Otkriven virus od kojeg su ljudi gluplji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. studeni 2014. u 11:51
Thinkstock

“Ovo je nevjerojatan primjer kako ‘neopasni’ virusi koje nosimo mogu utjecati na ponašanje i sposobnost”, rekao je virolog Robert Yolken koji je vodio istraživanje.

 Otkriven je virus koji se može naseliti u mozgu i ljude učiniti glupljima, tvrde američki znanstvenici.

Virus ACTV-1, koji inače napada zelene alge, i koji se nikad nije proučavao u zdravih ljudi, utječe na ljudske kognitivne funkcije, tvrde znanstvenici s medicinskog fakulteta Johnsa Hopkinsa na sveučilištu Nebraska, prenosi Independent.

Oni su do tog otkrića došli slučajno, provodeći nevezanu studiju mikroorganizama u ljudskom grlu. Iznenađujuće, u grlima zdravih pojedinaca otkrili su DNK koji se poklapa s DNK-om virusa ACTV-1.

"Ovo je nevjerojatan primjer kako 'neopasni' virusi koje nosimo mogu utjecati na ponašanje i sposobnost", rekao je virolog Robert Yolken koji je vodio istraživanje.

"Mnoge psihološke razlike između osobe A i osobe B zapisane su u genima koje nasljeđujemo od roditelja. Ali neke od tih razlika potiču i razni mikroorganizmi koje nosimo i koji su na razne načine u interakciji s našim genima", dodaje Yolken.

Od 90 sudionika u studiji, 40 ih je bilo pozitivno na virus. A oni su, pak, imali lošije rezultate na testovima kojima im se mjerila brzina i točnost 'vizualne obrade podataka'. Imali su i slabije rezultate na testovima mjerenja pažnje.

U ljudskom organizmu žive trilijuni bakterija, virusa i gljivica. Većina je bezopasna, ali ovo istraživanje pokazuje da neki mikrobi mogu imati velik utjecaj na kognitivne sposobnosti i istodobno ne biti štetni po opće zdravlje.

Rezultati su objavljeni u časopisu National Academy of Sciences.

Nije poznato znači li to da će liječnici sada početi tražiti lijek za glupost, ali farmaceutskoj industriji posao bi mogao biti lukrativan.

Komentirajte prvi

New Report

Close