Najteža pitanja na razgovoru za posao

Autor: Vesna Sesvečan , 20. lipanj 2008. u 06:30

Prava opasnost na svakom razgovoru za posao su jednostavna pitanja koja vas razotkrivaju

Intervju za novi posao smatra se jednim od najkritičnijih trenutaka u traženju posla. Čak kada već i imate iskustva u “odrađivanju” intervjua, uvijek vrijedi biti, sportskim rječnikom rečeno, “u formi”. Ili, kao bi to stručnjaci slikovito rekli, oni koji mu pristupaju moraju se za nj pripremiti s istom snagom i oštroumnošću kao da je riječ o ozbiljnom mačevalačkom ili šahovskom turniru. Jer, intervju za posao zahtijeva mnogo taktike i spretnosti. Prije odlaska na intervju mnogi kandidati pokušavaju pretpostaviti što će ih se pitati na razgovoru. Iako se čini da im život (i karijeru) mogu zakomplicirati teška pitanja, prava opasnost leži u naoko jednostavnim, ali vrlo pronicljivim upitima. Pošto se pretpostavlja da poznajete struku, jer inače ne biste ni bili na razgovoru, eliminacijska pitanja usmjerena su na otkrivanje vaše osobnosti. Ona nisu slučajna, smišljena su uz pomoć psihologa, a cilj im nije otkriti stručnjaka, već pravu osobu koja će se uklopiti u organizaciju. Iako se doslovan recept ne može dati, postoje načini za odgovor nakon kojih bar ne morate sumnjati da ste odgovarali loše.

Pažljivo s pričanjem
Recite nam ponešto o sebi, reče ispitivač podižući pogled s papira i blago se osmjehujući. Poznata situacija? Ako je, pokušajte se sjetiti što ste odgovorili na to pitanje, a ako vas to i sljedeća pitanja tek očekuju, vrijeme je da ga ozbiljno shvatite. Dakle, recite mi nešto o sebi, obično je pitanje koje otvara svaki intervju. Iako zvuči vrlo jednostavno i nevino, to je pitanje kod kojega trebate biti ekstra oprezni prilikom odgovora. Prvo, valja pripaziti da se ne biste zapričali na dugo i široko, i drugo, valja pripaziti da u tom pričanju ne biste iznijeli odmah sve svoje adute. U odgovoru navedite svoje obrazovanje gdje ste sve radili i aktualno radno iskustvo. Posljednje posebno naglasite, ali ostavite nešto i za poslije, ipak je to tek zagrijavanje. Što znate o našoj organizaciji? To je jedno od neizostavnih pitanja. Svaki poslodavac očekuje da je s njegovom kompanijom upoznat potencijalni kandidat. Pokažite da ste odradili domaću zadaću i da ste upoznati s kompanijinim ciljevima, ljudima, poviješću, filozofijom, pa i problemima, a ako i zapnete, jasno izrazite želju da o kompaniji svakako želite naučiti više. Zbog čega želite raditi kod nas? Domaća zadaća koju ste odradili pomoći će vam kod tog pitanja. Recite kako vam se dopada kako kompanija radi i kako biste voljeli biti dio njezina tima. Kako se ne može baš sve naučiti napamet, iskreno mišljenje o kompaniji i vama otkrit će jeste li na dobrom putu traženja posla ili ne. Većina nas ipak ne zna dobro lagati, pa ako i uspijete u tome, nagrada bi mogla doći u vidu neželjenog posla. Što možete učiniti za nas što nitko drugi ne može, pitanje je koje zapravo s nestrpljenjem očekujete. To pitanje pravo je mjesto, da ne kažemo i vaša obveza da budete egoistični. Spomenite sve vaše dosege u karijeri, recite kako vaše vještine i interesi u kombinaciji s iskustvom donose rezultate što vas čini vrlo vrijednim članom tima. Spomenite vještine postavljanja prioriteta, detektiranja problema, kao i iskustvo i dovoljno energije potrebne za njihovo rješavanje. Ukratko, slobodno pokažite rogove i šepurite se. Što vam je najatraktivnije na ovom radnom mjestu, a što najmanje? Budite spremni i nabrojite tri do četiri atraktivna faktora i jedan minorni primjer neatraktivnog. Zbog čega bi upravo vas trebali zaposliti? Kreirajte odgovor kao kod pitanja koje ste jedva dočekali. Usredotočite se na sve svoje mogućnosti i iskustvo koje se uvijek cijeni, ali ne zaboravite spomenuti i energiju koja vam ne manjka.

Što očekujete od posla? Kod ovoga pitanja zadržite se na mogućnostima koje pruža njihova kompanija. Spomenite svoju želju da predstavljate i doprinosite kompaniji. Recite mi, molim vas, vašu definiciju posla na koji ste se prijavili, jedno je od onih pitanja koja znaju zadavati glavobolje. Neka vaši odgovori na njega budu kratki i vezani uz temu. Neka vam na umu bude količina odgovornosti koje ta pozicija nosi. Budite sigurni da je doista i sami razumijete prije nego što odgovorite. Ako niste sigurni, pitajte ispitivača, on će vam odgovoriti na to pitanje sam. Što mislite koliko će vam vremena biti potrebno za doprinos kompaniji? Na to pitanje odgovor prije svega mora biti realističan. Razdoblje upoznavanja kompanije i njezinih potreba kao i ljudi i projekata moglo bi potrajati minimalno šest mjeseci do godine dana. To je ujedno i razdoblje kada se mogu očekivati ozbiljni doprinosi kompaniji. Koliko dugo ste mislili ostati s nama? Pokažite zanimanje kako ste spremni se vezati uz kompaniju, ali s druge strane ne želite odustati od drugih izazova koje će možda u budućnosti staviti pred vas neka druga kompanija. Odgovor u smislu: “Toliko dugo dok oboje težimo ostvarenju postignuća”, biti će dovoljno diplomatski. Vaš životopis sugerira kako ste vi možda prekvalificirani ili preiskusni za tu poziciju? Koje je vaše gledište? Naglasite svoje interese u ostvarivanju dugoročne suradnje s kompanijom i recite kako smatrate da, ako pokažete na ovom poslu sve svoje mogućnosti, nove će se same otvoriti.

Menadžerski stilovi
Koji je vaš menadžerski stil? Kao prvo, orijentirani ste prema zadacima (Volim rješavati probleme, istražiti što nije u redu, izabrati rješenje i implementirati ga), orijentirani ste prema rezultatima (Svaka odluka koju donesem temeljena je na koristi koju donosi kompaniji), ponašate se očinski (Odlučan sam preuzeti brigu o podređenima i upućivati ih u pravom smjeru). To su samo neki od menadžerskih stilova, procijenite koji bi od njih bio dobar za efektivnost vaše eventualno buduće kompanije. Jedno od neugodnijih pitanja je i jeste li ikada nekoga otpustili, koji su bili razlozi i kako ste riješili tu situaciju? Naglasite kako takve situacije nikada nisu ugodne, ali kako ih rješavate uspješno. Što mislite, što je najteže u činjenici biti menadžer ili izvršni direktor? Budući da je ovdje riječ o najodgovornijim funkcijama, planiranje, izvršavanje i kontroliranje troškova svakako su najteži zadaci postavljeni pred te funkcije. Svakako najteži zadatak je motivirati ljude na izvršavanje zadataka, poštovanje rokova i budžeta. Vaše dosadašnje iskustvo trebalo bi vam pomoći i pri sljedećem od pitanja: koje trendove vidite kao važne u našoj industriji? Pripremite barem tri primjera za ilustraciju koliko poznajete svoje područje, od tehnoloških izazova i mogućnosti preko ekonomskog stanja ili čak zakonskih propisa koje ste prikupili do vašeg mišljenja u kojem smjeru ide njihovo poslovanje. Zbog čega ste napustili prijašnji posao? Na ovo pitanje pripremite kratak i pristojan odgovor čak ako je do razlaza došlo nakon grubih riječi. Na tom pitanju ispitivači se vole poduže zadržati. Lijepe riječi o bivšoj kompaniji dat će do znanja ispitivaču da, ako napustite njihove redove, nećete širiti ružne riječi o njima. Da ne spominjemo kako one u mnogo slučajeva više govore o vama kao osobi nego o kompaniji koju ste napustili.

Što još možete očekivati:

Kako prihvaćate gubitak beneficija koje ste imali na prijašnjem poslu?
Što ste na vašem posljednjem poslu najviše voljeli?
Što mislite o vašem budućem nadređenom?
Pretpostavljate li kakva bi vam bila plaća na ovom radnom mjestu?
Koji su vaši dugoročni planovi?
Koliko ste zadovoljni svojom karijerom do sada?

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koliko ste zadovoljni svojom karijerom do sada?

New Report

Close