Napokon vinska zemlja

Autor: Tomislav Tadić , 06. svibanj 2010. u 22:00

Napokon smo se prezentirali kao prava vinska zemlja s bogatom tradicijom

Devet hrvatskih vina iz komercijalnih, velikih vinarija sa dugom tradicijom, osvojilo je presižne nagrade na najuglednijim svjetskim natjecanjima diljem Europe, i tako demantirali priče kako samo vina manjih hrvatskih uglednih vinara mogu konkurirati na svjetskoj sceni.

Iločki traminac, vino za krunidbe
Krenimo geografski od krajnjeg istoka; čak tri vina Iločkih podruma (koja noviju povijest zbog ratnih devastacija pišu svega posljednjih 13 godina) nagrađena su u Parizu, Veroni i Madridu. Direktor i glavni enolog Iločkih podruma Mladen Papak kaže da je napokon došlo vrijeme da se ovo čuveno vino iskaže i u svijetu. ‘‘Sve najbolje što traminac postiže, na obroncima je zapadnog dijela Fruške gore na nadmorskoj visini od 133 do 210 metara uz obalu Dunava, u Iloku, koji je postao sinonim za traminac’’, kaže Papak i dodaje da su vrijednosti spomenutih nagrada još i veće kada se zna da su to komercijalna vina. ‘‘Na natjecanju Vinitaly u Veroni na koje se prijavi oko 4 tisuće uzoraka dobiti i priznanje veliki je uspjeh, a dobiti zlatnu medalju priznanje je kakvo još ni jedno hrvatsko vino nikada nije osvojilo’’, kaže Papak i dodaje da je ledena berba vrhunac u proizvodnji koji se ne može zbog vremenskih uvjeta dobiti svake godine. ‘‘Za ledeno vino važno je da prinosi budu reducirani, da bude povoljan trenutak berbe ali i posebno znanje enologa uz naravno recepturu samog podruma’’, kaže Papak i pojašnjava kako mošt od ledene berbe ima čak do 38 posto šećera koji ne može u cijelosti fermentirati pa ostatak tog šećera u boci daje poseban okus predikatnih ledenih vina. Traminac iz Iloka točen je kao službeno vino na krunidbi Elizabete II. Ovo specifično vino zlatno žute boje (jer je ustvari mješavina dva traminca) zrelog je mirisa, a dominiraju muškatne do cvjetne arome.

Odraz baranjske zemlje u čaši
Chardonay Belje 2008.osvojio je srebrne medalje na Chardonay du Monde i Monde Selection Bruxellesu. Enolog Podruma Belje Marijan Knežević kaže da su osvojene nagrade samo iskorak prema inozemstvu jer je odavno kvaliteta njihovog chardonaya iznimna. ‘‘Ovo vrhunsko vino odraz je baranjskog zemljišta i podruma iz kojega dolazi, u kojem primjenjujemo najsuvremeniju tehnologiju proizvodnje tog vina’’, kaže Knežević i dodaje da vino ima i mali dodir drveta – oko tri mjeseca, uz inox bačve u kojima se čuva. Spomenuti Chardonay odlikuje zlatna boja sa zelenim nijansama, uljnost, sortnost i bogatstvo u okusu. ‘‘U ovom vinu savršeno su usklađeni svi parametri koji Chardonay čine velikim ’’, kaže Knežević. U Parizu srebrom nagrađena Graševini Golberg 2008., je vino koje je zapravo kombinacije svježine i izborne berbe. ‘‘Ova graševina čini istinski odraz baranjske zemlje u čaši vina’’, kaže Knežević.Couve Dajla 2007., Podruma Brtonigla – Istravina osvojila je zlatnu medalju u Bruxellesu. Enolog Istravina Tomislav Pavlešić pojašnjava da je vino napravljeno od tri vinske sorte, kao bordoška kupaža merlota, cabarnet souvinona i cabarnet franka. ‘‘Plod je to velikog truda na nasadima sjeverno od Novigrada i napretka u tehnologiji’’, kaže Pavlešić i dodaje kako podrum koristi najsuvremenije vinifikatore. Samo vino odležalo je u malim bačvama os slavonske hrastovine, nakon godine dana punjeno je u boce u kojima je još odležalo, pa na tržište izlazi tek godinu i pol dana nakon berbe. Vino je rubinske boje, mirisa šumskog voća i baršunastog okusa.

Tehnološki napredak u Istri
Nagrađena su i tri vina Podruma Agrolaguna: Merlot Festigija 2007, Cabernet sauvinon Festigija 2008 i Castello Festigija 2008. Enolog Agrolagune Miroslav Latal kaže da Castello Festigija kupaža sa 60 posto cabarnet souvinona i 40 posto syrahe. ‘‘Vino je odležalo 12 mjeseci u barrique bačvama, ima robusnost cabarneta, veoma je usklađeno i pogođeno’’, kaže Latal i dodaje da je njihov Merlot Festigija čistih sortnih karakteristika, a više od 100 hektara na kojima se uzgaja ta sorta loze daje im veliku mogućnost biranje najboljih pozicija sa kojih se bere. Cabarnet souvignon Festigija 2008. najbolje uspijeva na položaju Mornarica, koji je u samoj razini mora, dominira jako mineralna zemlja crvenica uz odličnu osunčanost.‘‘Prinosi na tom položaju daju nam 6 – 7 tona po hektaru što znači da je uspjeh te sorte, odnosno vina sa tog položaja zagarantiran’’, kaže Latal. Inače Festigija je nekadašnji naziv za dio Biskupije namijenjen stanovništvu za zajedničke proslave i veselje.

Europske nagrade

Traminac vrhunski 2007. – zlatna medalja, Vinalies Internationales u Parizu
Traminac izborna berba prosušenih bobica 2006. – velika zlatna medalju na Vinitaly u Veroni i srebrna na Monde Selectyon u Bruxellesu
Traminac Principovac ledena berba 2007. – zlatna medalja na Vinalies Internationales Pariz, zlatna medalja na Bacchus Madrid i zlatna na Vinitalyu
Chardonay Belje 2008. – srebrne medalje na Chardonay du Monde i Monde Selection Bruxellesu
Graševina Golberg 2008. – srebrna medalja na Vinalies Internationales u Parizu
Couve Dajla 2007. zlatna medalju na Monde Selection u Bruxellesu
Merlot Festigija 2007. – zlatna medalja na Monde Selection u Bruxellesu
Cabarnet sauvinon Festigija 2008 – zlatna medalja na Monde Selection u Bruxellesu
Castello Festigija 2008. – srebrna medalja na Bacchusu u Madridu

Komentirajte prvi

New Report

Close