Neznanje je skupo, osobito ono tinejdžersko

Autor: Majda Žujo,VLM , 06. listopad 2011. u 22:00

Sramotnih osam, pogrdni je naziv za američke savezne države koje nemaju spolni odgoj u školama

Ovoga su tjedna stanovnici SAD-u ostali zabezeknuti kada su doznali da će u se u New York Cityju u javnim školama početi predavati seksualni odgoj. No nisu bili iznenađeni zato što je seksualni odgoj uveden u škole, nego zato što su bili uvjereni da on već tamo postoji. Iako se u SAD-u seksualni odgoj provodi u velikom broju saveznih država, u 24 države i dalje nije obvezatan, uključujući i državu New York. Zapravo, u mnogim od tih država ne samo da ne postoji seksualni odgoj već se na njega gleda samo kao nešto što se događa u braku. Takvi stavovi jasno promiču tradicionalne vrijednosti, no ujedno ne štite znanstvene jer u nekim državama učenicima nisu dostupne čak ni medicinski točne informacije. Među tim državama je i osam, kako ih američki mediji nazivaju, “sramotnih” država koje su možda upravo zahvaljujući nepostojanju seksualne edukacije dospjele na crne statističke liste spolnih bolesti, tinejdžerskih trudnoća i slično.

1. Alabama: Prema organizaciji za mlade Amplify, Alabama ima najveći broj oboljelih od klamidije, gonoreje i sifilisa među saveznim državama, a na petnaestom je mjestu po broju tinejdžerskih trudnoća u zemlji. U školama u Alabami zabranjeno je reći bilo što pozitivno o homoseksualnosti.

2. Arkansas se također našao na nesretnoj ljestvici “najsramotnijih država” po broju zaraženih spolno prenosivim bolestima među mlađom populacijom. Na petome mjestu je prema oboljelih od klamidije, sedmom od gonoreje i desetom od sifilisa. Također je Arkansas na osmome mjestu prema broju tinejdžerskih trudnoća.

3. Florida: Dovoljno je reći da ova američka savezna država predvodi crnu listu po broju zaraženih HIV-om te dvanaesta po broju maloljetničkih trudnoća.

4. Indiana: Iako se ne nalazi na visokome mjestu po broju trudnoća, tinejdžeri ove savezne države tijekom seksualnog odnosa rijetko koriste prezervative ili bilo kakvu drugu zaštitu.

5. Luisiana: Ima najveći postotak oboljelih od sifilisa među mladima, a prednjači i u broju oboljelih od klamidije i gonoreje te je na jedanaestome mjestu po borju tinejdžera zaraženih HIV-om.

6. Missouri: Dok većina saveznih država koje nemaju seksualni odgoj u školama ima ocjenu “D” za cjelokupno zdravstveno stanje tinejdžera, u Missouriju je ta ocjena “C”. Prema Amplifyju, država ima veći prosjek oboljelih od spolno prenosivih bolesti, a seksualno aktivni srednjoškolci u prosjeku manje koriste prezervative.

7. Teksas: Ova zapadnoamerička država ima nekoliko razloga za zabrinutost. Peta je po broju tinejdžerskih trudnoća, čak treća po broju oboljelih od AIDS-a i četvrta po broju oboljelih od sifilisa među tinejdžerima. Također u golemih 96 posto četvrti u Teksasu škole podučavaju samo o apstinenciji.

8. Virginia: Iako se broj trudnoća među mladima u Virginiji smanjuje, statistike pokazuju da su tinejdžerske rodilje između 1991. i 2004. porezne obveznike stajale oko 3,1 milijardu dolara.

Dobra vijest za Amerikance i budžet namijenjen zdravstvu je da više od 20 država ipak ima obvezu seksualnog odgoja u školama.

Komentirajte prvi

New Report

Close