Nepristrano testiranje skija uz obilje zabave

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2011. u 22:00

Ispitivači su prvo testirali skije oblijepljene crnom trakom kako dizajn ne bi utjecao na konačnu odluku

Strogi testovi, mnogi novi proizvodi i ugodno druženje bili su glavna obilježja tradicionalnog World Ski testa koji je ove godine održan jubilarni, deseti put. Čista avantura na snijegu okupila je oko 250 ocjenjivača koji su slijepom metodom ocjenjivali modele za sljedeću sezonu. Zell am See-Kaprun međunarodno je skijalište i savršeno odredište za skijaški test. Potkraj ožujka organizator Gerhard Brüggler pozvao je skijaške zvijezde, stručnjake za skijanje i turizam, poznate poslovnjake i estradne zvijezde, novinare i skijaše amatere na strogo testiranje deset skijaških marki u devet kategorija. Austrijski olimpijski pobjednik Franz Klammer ponovno je bio voditelj testiranja, a tijekom tri dana pratilo se dvoje istinskih profesionalaca: Anu Jelušić iz Hrvatskog skijaškog saveza i mladu nadu Austrijskog skijaškog saveza Joachima Puchnera.

Zamaskirane skije
Uvod u skijaški test prošao je vrlo ugodno: bilo je važno da se svi upoznaju pa je susret prošao u ugodnu ozračju, s mnoštvom poznatih lica i nekolicinom novih. Na početku događaja Gerhard Brüggler objasnio je sudionicima postupak testiranja i pokazao im skije zamaskirane crnom bojom jer ih ne smije ‘omesti’ dizajn ili robna marka, već posve objektivno moraju donijeti odluku. Objektivnost u procjeni i ekipa sačinjena od profesionalaca i amatera World Ski test čini jedinstvenim i značajnim. “Nastojimo skijašima pomoći u odabiru pravih skija kako bi im one bile užitak!”, objasnio je voditelj ocjenjivanja Franz Klammer. Prvi dan testiranja počeo je brže nego što se očekivalo pa se nakon ranog doručka odmah krenulo na padine. Već pri usponu do Schmittenhöhea znalo se da će ispitivače cijeli dan pratiti sjajno vrijeme: uvjeti za testiranje su bili idealni, a pogled zadivljujuć. Testna staza posebno je ograđeno područje. U posebno pripremljenoj kabini za presvlačenje ispitivače su čekali modeli deset najvećih skijaških robnih marki, no u zamaskiranom obliku: svi su parovi skija bili omotani crnom trakom i razlikovali su se tek po brojevima napisanima bijelom bojom. Stručni neovisni servisni tim podijelio je testne modele, prilagodio vezove i prvi su testovi mogli započeti. Ispitivači su ocjenjivali prilagodljivost u ravnom spustu, rubni zahvat, duge i kratke zavoj te opći napor. Na kraju svakog spusta ispunjavali su se testni obrasci i dijelile ocjene od 1 do 10. Tada su ispitivači promijenili skije i bez stanke nastavi dok nisu isprobali sve modele. Dodijeljene bodove vodstvo testiranja izračunalo je prema različitim kriterijima. Kad ciljano i odjednom testirate različite modele, jasno osjetite razliku, poručuju ispitivači. Objašnjavaju kako se iscrpno testiranje svakako isplati jer se sa savršenim skijama troši znatno manje energije i može se unaprijediti vještinu sa svakim spustom.Nakon odmora usljedila je vizualna procjena: ocijenjivao se najkreativniji dizajn sezone za nagradu Snow Style! Nakon jutra provedenog u znaku tehnike i zacrnjenih skija, ispitivače je obasuo raskoš boja i otmjen dizajn – od klasičnog do zaigranog, sve je bilo predstavljeno i odluka nije bila laka! Kad su završili i s tim dijelom ‘posla’, ispitivači su se prepustili uživaju u jednom od najboljih skijališta te se kasnije opustili u toplicama.Nakon večere u Ferry Porsche centru uslijedila je modna revija u organizaciji Rudija Omanna. Sjajnu koreografiju izveli su profesionalni modeli i predstavili najnovije trendove poznatih robnih marki.

Za svakog ponešto
“Mi ne govorimo o snijegu, mi ga jamčimo!”, slogan je kojim se predstavlja austrijska sniježna meka Zell am See-Kaprun. Skijaško se područje širi na visini od 757 do 3029 metara: na glečeru Kitzsteinhorn u svako će se doba i po svakome vremenu naći prirodni snijeg. Na Zell am See-Kaprunu ima 57 spustova ukupne duljine od 138 kilometara, te 53 žičare i vučnice. I djeci i stručnjacima jednako je udobno u ovom raznovrsnom skijalištu: obitelji ovdje mogu naći optimalne uvjete za svoje potrebe, baš kao i profesionalni skijaši. U regiji koju su američke skijašice predvođene Lindsey Vonn odabrale kao mjesto za trening također se našao i World Ski test za 2011./2012. Schmittenhöhe na Zelleru (757 do 2000 m) ima 77 kilometara padina za skijaše svih razina. Dvije staze, s ukupno 25 kilometara, predviđene su za prave skijaške profesionalce. No, zabava počinje još na dnu, pri usponu Schmittenhöhecableom, jednom od 26 žičara, a sportaše će oduševiti gondole ekskluzivnog Porscheovog dizajna. Slobodni skijaši i snowboarderi oduševljeni su ‘Rome Park Schmittenom’ s mnogim dobro pripremljenim preprekama. Na stanici Hochmaiscablse kreće Ski Movie staza: ovdje skijaše pri spustu snimaju dvije kamere. Može ih se pogledati, snimiti ili organizirati da se filmić pošalje elektroničkom poštom.

Savršene skije su one kojima ne trošite previše energije, na kojima se zabavljate i koje svakom vožnjom postaju sve bolje. WST je doista sjajan događaj i velika pomoć pri odabiru skija koje ćete kupiti
Ana Jelušić, hrvatska skijašica i članica reprezantacije

WST se dokazao i postao glavni međunarodni test skija. I u sektoru proizvodnje skija mnogo se toga promijenilo. Kvaliteta se poboljšala, brendovi su postali konkurentni, a kvaliteta skija i više je nego zadovoljavajuća
Franz Klammer, olimpijski prvak i voditelj testiranja WST



Ispitivači su i ove godine bili oduševljeni kvalitetom i dizajnom skija

Komentirajte prvi

New Report

Close