U lipanjskom izdanju znanstvenog časopisa Emerging Infectious Diseases objavljen je rad koji govori o povećanoj učestalosti trakavice porijeklom iz lososa pod imenom Diphyllobothrium nihonkaiense.
Pojavnost ovoga parazita koji može doseći dužinu od 12 metara stalno se globalno povećava, posebice među yuppijima sklonim sushiju, sashimiju i jelima od marinirane sirove ribe. Jedna od bolnica u Japanu prošle je godine prijavila 14 novih slučajeva, što predstavlja značajan porast u usporedbi s 3 slučaja koja su zabilježena 2000. godine. Od 2006. godine, ova vrsta trakavice po prvi put se počela pojavljivati i u Sjevernoj Americi i Europi. Jedini način za zaštitu od ovog neugodnog parazita je konzumiranje isključivo termički obrađenog lososa. Ako ste ljubitelj sushija, sigurniji je odabir tuna koja nikada ne provodi vrijeme u rijekama.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu