Ostvareni san u jednoj od posljednjih hrvatskih oaza

Autor: Veljko Barbieri , 27. studeni 2014. u 22:00
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Obitelj Piljić zasitila se urbanog načina života u Osijeku, a svoj su mir pronašli u baranjskom Karancu, gdje su otvorili restoran Ivica i Marica.

Seosko gospodarstvo Ivica i Marica, odsanjani je ugostiteljski i turistički san obitelji Piljić u srcu Baranje, jedne od najpoznatijih europskih regionalnih oaza.

I kako biva, nema većeg zadovoljstva nego kad se takvi snovi na kraju obistine. Ipak, buđenje nije bilo ni snovito ni jednostavno. Tročlana obitelj iz Osijeka, mama Nada, danas od milja zvana Marica, tata Marko danas Ivica, oboje nekadašnji uspješni poduzetnici i njihov sin Luka petnaestogodišnjak, vrsni jahač i zaljubljenik u životinje, poljodjelstvo i kuhinju, zasitila se užurbanog gradskog ritma i pronašla svoj mir u baranjskom Karancu. Nakog tri godine ulaganja i tuda, postupno su uspjeli uvezati ponudu koja je rasla iz mjeseca u mjesec.

Pa tako danas, osim smještaja i istinske domaće hrane, seosko gospodarstvo Ivica i Marica nudi jahanje, vožnju fijakerom, i seljačkim kolima, degustaciju vina, ljenčarenje na ležaljkama, sudjelovanje u radovima u domaćinstvu, karaoke, tamburašku ili romsku glazbu, organizaciju proslava, izleta i raznih prezentacija, posebno poslovnih sastanaka i team buildinga.

S gastronomskog stanovišta, u ovom prelijepom seoskom gospodarstvu nude se jela i hladne plate samo od onoga što mogu ponuditi najbolji baranjski proizvođači i vinari pa se tako ova gurmanska i vinarska regija doslovce prostire po stolovima Ivice i Marice.

Smještaj gostiju organiziran je u trosobnim i dvosobnim apartmanima. Gostima je na raspolaganju sala kapaciteta za 30-tak gostiju i veća sa 50 sjedećih mjesta. Veća sala je idealna za poslovna, ali i za privatna okupljanja. Danas je sve u ovom idiličnom baranjskom utočištu nadomak, no kada se govori o oazama druženja i gastronomije te snovima koji se tako rijetko ostvaruju, a još mukotrpnije održavaju u stvarnosti, treba ih kušati i omirisati, vidjeti i doživjeti.

A seosko gospodarstvo Ivica i Marica se otkriva već onog trenutka kada uđete u njegove skladne prostore kao stvorene za poslovne ali i hedonističke susrete, u opuštajućem baranjskom ambijentu. Pa se čini da su Ivica i Marica oduvijek bili tu i da će tu i ostati, na zadovoljstvo svih zaljubljenika u istinski bajkoviti doživljaj, prirodu i  kuhinju.

Recepti

Lukin baranjski čobanac

U kotliću na otvorenoj vatri, na 1 žlici domaće masti zastaklite tri sjeckana crvena luka i jednu mrkvu, bolje sve usitnjeno u mikseru, pa onda u razmacima od 20 minuta na povrće postupno ubacite 30 dag na kockice sječene prvo srneće, pa juneće i na kraju svinjske mekači i 2 svinjske nogice. Sve zajedno i dalje pirjajte podlijevajući vodom, može i mesnim temeljcem. Kad se meso i povrće opusti dodajte po jednu žlicu slatke i ljute baranjske mljevene paprike, jedan sjeckani ljuti feferon, sol i jedan lovorov list. Na kraju ulijte i jedan dl domaće kuhane rajčice pa kad meso sasvim omekša, a čobanac je ugusti ali ipak ostane jušan, služite vruće.

Srnetina Ivica i Marica

Kilogram srnetine od buta nabodite sa 8 dag slanine u trakama pa divljač prokuhajte u procijeđenoj marinadi od pola litre crnog vina, vode te 1 mrkve, 1 celera i peršina, 1 crvenog luka, 3 režnja češnjaka, 1 lovorovog lista, majčine dušice i grančice ružmarina, dok ne omekša, pa pustite da odstoji u marinadi 48 sati u hladnjaku. Meso pecite u pećnici, a sok od marinade ukuhajte do pola pa ugustite bešamelom od 5 dag rastopljenog maslaca na kojem ste zazlatili žlicu brašna, pola sjeckane glavice crvenog luka, papar i sol i ulili pola litre  mlijeka te miješajući ukuhali bešamel. Povrće iz marinade propirjajte na masnoći, usitnite u mikseru i dodajte umaku. Poslužite s lovačkim okruglicama.

Komentirajte prvi

New Report

Close