Otvorene prijave za četvrti Dalmacija Wine Expo

Autor: Poslovni.hr , 18. ožujak 2013. u 09:05
Thinkstock

Prijave za vodeći enogastro sajam Dalmacije otvorene su vinarima, uljarima i proizvođačima delicija do 30.3.2013.

Organizatori vodećeg enogastro sajma Dalmacije, Dalmacija Wine Expa, otvorili su prijave za sudjelovanje na ovogodišnjoj, četvrtoj po redu izložbi koja će se održati  3. i 4. svibnja 2013. u Makarskoj.  Vikend, kad u Makarsku tradicionalno dolazi veliki broj turista (praznik prvog svibnja), grad će ponovo postati središtem okupljanja zaljubljenika u vino, hranu i umjetnost. Dalmacija Wine Expo 2013. nova je prilika za promociju hrvatskih vina i gastronomskih specijaliteta domaćem stanovništvu i turistima, te poticanje brendiranja Hrvatske kao nezaobilazne enogastro destinacije

Po mišljenju mnogih izlagača i vinara, Dalmacija Wine Expo se u ove četiri godine postojanja prometnuo u jedan od tri najjača eno-gastro festivala u Hrvatskoj. Temeljem interesa proteklih godina očekuje se rekordna nazočnost izlagača, njih više od 150, što će festival zasigurno činiti najvećim dosad. I ove godine vina će predstavljati proizvođači osobno, a osim degustacije vina, posjetitelji će moći uživati u raznim gastro specijalitetima.

"Ove godine još veći naglasak stavljamo na biznisu. Stvaramo platformu da se sklopi još više poslova jer Dalmacija Wine Expo idealna je prilika da ugostitelji na jednom mjestu vide i kušaju prikaz cijele dalmatinske vinske scene i ponajbolja vina iz ostalih djelova Hrvatske, te prošire svoju vinsku kartu. Cilj nam je da ugostitelji svake godine probaju nove berbe,  kušaju možda neke manje poznate sorte, i doznaju nešto novo što će ih potaknuti da što češće osvježavaju svoje vinske karte. Kako bi se posjetiteljima omogućilo što više zanimljivog sadržaja, predviđen je niz atraktivnih radionica, okruglih stolova i eno-gastro edukacija s vrhunskim hrvatskim i međunarodnim vinarima i sommelierima", kažu iz organizacije.

Organizatori kažu kako žele potaknuti širenje i razmjenu znanja o eno – gastronomiji i takvim događanjima dodatno učvrstiti ugled jednog od središnjih mjesta susreta vinskih i gastro stručnjaka te općenito zaljubljenika u gastronomiju.  Inovativno ocijenjivanje vina „Perfect Match“ naišlo je na izvrsne reakcije u vinskim krugovima i ovaj put biti će centralni događaj sajma u kojem će voditelji dalmatinskih restorana i predstavnici medija ocijeniti vina na temelju sparivanja s uobičajenom dalmatinskom gastro ponudom. Manifestacija „Zvijezde kuhinje“ polučila je izuzetan uspjeh i zadovoljstvo svih učesnika i posjetitelja. Na dan održavanja tražio se stol više, a gotovo svi restorani bili su bukirani već u prijepodnevnim satima. 6 vrhunskih hrvatskih chefova kao i 6 vodećih makarskih restorana koji su ih ugostili, omogućili su posjetiteljima uživanje u vrhunskoj gastronomiji po prihvatljivim cijenama. 

Teatar dalmatinskih sorti nova je, kažu, podmanifestaciji i jedinstvena prilika da  se na jednom mjestu posjetiteljima da  uvid u sveobuhvatni pregled dalmatinskih vina od 30-ak različitih  dalmatinskih sorti. Od najpoznatijih, to su Plavac i Pošip, od sorti o kojima se ne zna puno, a imamo ih u svakodnevnoj upotrebi poput Plavine i Maraštine, do  vrlo endemskih kao što su Gegić, Medna ili Dobričić. Teatar će okupiti i neke potpuno nove, nedavno razvijene sorte, poput Plavca malog sivog, tako da ćemo imat njegovo premijerno kušanje.

"Važno je istaknuti kako je jedan od glavnih ciljeva Dalmacija Wine Expa, osim promocije kulture vina i obogaćivanja hrvatske gastroscene, ukazati na nužnost kontinuirane edukacije ugostiteljskog sektora te suvremenim programom polaznicima seminara približiti svjetska iskustva. Naš festival također nosi i epitet  „Najšarmantnijeg vinskog festivala“ jer posebnu pozornost posvećujemo mnogim popratnim manifestacijama", poručuju organizatori.

Komentirajte prvi

New Report

Close