Nikad jeftiniji ruska votka i kavijar

Autor: Poslovni dnevnik , 21. rujan 2015. u 22:00
Cijene votke, kavijara, zlata i krzna su prepolovljenje/FOTOLIA

Zbog pada nacionalne valute, ruske delikatese i luksuz bitno povoljniji.

Ruske delicije nikad nisu bile povoljnije. Dok trgovci u Rusiji proživljavaju pakao zbog pada vrijednosti nacionalne valute, turisti, piše Ruski vesnik, zadovoljno trljaju ruke jer im je slaba rublja omogućila plodonosniji šoping.

 

45posto

pala je vrijednost rublje spram dolara u godinu dana

Slatkiši, nacionalna jela, nakit, a osobito dva najprepoznatljivija proizvoda – votka i kavijar,  upola su jeftiniji.  Naime, ruska rublja je u proteklih godinu dana u odnosu na američki dolar pala čak 45%, a inače skupi kavijar sada se, umjesto nekadašnjih 135 dolara za 100 grama, kupuje za 72 dolara. Nažalost, propisi su stroži no prije pa se iz zemlje po osobi smije iznijeti samo 250 grama te delikatese. Na svoje su zbog pada vrijednosti rublje došli i ljubitelji ruske votke, cijena popularne Putinke trenutno je, piše taj list, 4,7 dolara, u odnosu na 8,5 dolara protekle godine.  

Nisu piće i hrana jedini osjetili ovaj trend. Luksuzni krzneni kaputi danas se u Rusiji mogu kupiti i za 750 dolara dok je u kolovozu 2014. godine cijena takve luksuzne bunde iznosila najmanje 1353 dolara. I zlato je danas u Rusiji puno manji luksuz, list navodi da je cijena 14-karatnog zlatnog prstena s 0,05 karatnim dijamantom 170 dolara u odnosu na 306. dolara prošlog ljeta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close