Odbačene optužbe protiv serije ‘Sulejman Veličanstveni’

Autor: Poslovni.hr , 19. ožujak 2013. u 13:16
Press foto

Fanovi serije „Sulejman Veličanstveni“ mogu odahnuti – njihova omiljena serija neće nestati s malih ekrana barem do proljeća sljedeće godine, poručuju s RTL-a.

Fanovi serije „Sulejman Veličanstveni“ mogu odahnuti – njihova omiljena serija neće nestati s malih ekrana barem do proljeća sljedeće godine, poručuju s RTL-a. Tako je, naime, prošlog tjedna odlučio istanbulski sud nakon što je odbacio optužbe protiv redatelja, producenata i glavnih glumaca najprodavanije turske serije.

Najraskošnija, najskuplja i najprodavanija turska televizijska serija o velikom vladaru Osmanskog carstva u domovini je podigla mnogo prašine i prije negoli se počela emitirati. Mnogi su joj zamjerali na scenariju koji se više bavi sultanovim ljubavnim (ne)zgodama nego ratnim pohodima i zakonodavnim reformama, iako su autori serije tvrdili da je njihova serija inspirirana događajima iz 16. stoljeća, odnosno da ne snimaju dokumentarac o tadašnjem najvećem osmanskom vladaru. Čak je i turski premijer Recep Tayyip Erdogan kritizirao producente serije i javno zatražio sankcije i ukidanje serije zbog neprimjerenog scenarija koji tursku povijest „izvrgava ruglu“.

Zbog svega toga tužitelji Ömer Faruk Bildirici i İnci Bildirici prošle su godine podigli tužbe protiv redatelja Yağmura i Durula Taylana, producentske kuće TIMS Productions i dvoje glavnih glumaca, Halita Ergenca i Meryem Uzerli zbog „vrijeđanja uspomene na jednu od najvećih turskih povijesnih ličnosti, Sulejmana Veličanstvenog“, odnosno zbog „prikazivanja povijesnih događaja koji se u stvarnosti nikada nisu dogodili, te nedoličnog prikazivanja Sulejmana Veličanstvenog i njegove svite prema gledateljima u Turskoj i ostatku svijeta“, te su zahtijevali ukidanje prikazivanja serije u Turskoj te oduzimanje prava za prikazivanje u ostalim zemljama.

Međutim, državni sudac je donio oslobađajuću odluku za tužene tvrdeći da „samo bliska rodbina, supružnici, braća i sestre navedene žrtve mogu podnijeti tužbu zbog narušavanja ugleda i časti, odnosno klevete, a s obzirom da se u ovom slučaju radi o davno preminulom sultanu Sulejmanu Veličanstvenom, tužba Bildiricijevih bit će odbačena“. Također je spomenuo tvrdnje autora i producenata da serija nije dokumentarni film, već fikcija inspirirana prošlošću.

Ovom presudom spriječene su sve daljnje pritužbe protiv serije, koja će se nastaviti snimati prema planu – ove jeseni najavljen je početak prikazivanja četvrte, ujedno i posljednje sezone na turskoj televizijskoj postaji Star TV.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close