Ograničavanje trgovačkih marži na prehrambene proizvode u F BiH

Autor: Gorden Knezović , 29. studeni 2007. u 06:30

U Direkciji F BiH negiraju neslužbene informacije da je posao distribucije ulja već dodijeljen Agrokoru

Kantonalne vlade kontrolirat će cijene brašna, šećera i mlijeka, dogovoreno je na sastanku premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nedžada Brankovića i kantonalnih premijera. “Vlada Federacije BiH već je donijela odluku da trgovačka marža na ulje može biti do 20 posto u maloprodaji i osam posto u veleprodaji. Za brašno, šećer i mlijeko kantonalne vlade će se dogovoriti o načinu kontrole cijena. Ona može biti kontrola trgovačke marže do određene visine”, ustvrdio je nakon sastanka premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević najavivši i kontrolu cijene kruha zbog najava o njegovu poskupljenju.

Kazne za nepoštovanje
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković ustvrdio je kako treba promijeniti Zakon o kontroli cijena iz 1995. godine i definirati tko je za što odgovoran u kontroli cijena osnovnih životnih namirnica dodavši kako će se na osnovi uvida inspektora u poštovanje najviših trgovačkih marži kažnjavati oni koji ne poštuju propise.Premda je najavljeno iz Vlade Federacije BiH, 200 tisuća litara jestivog ulja iz robnih rezervi nije dopremljeno u prodavaonice. Kada će iz Robnih rezervi Federacije BiH isporučiti trgovinama jestivo ulje po nižim cijenama od postojećih još se ne zna. Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je zbog naglog povećanja cijene jestivog ulja u trgovinama odobrila interventni uvoz tog proizvoda. Direktor Direkcije robnih rezervi Federacije BiH Hrvoje Dragoje rekao je kako je izjava da će jestivo ulje iz Direkcije biti u prodaji odmah shvaćeno olako i smjelo. Vlada Federacije BiH, kaže, tek treba odobriti prijedlog plana distribuiranja ulja koji je pripremila Direkcija, nakon čega bi se donijela i odluka o izboru distributera. Kako i po kojim kriterijima će se oni birati, Dragoje nije mogao reći, osim što je poručio da će se pokušati izabrati distributeri koji će putem mreže maloprodajnih objekata moći prodavati jeftinije jestivo ulje jednako u svim dijelovima Federacije BiH. On je negirao neslužbene informacije da je ovaj posao već dodijeljen Velprou, iz sastava hrvatskog Agrokora, za kojeg je rekao kako je samo jedan od mogućih kandidata s kojim su razgovarali, ali da nikakva odluka nije i neće biti donesena sve dok Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ne odobri plan distribuiranja.

Upitna higijenska vrijednost
Distribuiranje jestivog ulja nije jedini problem Robnih rezervi Federacije Bosne i Hercegovine, jer teškoća ima i kod prodaje 15 tisuća tona pšenice, koju je Vlada još u rujnu odlučila dostaviti na tržište kako bi spriječila rast cijena kruha. Do sada je ugovorena prodaja tek oko 6500 tona, a korisnicima je isporučeno 5700 tona. Dragoje te probleme pravda tehničkim problemima u isporuci brašna. U posljednje vrijeme pojavile su se sumnje kako pšenica iz robnih rezervi ne zadovoljava kriterije higijenske ispravnosti. Dragoje i ove informacije negira i tvrdi da prema nalazima kompanije Inspekt RGH, koja analizira ispravnost pšenice uskladištene u robnim rezervama, ta žitarica zadovoljava propisane standarde. “Istina, riječ je o raznim vrstama pšenice. Kad se one pomiješaju dobiva se smjesa koja možda nije idealna za proizvodnju kruha koji se od nje sada pravi, ali to ne znači da je pokvarena ili nekvalitetna”, tvrdi Dragoje dodajući kako do sada nitko službeno nije uputio nikakav prigovor na kvalitetom isporučene pšenice, zbog čega se postavlja pitanje tko baš sada povlači odgovornost za navodno nevaljanu pšenicu. Najveći korisnik pšenice iz Robnih rezervi Federacije Bosne i Hercegovine je sarajevski Klas.

Komentirajte prvi

New Report

Close