Otkrivena nova metoda koja bi mogla liječiti sve vrste raka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2020. u 13:25
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Novootkrivena stanica našeg imunološkog sustava mogla bi se iskoristiti za borbu protiv svih vrsta raka, objavili su britanski znanstvenici, prenosi u utorak BBC.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Cardiffu otkrili su metodu za ubijanje stanica raka prostate, dojki, pluća i drugih vrsta u laboratorijskim uvjetima.

Otkriće, objavljeno u časopisu Nature Immunology, još nije testirano na pacijentima, ali znanstvenici vjeruju da ima "jako velik potencijal".

Naš imunološki sustav prirodno nas štiti od infekcija, a napada i stanice raka. Znanstvenici traže "nekonvencionalne" i još nepoznate načine na koji imunitet napada tumore.

Znanstvenici iz Cardiffa otkrili su T-stanicu u ljudskoj krvi. To je stanica imunološkog sustava koja može u tijelu naći prijetnju koju treba eliminirati.

Bit je u tome da bi ta stanica mogla napadati i razne vrste tumora.

"Postoji šansa da bi se na taj način mogli liječiti svi pacijenti", rekao je profesor Andrew Sewell za BBC.

"Do sada nitko nije vjerovao da bi to moglo biti moguće", dodao je.

"To povećava izglede za pronalazak lijeka za sve vrste raka, odnosno samo jedne vrste T-stanice koja bi mogla uništiti mnoge različite vrste raka u populaciji."

T-stanice imaju "receptore" na svojoj površini koji im omogućuju da kemijskim putem prepoznaju stanice raka.

Znanstvenici iz Cardiffa otkrili su T-stanicu i njezin receptor koji može pronaći i eliminirati širok spektar tumorskih stanica u laboratoriju, uključujući stanice raka pluća, kože, krvi, debelog crijeva, dojke, kostiju, prostate, jajnika, bubrega i grlića maternice.

Ključno je to što zdrave stanice ne dira, a kako se to točno događa još se istražuje.

Taj specifični receptor T-stanice reagira na molekulu MR1, koja se nalazi na površini svake stanice u ljudskom tijelu. Vjeruje se da MR1 upozorava imunološki sustav na promijenjeni metabolizam u tumorskoj stanici.

"Mi smo prvi opisali T-stanicu koja pronalazi MR1 u stanicama raka, to još nitko nije učinio, ovo je prvi put", rekao je znanstvenik Garry Dolton.

Terapije za rak koje se temelje na T-stanicama već postoje i razvoj imunoterapije jedno je od najuzbudljivijih znanstvenih područja.

Najpoznatiji primjer je liječenje CAR-T stanicama, odnosno T-stanicama pacijenta koje su genetički modificirane kako bi pronalazile i uništavale rak.

CAR-T daje jako dobre rezultate i neki pacijenti iz terminalne faze mogu prijeći u potpunu remisiju.

No pristup je jako personaliziran i djeluje samo kod jako ograničenog broja vrsta raka u kojima postoji jasna meta za T-stanice, kao što je leukemija.

Znanstvenici iz Cardiffa vjeruju da bi njihova metoda mogla dovesti od "univerzalnog" lijeka za rak.

Kako bi metoda funkcionirala u praksi?

Od pacijenta bi se uzimao uzorak krvi iz kojeg bi se izdvajale T-stanice i genetički modificirale kako bi ih se reprogramiralo da na svojoj površini stvaraju posebne sintetičke receptore za pronalazak raka.

Tada bi ih se uzgojilo u velikom broju u laboratoriju i vratilo pacijentu. Jednako kao i kod CAR-T terapije.

No metoda je za sada testirana samo na životinjama i na stanicama u laboratoriju, a prije testiranja na ljudima potrebna su daljnja istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close