Najtraženija zanimanja

Investicijski savjetnici, hotelski menadžeri, brend menadžeri, programeri, magistri farmacije, web dizajneri..., to su zanimanja za kojima postoji najveća potražnja i koja će na kraju najviše zarađivati

Gdje se zaposliti i dobro zarađivati, pitanje je koje muči ne samo studoše brucoše, nego i već profilirane individue koje žele promijeniti svoje zanimanje. A zahvaljujući Zakonu o cjeloživotnom obrazovanju koji je donesen početkom godine, to više nije utopija. Potrebno je samo malo volje, vremena, nesumnjivo i novca i vaša potraga za idealnom i dobro plaćenom karijerom može početi. A ako ste još u nedoumici koje zanimanje odabrati, Poslovni dnevnik je tu da vam pomogne. Tko u Hrvatskoj najviše zarađuje? Dobro pitanje na koje je vrlo teško odgovoriti. Dovoljno je za početak podsjetiti na prošlogodišnji popis sto tvrtki u kojima su isplaćene najveće plaće koji je itekako uzburkao duhove na domaćem tržištu rada. Prvo, zato što je prvi put javnosti prokazana “tajna dobre zarade”, a drugo zato što je srušen urbani mit da su u Hrvatskoj najbolje plaćeni menadžeri ili vodeći bankari. Prema tom popisu, najveća hrvatska prosječna neto plaća u prva tri mjeseca prošle godine isplaćena je u tvrtki Johnson & Johnson, i citirat ću tekst iz jednog našeg tjednika, “iznosi gotovo nestvarnih 207.500 kuna”. Je li tu riječ o bonusima za dobre rezulatate, otpreminini ili nečem trećem, ostalo je nejasno, ali činjenica da je jednoj osobi za mjesečni rad isplaćen toliki iznos ledi krv u žilama. Druga najveća neto plaća u iznosu od 201.400 kuna isplaćena je prošle godine u tvrtki Dalmacijacement, sa sjedištem u Kaštel Sućurcu. Da ne bi bilo zabune, tu je bilo riječi o otpreminini za radnika koji je postao tehnološki višak. Treća najveća plaća isplaćena je u tvrtki Olympus i iznosi 184.600 kuna, a četvrta najveća, od 166.000 kuna, isplaćena je u Diners Club Adriaticu, njihovu čelnom čovjeku Žarku Kraljeviću. Riječ je o plaći s bonusima za uspješno poslovanje tvrtke u 2005. Samo tisuću kuna manje od Kraljevića, dobila je Petra Tarle, šefica Osiguranja Zagreb. Među najplaćenijim Hrvatima je svakako i Željko Čović iz Plive, Zdenko Adrović iz Raiffeisenbank, Julio Kuruc iz Podravske banke, Franje Lukovića iz Zagrebačke banke, te Božo Prka iz Privredne. Na listu bi trebalo zasigurno uvrstiti i Gorana Radmana, glavnog direktora Microsofta, Ivicu Mudrinića iz T-HT-a, Emila Tedeshija iz Atlantica, te Antu Vlahovića iz Adris grupe koji je jedan od najbogatijih Hrvata. Zanimanja na koja se morate usredotočiti da biste najviše zaradili su u sektoru financija te marketinga. Pogledamo li već i prosječne plaće u pojedinim sektorima, financijsko posredovanje prilično odskače. Financijski savjetnici, ali zasad samo oni na razini novčarskih i bankarskih kuća traženi su, no činjenica je da u Hrvatskoj još ne postoji svijest građana o pogodnostima ulaganja novca.

Možda je zasad tako velikim dijelom zbog niskog životnog standarda, no kroz duže razdoblje ti bi se poslovi mogli sve više tražiti i u Hrvatskoj. Ipak, sve dok je broj takvih stručnjaka na tržištu malen, cijena njihova rada bit će poprilično visoka i još će dugo njihove plaće odskakati. Odgovorni za poslovne rezultate, financijski direktori te analitičari, bez kojih niti jedna veća tvrtka, a kamoli banka danas ne može uspješno funkcionirati, zarađuju i po nekoliko tisuća eura mjesečno. Ne zaboravite da osobe na tim pozicijama često zanemaruju privatni život, a samo jedna pogreška može ih stajati karijere nakon čega će im se i životni poziv Al Bundyja učiniti primamljivim. Investicijski savjetnik posebna je priča jer osim što osoba na tom radnom mjestu treba biti utjelovljenje sveznajućih profesora iz matematike mora imati i nos za biznis. Oni su pravi mešetari, kako u svom poslu, tako i svoje sudbine, a opet radni vijek protkan tolikim rizikom vrijedi dobro naplatiti. Tu su i brend menadžeri koji su odgovorni za kreativni dio posla, odnosno razvijanje i pozicioniranje brenda, a ulaganje u njih itekako se isplati. Inače, menadžer je vrlo popularno zanimanje u nas, pa ćete nerijetko uoči upisa na fakultete čuti potencijalne brucoše ekonomije kako sanjare o menadžerskoj karijeri. Tu treba biti jasan, ne zarađuje svaki menadžer velike svote. Nije isto raditi na velikoj međunarodnoj korporaciji na visokoj poziciji ili u maloj tvrtki nekog lokalnog moćnika koji svoje zaposlenike tretira kao svoje vlasništvo. I programeri, siva eminencija poslovnih sustava koji se oslanjaju na informatičke tehnologije zarađuju dobro, a čak i njihove početničke plaće za nekoliko tisuća kuna (ako imaju sreće) premašuju prosječnu hrvatsku neto plaću. Slijede uvijek traženi magistri farmacije, kojih kako se sad čini na tržištu nema nikad dovoljno, te liječnici privatnici koji su uvijek traženi, a shodno tome i nagrađeni primanjima i statusom. Hrvatska je turistička zemlja, tim više potrebni su joj dobri, snalažljivi i vjerodostojni hotelski menadžeri. Sve su traženiji i stručnjaci za ljudske resurse, koji unatoč činjenici da se u Hrvatskoj nemaju gdje obrazovati, po tom pitanju ipak snalaze. Svaka veća tvrtka koja iole drži do sebe, zna da je zadovoljan zaposlenik najisplativiji, a upravo je zadovoljstvo na radnom mjestu u opisu njihova posla, pa samim tim i plaće. Uvijek će biti traženi i dobri odvjetnici, posebice ako se specijalizirate za obranu nekog haaškog optuženika. To će vas jamačno vinuti u status zvijezde, a i na tom tržištu zvijezde zarađuju dobro. Voditelj poslovne ekspanzije druga je priča. S tržišnom ekonomijom domaća poduzeća i tvrtke šire se diljem Lijepe Naše, ali i regije, a prepozantljivost brenda na većem tržištu itekako se dobro plaća. Inače, ovaj je popis baziran prema istraživanju portala MojPosao o deset najunosnijih hrvatskih zanimanja.

Prema portalu Posao.hr u Hrvatskoj se prije svega traže IT stručnjaci - programeri, sistem inženjeri i web dizajneri. Slijede djelatnici u turizmu, i to menadžeri, zatim magistri farmacije, inženjeri građevine i inženjeri strojarstva. Sve više se traži kadar orijentiran na specijaliziranu uslugu u turizmu - kuhari određenih nacionalnih kuhinja (koje najčešće uvozimo) te kadar koji je specijaliziran za wellness programe kao što su npr. maseri i slično. “Mladima savjetujemo da se obrazuju u djelatnosti turizma jer se očekuje sve veći razvoj ove gospodarske grane i da razmisle o fakultetima građevine, arhitekture i strojarstva jer su posloprimci koji su završili te fakultete uvijek traženi. Također postoji deficit posloprimaca u farmacijskoj djelatnosti, a poprilično se traže i ekonomisti tipa knjigovođe, diplomirani ekonomisti smjer financija”, kaže Jelena Zelić s portala Posao.hr. Ipak, za dobru zaradu važan je završen fakultet, ali formalno obrazovanje nije dovoljno. Trebali biste ulagati u sebe i specijalizirati se za neku posebno branšu. Ako pak želite steći zvanje određenog stručnjaka, neće biti dovoljno samo polagati odgovarajuće stručne ispite jer je za dobro plaćeni posao potrebna i odgovarajuća doza iskustva, vještina, rad i trud, a jedna od najvažnijih karakteristika jest stečeno povjerenje poslodavca. Ali, da se ne lažemo, morate imati i “dobra” poznanstva i kontakte. Posebna su kategorija dobro plaćenih zanimanja političari, estradne zvijezde, sportaši i kojekakvi imitatori Tonyja Soprana. O njima u ovom tekstu ipak nećete naći ni riječi.

Najunosniji poslovi na MojPosao.hr

1. Direktor financija
2. Financijski analitičar
3. Brend menadžer
4. Programer
5. Magistar farmacije
6. Liječnik privatnik
7. Hotelski menadžer
8. Voditelj ljudskih resursa
9. Odvjetnik
10. Voditelj poslovne ekspanzije

Top pet najunosnijih poslova Posao.hr

1. IT stručnjaci
2. turistički djelatnici
3. magistri farmacije
4. inženjeri građevine
5. inženjeri strojarstva

Komentari (1)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!