Najbolji svjetski aerodromi

Autor: Ozren Podnar , 17. listopad 2008. u 00:00

Dok Zagreb tek najavljuje spektakularnu zračnu luku, velike svjetske metropole natječu se koja će putnicima pružiti veće zadovoljstvo

U često mahnitom, katkad i ponižavajućem svijetu modernog zračnog putovanja, komplikacije na chek-inu i sigurnosne provjere mogu čovjeka iživcirati koliko i gubitak prtljage ili kašnjenja letova. Namrgođeni službenik na check-inu koji odbija vašu skromnu molbu za sjedalom uz prozor, svadljivi porezni inspektor koji provjerava svaki vaš kupljeni predmet prije nego što bi vam izdao povrat poreza, vulgarni službenik sigurnosti koji zahtijeva putnice da se svuku do donjeg rublja – takvi su likovi zagorčali živote mnogim putnicima. Međutim, nedavna istraživanja koja su provele britanska agencija Skytrax i švicarski Airports Council International pokazuju da još ima dovoljno zračnih luka koje neuobičajeno mnogo ulažu u zadovoljstvo putnika. Od dječjih igraonica u Kuala Lumpuru do besplatnih kina u Singapuru i toplih kupki u Nagoyi, neki aerodromi nude zapanjujuće usluge koje čine korištenje zračnog prometa ugodnijim. Iako su po obje ankete najkvalitetniji aerodromi smješteni u Aziji, svaki dio planeta ima svoje aerodromske zvijezde.

Skytraxovo istraživanje World Airport Survey ove je godine proslavilo desetu obljetnicu, a Hong Kong je pokupio sedmo pobjedničko odličje, World Airport Award, u deset godina. “Zadnjih su godina pružatelji usluga zračnog prometa u većoj mjeri uzeli u obzir vrijeme koje putnici provode unutar zračnih luka, a Hong Kong se utvrdio kao jasan favorit putnika u tom pogledu”, procijenio je predsjednik uprave Skytraxa Edward Plaisted. Ovogodišnje je natjecanje, kao i proteklih sezona, bilo vrlo napeto te je između prva tri plasirana zabilježena mala razlika. Pobjednica 2006., zračna luka Changi u Singapuru čvrsto je na drugom mjestu svjetske ljestvice, Singapur je profitirao otvaranjem trećeg terminala te je dobio najviše glasova u razdoblju nakon njegovog otvaranja. Na trećem je mjestu aerodrom koji opslužuje korejske velegradove Incheon i Seul. Azijsku nadmoć u ovoj kategoriji prijevozničkog biznisa potvrđuje četvrto mjesto Međunarodnog aerodroma u malezijskom Kuala Lumpuru. Najbolje plasirani europski aerodrom je muenchenski, koji je ujedno i peti u svijetu od 190 proučenih. San Francisco je ponio lovoriku za Sjevernu Ameriku, ispred Vancouvera i Dallasa. Velik je pothvat ostvario aerodrom u Cape Townu, koji nije samo najjači u Africi, već i prvi put član svjetske najbolje desetke, a iza njega se svrstao još jedan južnoafrički aerodrom, onaj u Johannesburgu. Skytrax naziva svoju nagradu “izborom putnika” budući da je rang-lista sastavljena na temelju 8,2 milijuna razgovora s putnicima iz svih krajeva svijeta. Upitnici sadržavaju pitanja o procjeni kvalitete proizvoda i usluga u 40 kategorija od check-ina do polaska, od dolaska do prikupljanja prtljage, kao i čistoću terminala i kupaonica, djelotvornost i pristojnost osoblja, sigurnosnu obradu, prijevoz i razdaljine, trgovine, restorane i internetske usluge.

Hong Kong (Kina)
Sedam puta prvak u deset godina, a pet puta uzastopce, ovaj aerodrom futuristički je dizajniran s prozorima od poda do stropa, kroz koje puca predivan pogled na Hongkonški zaljev. Sustav cirkulacije putnika vrlo je djelotvoran i omogućuje brze transfere s leta na let. Ekspresan lokalni transport prebacuje putnike do centra Hong Konga za 23 minute, no ako morate čekati na idući let, aerodrom nudi salon za uljepšavanje, širok izbor tax-free dućana i hotel Regal Airport, proglašen najboljim aerodromskim hotelom istočne Azije.

Singapur
Iako nije prostran i prozračan kao hongkonški suparnik, ovaj je aerodrom zatvorenog tipa usmjeren na pružanje putnicima “najveće moguće udobnosti i mogućnosti za zabavu”, kako su izjavili anketirani građani. Aerodrom Changi uključuje besplatno kino otvoreno 24 sata, zasade orhdeja u oba svoja terminala i bazen na vrhu krova. Glasači ističu brzo i djelotvorno rješavanje sigurnosnih i useljeničkih pitanja, odlične restorane te vrhunske mogućnosti bescarinske kupnje.




Incheon/Seul (Koreja)
Otvoren 2001., aerodrom koji servisira luku Incheon i obližnji Seul sagrađen je na otoku Yeongjong. Nositelj je pet zvjezdica po Skytraxu, koliko imaju samo Hong Kong i Singapur. Sastoji se od jednog, ali prostranog terminala u kojemu je snalaženje vrlo jednostavno. Sudionici istraživanja proglasili su ga nenadmašnim po čistoći i po dostupnosti internetskog signala u cijelom terminalu. Razumljivo, s obzirom na status Južne Koreje kao jedne od informatički najnaprednijih zemalja. Mogućnosti za kupnju vrlo su široke, a usluga besprijekorna.

München (Njemačka)
Dobitnik priznanja za najveći napredak, münchenski je aerodrom Franz Josef Strauss skočio s desetog na četvrto mjesto. Anketirani su ga putnici opisali kao aerodrom za 21. stoljeće, davši mu značajnu prednost u usporedbi s frankurtskim zbog brže obrade putnika, lakoće transfera i nevelikih udaljenost. Izvjestan je hendikep ove zračne luke udaljenost od središta grada (30 km). Gradska je vlada odobrila izgradnju pruge za superbrzi magnetski vlak, koji bi prometovao brzinom od 400 km na sat, no projekt je obustavljen zbog nabujalih troškova.




Osaka Kansai (Japan)
Međunarodni je aerodrom Kansai u Osaki svjetski manje slavan od tokijskog, no po mišljenju putnika pruža ugodnije iskustvo i višu kvalitetu aerodromskih usluga. Sagrađen je na umjetnom otoku dimenzija 10 km2 i protočniji je od tokijskog zahvaljujući većoj djelotvornosti u sigurnosnoj i imigracijskoj obradi (a realno i manjoj navali putnika). Ne valja ga brkati s aerodromom Osaka Itami, koji je bliži samom gradu, ali obavlja isključivo domaće letove.

Kuala Lumpur KLIA (Malezija)
Aerodrom KLIA jedan je od novijih azijskih aerodroma. Otvoren 1998., u početku se borio s invazijom štakora! Sada je kao suza, no posjetitelji kao njegove najjače strane navode zapanjujuću arhitekturu i prostranost. Od središta Kuala Lumpura udaljen je čak 50 km, no s gradom je povezan brzom željeznicom, a u svom sastavu ima i hotel od pet zvjezdica i igraonice za djecu. Glavni malezijski grad ima još jednu zračnu luku, Subang, no ona je ustupila mjesto međunarodnog aerodroma KLIA-i čim je ova počela s radom.

Činjenice

Najlošiji aerodromi
Internetski portal www.sleepingairports.net već osam godina izabire i najlošije aerodrome, temeljem ankete provedene online. Najlošije su kritike dobili indijski objekti, no katastrofalnim je ocijenjen i pariški De Gaulle, dijelom zbog toga što ne ispunjava velika nadanja koja putnici polažu u aerodrom jednog Pariza, grada svjetlosti.

Komarci u Bombaju
Vodeći je na ljestvici aerodrom u Bombaju, kojemu se zamjera sve, od neudobnih stolica, neugodnih mirisa i najezde komaraca, do podmitljivih agenata sigurnosti. Slične su komentare izmamili Delhi (prljavi podovi, miševi i Indijci koji bulje u bijelce) i Jakarta (čučavci i redari koji od stranca traže putovnicu, da bi mu je vratili tek uz naknadu). Da ne bi netko posumnjao na rasizam, sleepingairports.com je među deset najgorih ubacio i chicaški O’Hare (čak na treće mjesto!), Pariz, Kijev i moskovsko Šeremetjevo.

Anketa

Četiri titule Incheona
Značajna je, iako manje reprezentativna, i anketa koju godišnje provodi švicarski Airports Council International, prikupljajući mišljenja i zapažanja od 200.000 putnika na 90 aerodroma. ACI je prvo mjesto za 2008. dodijelio aerodromu u korejskom Incheonu, koji je slavodobitnik bio i u protekle tri godine. Hong Kong je tek četvrti, a ispred njega su još i Kuala Lumpur i Singapur.

Europa
Europska je titula pripala Portu, američka Dallasu, a zapadnoazijska Tel Avivu.

Azija
Azijsku prevlast u konkurenciji aerodroma stručnjaci tumače većim nacionalnim ponosom zemalja domaćina.

Golemi promet
“Ti aerodromi imaju golem međunarodni promet i žele da posjetitelji vide njihovu zemlju u pozitivnom svjetlu”, tvrdi Mark Adamson, jedan od menadžera u ACI-ju.

Najbolji aerodromi

Hong Kong (1)
Singapur Changi (2)
Seul/Incheon (2)
Kuala Lumpur KLIA (5)
München (4)
Osaka Kansai (9)
Kopenhagen (11)
Zürich (6)
Helsinki (12)
Cape Town (13)




Komentirajte prvi

New Report

Close