Ovako izgleda hrvatska lokalna kuhinja u očima stranca

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2014. u 16:42
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na blogu o turističkim destinacijama travelfreak.net objavljen je tekst o hrvatskom lokalnom kulinarstvu u različitim regijama.

Na blogu o turističkim destinacijama travelfreak.net objavljen je tekst o hrvatskom lokalnom kulinarstvu u različitim regijama. Autor bloga izdvaja jednostavna jela iz Dalmacije, ljute salame iz Slavonije te gurmansku hranu iz Istre, približavajući tako turistima hrvatske specijalitete.

Marenda

Blog ističe kako Hrvatska preferira “marendu” koja se uobičajeno konzumira između 9 i 11 sati, najčešće uz mesne nareske ili sireve. Također napominju kako Hrvatska proizvodi pršute koji se izvoze diljem svijeta. Tajnu pršuta vide u buri, sjevernom vjetru, koji je ključan za sazrijevanje pršuta. Tijekom marende preporučuju još ljuti kulen iz Slavonije te paški sir, koji je jedinstven zbog kvalitete ovčjeg mlijeka.

Ono što se ne smije zaboraviti tijekom marende je adekvatno piće poput lokalnih piva te sorti vina poput malog plavca te malvazije. Naposljetku toplo preporučuju rakiju, ali naravno u ograničenim količinama zbog visokog udjela alkohola, uz frazu “živjeli”.

Hrvatski ručak

Autor bloga je čuo negativne komentare Hrvata kada je za ručak izvadio sendviče, jer se takvo jelo ne računa kao ručak. Naime, između 12 do 14 sati je vikendom običaj da se okupi obitelj te kušaju tradicionalna jela poput crnog rižota, jela ispod peke te raznih tjestenine s tartufima.

Pazite da ne uvrijedite Hrvata

Autor upozorava turiste da prije nego što počnu jesti među lokalnim stanovništvom, pričekaju nekoliko trenutaka. Naime, dio populacije preferira molitvu prije konzumacije hrane, također naglašava da je veći dio stanovništva katoličke vjeroispovijesti.

Druga stvar, ali ne manje bitna, jest kako se uz konzumaciju često može čuti fraza “Dobar tek” ili zahvala. Naposljetku preporučuju da se jedu manje porcije jer su Hrvati dobri domaćini koji nerijetko inzistiraju da uzmete još nekoliko zalogaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close