Obavljanje prakse ohrabrilo me i motiviralo za daljnje usavršavanje

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 12. siječanj 2017. u 22:01
Bernard Blagajčević četiri tjedna prakse proveo je u Službi financija/D. P./PIXSELL

U Hrvatskoj Lutriji studentima s invaliditetom i onima slabijeg imovinskog stanja pružaju mogućnost stjecanja poslovnih znanja.

U društveno odgovoran projekt Iskustvo zlata vrijedi koji već četiri godine u suradnji s brojnim partnerima organizira Poslovni dnevnik, a posvećen ranjivim skupinama mladih na tržištu rada, redovito se od samih početaka uključuje i Hrvatska Lutrija (HL). Iz HL-a poručuju da društveno angažirano poslovanje za njih predstavlja praksu dragovoljnog, pozitivnog djelovanja u društvu i prema društvu, te je takav tip odgovornosti sastavni dio organizacijskih vrijednosti HL-a.

U skladu s time teže ciljanom poboljšanju kvalitete življenja za cijelo društvo, što je ujedno bila i ovogodišnja motivacija ponovnog uključivanja u projekt Iskustvo zlata vrijedi, pojasnili su.  S tom se porukom slaže i predsjednik Uprave HL-a Danijel Ferić koji naglašava da se ne radi samo tvrtki koja nudi tek zabavu i igru, već da od samih početaka prikupljaju sredstva za društveno korisne djelatnosti i humanitarne aktivnosti te tako daju razvoju društva značajan doprinos.  

Više od očekivanog
"Svjesni smo da je pronalaženje posla za mlade ljude izuzetno veliki problem, a nažalost on postaje još veći ako se radi o osobama s invaliditetom ili mladim osobama slabijeg imovinskog statusa. Zato smo se odmah, već pri prvom kontaktu, priključili vrijednom projektu Poslovnog dnevnika i sada smo, već nekoliko godina za redom, neizostavni sudionici. Studentima s invaliditetom ili studentima slabijeg imovinskog stanja rado prenosimo naša znanja i iskustvo, odnosno pružamo im mogućnost da steknu praktična poslovna znanja i vještine kako bi sutra i sami ostvarili što bolje poslovne karijere. Svojim sudjelovanjem u projektu Iskustvo zlata vrijedi radimo iskorak prema predrasudama i prema uključivanju osoba s invaliditetom u naše društvo te tako dajemo primjer svim ostalim tvrtkama. Također, sudjelujemo u podizanju razine svijesti u društvu o problematici zapošljavanja te ravnopravnog socijalnog uključivanja u svakodnevni život osoba s invaliditetom i mladih slabijeg imovinskog statusa", poručio je Ferić.

 

Ferić

Pronalaženje posla za mlade ljude izuzetno je veliki problem.

Dodao je i da sudjelovanje u projektu Poslovnog dnevnika pokazuje odlučnost ove kompanije da vlastitim primjerom utječe na postizanje društvenog boljitka, i to svake godine sve glasnije. Tomislav Ljubić student je Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, računarskog smjera i programskog inženjerstva koji je s kolegom, studentom diplomskog studija Financijske i poslovne matematike pri Prirodoslovnom-matematičkom fakultetu u Zagrebu, Bernardom Blagajčevićem, svoju praksu u sklopu projekta Iskustvo zlata vrijedi odradio upravo u HL-u. "Želio sam naučiti kako nastaju veliki projekti, kako se razvijaju i kako izgleda timski rad na sličnim projektima.

Kroz 30 dana prakse u četiri različita odijela, naučio sam i dobio puno više od očekivanoga. Prije svega sam naučio da ugodna i opuštena atmosfera među radnim kolegama igra veliku ulogu za daljini razvoj tvrtke. Prolazeći kroz razne odijele, dobio sam pravu sliku timskog rada i povezanost radnika", prepričao je Ljubić vrijeme provedeno radnom pogonu HL-a.  "Odmah sam znao da dolazim u krasno okruženje pošto su mi dopustili da praksu obavljam u terminu koji mi najviše odgovara. Čitava četiri tjedna prakse proveo sam u Službi financija u odličnom radnom ozračju s divnim kolegama koji su odgovorili na svako moje pitanje", svoje je zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu izrazio i Blagajčević. 

Buduća karijera
Radno vrijeme Tomislava Ljubića uglavnom je bilo posvećeno unosu i izračunu statističkih podataka te je, naglašava, usvojio i tehniku obrade istih kao i pripadajuću terminologiju. Upoznao je i koncept društveno odgovornog poslovanja i pravilnikom HL-a, koje je dodatno potkrijepio obilaskom poslovnica HL-a. "Dodao bih i da je praksa u Lutriji, uz znanja koja sam stekao i nadogradio, zapravo uvećala moju vrijednost na tržištu rada zbog čega bih rekao i da projekt Iskustvo zlata vrijedi s pravom nosi to ime", poručio je Ljubić. Slično iskustvo ima i Blagajčević koji kaže da je u HL-u stekao uvid u funkcioniranje jednog poslovnog sustava te upoznao kako rješavati probleme u poslovanju odnosno optimizirati poslovne procese.

"Stekao sam nova poznanstva koja bi mi mogla pomoći u budućoj karijeri. Obavljanje prakse dodatno me ohrabrilo i motiviralo za daljnje usavršavanje i obrazovanje. Moj rad i želja za dodatnim iskustvom prepoznat je i od voditelja Sektora te sam dobio priliku i dalje biti dio Službe financija obavljajući administrativne poslove. Upoznao mnoge divne ljude u Hrvatskoj lutriji koji su mi spremni pomoći i uputiti me na mjesta gdje je moja struka tražena", kazao je.

Također, u Hrvatskoj lutriji napominju i da izvan projekta Iskustvo zlata vrijedi djeluju u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom te pri selekcijskom postupku osobama s invaliditetom daju prednost pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima za propisana radna mjesta. "Preko pedeset radnika u Hrvatskoj Lutriji već je ravnopravno zaposleno na različitim radnim mjestima, od prodavača do pozicija unutar različitih Sektora i službi – ovisno o mogućnostima i stupnju invaliditeta", zaključio je Ferić.

Komentirajte prvi

New Report

Close