Nominirali smo 14 žena koje su obilježile 2009. godinu

Autor: Tomislav Tadić , 01. travanj 2010. u 22:00

Poslovni dnevnik, kao partner projekta, izabrao je najuspješnije liderice iz biznisa i politike

Poslovni dnevnik, kao hrvatski partner u projektu LeaderShe Foruma po prvi put je kandidirao žene iz poslovne zajednice, politike i društvene aktivistice za nagradu “Žena godine” . Imena dobitnica bit će objavljena na početku konferencije koja će se održati u Beču 7. travnja.

LeaderShe Forum osnovan je kako bi se skrenula pozornost javnosti na probleme globalne ekonomije iz perspektive utjecajnih žena u biznisu, politici i društvenom životu. U forumu sudjeluje šest zemalja južne i jugoistočne Europe (Rumunjska, Bugarska, Ukrajina, Mađarska, Poljska i Hrvatska), a iz Hrvatske je nominirano 14 žena. Kategorije vrednovanja su financijski uspjeh, doprinos promjenama u društvu i politici, inovatorstvo i karizmatičnost.

Vesna Bakran
Direktorica je Hrvatske lutrije od 2004. godine. Nakon stjecanja titule diplomiranog pedagoga na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, završila je na Ekonomskom fakultetu studij poslovne ekonomije i specijalistički poslijediplomski studij. U Hrvatskoj lutriji na raznim poslovima radi čak 22 godine. Prije dvogodišnje pauze (2002. – 2004.) obavljala je poslove direktora Poslovnice Zagreb. Nakon njezina dolaska uvedena je u ponudu Hrvatske lutrije igra klađenje, novine u igru Loto 7/39 (dva izvlačenja tjedno), redizajnirana je emisija TV Bingo show, uvedena je igra Bingo plus, uvedena je dodatna igra Lotu 7/39 – Super sedmica i započelo se s primjenom Standarda odgovornog priređivanja igara na sreću European Lotteries. Od 2007. do 2009. bila je članica Izvršnog odbora European Lotteries. Dati više zabave, užitka u igri i dobitaka igračima na društveno kontroliran, odgovoran način, dati više društvu generiranjem sredstava od igara na sreću, dati više onima koji su potrebiti – motiv je koji je pokreće.

Ana Ivančić
Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i završila Executive MBA studij u Cotrugli Business Academy. Godine 1993. započinje poslovnu karijeru u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak u kojoj obnaša funkciju predstojnice Ureda predsjednika Uprave, da bi idućih šest godina vodila Sektor međunarodnih poslova. Početkom mirovinske reforme 2001. godine preuzima mjesto predsjednice Uprave jednog od prvih obveznih mirovinskih fondova drugog stupa Erste OMF gdje ostaje tri godine. Nakon godine dana koju je provela na mjestu direktorice korporativnih komunikacija u Philip Morris Internationalu u Zagrebu vraća se u financijsku industriju na mjesto predsjednice Uprave Cardif osiguranja, u vlasništvu BNP-a Paribas gdje i danas obnaša funkciju regionalne direktorice zadužene za područje zemalja zapadnog Balkana. Kao najvažnije dostignuće ističe činjenicu da i nakon tri godine radi s istim vrhunskim i stručnim timom koji je okupila dok je Cardiff osiguranje još čekalo dozvolu za početak rada.

Jasna Hrvić-Smolec
Jasna Hrvić-Smolec, direktorica Digitel medijskih servisa, karijeru je započela 1989. na TV postaji Z3. Diplomirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1990. do 1994. godine bila je medijski direktor u agenciji Sim marketing, a 1995. kao suosnivač pokreće marketinšku agenciju Digitel. Pod njezinim vodstvom DMS postaje najjača medijska agencija u Hrvatskoj. DMS je dio Digitel komunikacija, najveće hrvatske grupacije za integrirano tržišno komuniciranje i najveće članice regionalno najsnažnije kompanije u industriji – Digitel Pristop grupe (DPG). DPG je u zemljama jugoistočne Europe prošle godine ostvario ukupan prihod od gotovo 90 milijuna eura. Kao najveći poslovni uspjeh ističe stvaranje najveće nezavisne kompanije za integrirane marketinške komunikacije.

Maja Mamula
Maja Mamula rođena je 1970. godine. Sebe određuje kao ženu, feministkinju, aktivisticu, psihologinju, osobu koja bira teže putove i pri tome nastoji ostati dosljedna i poštena prema sebi. U svojem svakodnevnom radu stalno čini promjene na nekoliko važnih područja: nasilju protiv žena, seksualnosti, seksualnog nasilja protiv žena, psihologije žena. Spremna je za nove izazove, nekad svojom željom, a najčešće okolnostima. Mjesta na kojima provodi najviše vremena su Centar za prevenciju, istraživanje i suzbijanje seksualnog nasilja i žensku seksualnost – Ženska soba (osnivačica i voditeljica), Ženski studiji (voditeljica je kolegija o nasilju protiv žena), Hrvatski studiji (na kojem je voditeljica kolegija Psihologija spolnosti), radionice i treninzi unutar ženskih organizacija i institucija. Osim toga u svoj plan uvijek nastoji dodati i Hrvatsko seksološko društvo, čija je osnivačica. Kao najveće postignuće u dosadašnjem radu ističe otvaranje Centra za žrtve seksualnog nasilja, kao prvog i jedinog u Hrvatskoj.

Josipa Rimac
Najmlađa gradonačelnica u Hrvatskoj rođena je 1980. godine u Lukaru pod djevojačkim prezimenom Čulina. Zbog ratnih zbivanja napustila je Knin 1990. i školovanje nastavila u Oklaju, Rijeci i Splitu. U Knin se vraća u listopadu 1995. gdje završava srednju ekonomsku školu. Na Višoj ekonomskoj školi Sveučilišta u Splitu diplomirala je ekonomiju, uskoro će magistrirati na Zagrebačkoj školi za menadžment. Od srednje škole bavi se humanitarnim radom kao volonter Gradskog društva Crvenoga križa Knin, u kojem obnaša visoke finkcije. Predsjednica je upravnog vijeća Opće bolnice “Hrvatski ponos” u Kninu i članica upravnog vijeća Veleučilišta “Marko Marulić”. Udana je i majka kćeri Katje. Najveći osobni uspjeh joj je razvoj grada Knina i promicanje jednakosti svih njegovih građana.

Irena Jolić-Šimović
Irena Jolić-Šimović diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te završila MBA studij na IEDC u Bledu. Prije dolaska u Hrvatske telekomunikacije radila je na menadžerskim pozicijama na Hrvatskoj radioteleviziji i u državnoj administraciji. U T-HT-u radi od 1998. na višim rukovodećim mjestima, a između ostalog i kao izvršna direktorica pod jedinice za korporativnu strategiju i poslovni razvoj. Na mjesto člana Uprave T-HT-a i glavne direktorice za ljudske resurse imenovana je 2006. godine. Od 2008. je i glavna operativna direktorica za nepokretnu mrežu i “broadband” (COO T-Com), a u skladu s novim ustrojem kompanije, od siječnja 2010., članica je Uprave T-HT-a i glavna operativna direktorica za poslovne korisnike. Također je početkom 2010. Irena Jolić-Šimović postala prva iz Hrvatske koju je Svjetski ekonomski forum uvrstio na popis Mladih svjetskih lidera. Forum Mladih svjetskih lidera uključuje 660 istaknutih osoba diljem svijeta koje udružuju svoja znanja i energiju u izgradnju bolje budućnosti.

Ana Sršen
Rođena je 1973. godine u Dubrovniku. Sa 12 godina joj je zbog sarkoma amputirana noga te počinje trenirati plivanje. Prva je vrhunska sportašica s invaliditetom u Hrvatskoj, višestruka državna prvakinja te osvajačica brojnih medalja s međunarodnih plivačkih natjecanja. Sudionica je četiri paraolimpijade. Svjetske rekorde rušila je šest puta i europske tri puta. Dobitnica je brojnih nagrada za sport i humanitarni rad, poput državne nagrade za sport “Franjo Bučar” i priznanja Zagrebačkoga sportskog saveza osoba s invaliditetom. Prije deset godina pokrenula je obuku neplivača i plivačku školu za djecu s posebnim potrebama, u sklopu koje volonterski vodi razne programe za djecu s poteškoćama unutar plivačkog klub Natator. Nakon pogibije 15-godišnjeg brata Petra na skuteru osnovala je zakladu za edukaciju djece u prometu. Prva u Hrvatskoj pokrenula je program plivanja za bebe mlađe od godine dana. U slobodno vrijeme bavi se skijanjem, jahanjem, ronjenjem i plesom. Voli djecu, more i čitanje, udana je i majka.

Jasna Zemljić
Rođena je u Zagrebu 1978. godine. Američko sveučilište Webster u Beču upisala je 1996. godine, a tri godine poslije diplomirala je s počastima. Na istom sveučilištu 2003. završila je poslijediplomski studij i stekla naslov Master of Business Administration. Od 2001. do 2004. voditeljica je “controllinga” u Večernjem listu, odakle prelazi na mjesto direktorice 24sata (tada Media Ideja). “Najuspješnija smo medijska tvrtka i prema tržišnom uspjehu i prema financijskim rezultatima poslovanja. Razvili smo se u multimedijski brend: 24sata su najprodavanije i najčitanije dnevne novine, web portal 24sata.hr je među tri najsposjećenija, a pokrenuli smo i prvu hrvatsku ‘news’ televiziju koja se može pratiti na internetu (24sata.tv) i MAXtv-u”, kaže Zemljić koja je na čelu tvrtke koja je u 2009. godini ostvarila dobit veću od 50 milijuna kuna, prihode 260 milijuna kuna i stopu profitabilnosti od čak 19 posto. Kao svoje najveće poslovno i osobno dostignuće smatra pokretanje i uspjeh 24 sata.

Urša Raukar
Rođena u Zagrebu 1960. godine. Završila Klasičnu gimnaziju i Srednju muzičku školu (klavir), diplomirala glumu na Akademiji dramskih umjetnosti. Od 1983. zaposlena je u Zagrebačkom kazalištu mladih. Igrala je u 70-ak predstava, nekoliko filmova te sudjelovala u nekoliko televizijskih produkcija. Dobitnica je nekoliko glumačkih nagrada, a glavna profesionalna ljubav joj je kazalište, i to upravo ZKM. U mladosti se nije zanimala za politiku, međutim od stvaranja naše države shvatila je da odgovornost za demokraciju leži na svima nama. Uključivala se u razne građanske i humanitarne akcije. Izdvaja podršku braniteljima za vrijeme Domovinskog rata, vraćanje imena Trgu žrtava fašizma, nabavu aparata za prodisavanje novorođenčadi za neonatologiju na Rebru te inicijativu građana da zaustave samovolju političkih elita i spregu politike s privatnim interesima. Uhićena je na prosvjedu za Cvjetni trg. Bori se protiv razarajuće apatije i svojim primjerom pokazuje da se mogu mijenjati prilike i da se može utjecati na vlast, polako i mukotrpno.

Ljerka Puljić
Ljerka Puljić rođena je u Zagrebu. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Zagrebu. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1979. godine. Od 1981. do 1998. zaposlena je u Ledu na poslovima plana i analize kao stručni suradnik za organizaciju te šef plana i analize. Direktor marketinga i razvoja tvrtke Ledo postaje 1991., a 1995. i glavni direktor Leda. U koncern Agrokor prelazi 1998. gdje obavlja funkciju direktorice marketinga. Od 2000. do danas na poziciji je izvršne potpredsjednice za strategijske poslovne grupe i marketing. Odgovorna je za strategijske poslovne grupe Agrokora, odnosno za vođenje i kontrolu biznisa unutar Agrokor grupe. Pohađala je niz seminara, konferencija, radionica i ostalih stručnih tečajeva iz marketinga, strateškog planiranja, investicijskih studija i sl. u zemlji i inozemstvu. Od stranih jezika aktivno se služi engleskim. U slobodno vrijeme uživa u čitanju, uređivanju vrta i šetnji s kćeri.

Jadranka Kosor
Rođena je 1953. u Pakracu. Nakon osnovne škole u Lipiku završila je gimnaziju u Pakracu te diplomirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Od 1972. bila je novinarka Večernjeg lista i na Radiju Zagreb, a od 1991. do 1995. godine kao novinarka Hrvatskog radija vodila je emisije za prognanike, izbjeglice i stradalnike Domovinskog rata te pratila taj sektor za informativni program Hrvatskog radija. U politiku ulazi 1995. kao potpredsjednica HDZ-a, saborska zastupnica i potpredsjednica Hrvatskog sabora. Istodobno od 1998. do 2002. predsjednica je Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski”. Od 2003. potpredsjednica je Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Na dužnost predsjednice Vlade i predsjednice HDZ-a dolazi 2009. godine. U svojoj karijeri nagrađena je nagradom “Zlatno pero”, nagradom Europske zajednice za humanitarni rad, nagradom “Europski krug” i nagradom HRT-a za životno djelo “Ivan Šibl”. Majka je sina Lovre i autorica četiriju knjiga.

Gordana Kovačević
Predsjednica je kompanije Ericsson Nikola Tesla od 2005. te članica užega menadžmentskog tima Ericssonove tržišne jedinice srednja Europa koja obuhvaća osam europskih zemalja. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a profesionalnu karijeru započela je u tadašnjem poduzeću Nikola Tesla gdje je kao cijenjeni stručnjak, a poslije i menadžer vodila niz najsloženijih telekomunikacijskih projekata na domaćim i stranim tržištima. Tijekom posljednjih desetak godina bavila se strateškim menadžmentom, restrukturiranjem kompanije i razvojem poslovanja. Na Columbia Universityju završila je Graduate School of Business. Predsjednik Ivo Josipović imenovao ju je članicom njegova Ekonomskog savjeta. U industriji u kojoj tradicionalno dominiraju muškarci Kovačević je prepoznata po svojim rezultatima, profesionalizmu, strateškim razmišljanjem te ustrajnosti na izvrsnosti. Njezin moto je ‘živi promjenu koju želiš ostvariti’.

Dijana Dominis-Prester
Rođena je u Rijeci 1970. godine. Srednju školu upisuje u Rijeci, a dovršava na razmjeni učenika u Minneapolisu. Na zagrebačkom sveučilištu diplomira fiziku 1996., a magistrira astrofiziku 2001. godine. Doktorirala je u Potsdamu u Njemačkoj 2006., a nakon toga zapošljava se kao docent na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Tijekom izrade doktorske disertacije, u sklopu rada u međunarodnoj kolaboraciji PLANET, znanstvenoj grupi sastavljenoj od astrofizičara sa šest kontinenata, sudjelovala je u otkriću ektrasolarnog planeta OGLE-2005-BLG-390Lb, od svih planeta izvan Sunčeva sustava otkrivenih do sada najsličnijeg Zemlji. Sudjelovala je u mjerenjima u Čileu i Tasmaniji te izradila računalni program za modeliranje opažanja. Još od studentskih dana aktivna je u edukaciji i radu s mladima. Uživa raditi sa studentima, drži i popularna predavanja za djecu i građanstvo te mladim naraštajima prenosi entuzijazam za znanost pomažući im u spoznavanju tajni svemira jer “na mladima svijet ostaje”.

Iva Balent rođ. Todorić
Iva Balent rođena je 1976. u Zagrebu. Osnovnu školu Pantovčak i 5. gimnaziju završila je u Zagrebu. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1998. na smjeru Trgovina. Magistrirala je 2004. na poslijediplomskom studiju za znanstveno usavršavanje pri Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Od studenoga 1997. zaposlena je u Agrokoru, na poslovima mlađeg asistenta u marketingu, a 1999. prelazi u financije kao asistent u korporativnim financijama. U listopadu 2001. postaje direktorica budžeta koncerna Agrokor. Od 2003. godine do danas u Agrokoru obavlja funkciju izvršne direktorice marketinga. Odgovorna je za koordinaciju marketinga svih kompanija koncerna te za postizanje njihovih sinergijskih efekata. Pohađala je niz konferencija, seminara i ostalih stručnih tečajeva u zemlji i inozemstvu. Aktivno se služi engleskim i njemačkim jezikom. Slobodno vrijeme posvećuje obitelji, a pogotovo kćeri Tari, te sinovima Ivanu i Anti.

Komentirajte prvi

New Report

Close