Novi Mustang u Hrvatsku stiže tek tijekom 2015. godine

Autor: Mladen Milčić/Večernji list , 26. prosinac 2013. u 22:00
Ford Mustang zvijezda je mnogih filmova i rekorder je po broju lajkova

Do sada se Mustang mogao kupiti samo kao pojedinačni uvoz iz SAD-a uz preinake, dok će novi model biti u potpunosti prilagođen za ceste na Starom kontinentu.

Novi Mustang, šestu generaciju kultnog američkog "muscle cara" koji iduće godine slavi 50 rođendanan, Ford je nedavno predstavio istovremeno u šest gradova na četiri kontinenta. Večernji list je bio na ekskluzivnoj europskoj premijeri u Barceloni.

Po prvi će se put ovaj model – do sada prodan u 9 milijuna primjeraka i jedan od simbola američkog načina života – moći kupiti u Europi. Do sada se mogao kupiti samo kao pojedinačni uvoz iz SAD-a uz preinake, dok će novi model biti u potpunosti prilagođen za ceste na Starom kontinentu. To podrazumijeva i kvalitetnije materijale u unutrašnjosti. 

 

426konjskih

snaga nudi klasičan V8 sa petlitarskim motorom

Manji ispust
Kokpit je podređen vozaču i inspiriran pilotskim. Najveća novost je što će se nuditi s "malim" četverocilindričnim motorom. Turbobenzinski ecoboost obujma 2,3 litre razvijat će 309 KS i 407 Nm okretnog momenta. Neće imati karakterističan duboki zvuk, ali će biti mnogo štedljiviji od tradicionalnih velikana. Ne treba zaboraviti ni manji ispust CO2, pa će i trošarine u Europi biti manje, što će ga bitno pojeftiniti. Za one kojima česti posjeti benzinskoj pumpi nisu problem i pravi su ljubitelji "grgljanja" velikog američkog motora, Ford nudi 5-litreni V8 motor sa 426 KS i 529 Nm koji pokreće GT verziju.

 

25modela

automobila Ford planira u idućih 25 godina

Europljani moraju biti strpljivi
Obje izvedbe imaju pogon na stražnje kotače, a serijski dolaze s ručnim šestbrzinskim mjenjačem, dok se uz doplatu može naručiti automatski mjenjač sa šest brzina i polugicama za izmjenu uz upravljač. Mustang dolazi u dvije izvedbe, kao kupe i kabriolet s platnenim krovom, a dug je 478 cm. Prtljažnik ima solidne 324 litre (GT verzija), pa do 383 l. Ovjes je prilagođen europskom tržištu pa je straga polukrutu osovinu zamijenio neovisni multilink. Standardno dolazi uz 19" naplatke. Mustang na tržište SAD-a stiže iduće godine, dok će se Europljani morati strpjeti do 2015. godine. Cijene još nisu poznate. 

Planovi

Prezentacija 'Go further'

Ford je kao četvrti najjači proizvođač na svijetu uz novi Mustang, u sklopu svoje prezentacije "Go further" o novostima za iduću godinu, predstavio i koncepte Edge i Ka. Oni su dio flote od 25 vozila koja će predstaviti u Europi u idućih pet godina. Edge je veliki luksuzni SUV za europsko tržište koji će se u Fordovoj SUV gami pridružiti kompaktnom SUV-u Kugi i malom SUV-u Ecosport (dolazi 2014.) i prvenstveno će konkurirati VW Touaregu. Treća generacija modela Ka bit će globalni pristupačni gradski automobil s pet vrata, bitno veći od prethodnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close