Najbolji gradovi za život

Autor: Ozren Podnar , 19. rujan 2008. u 06:30

U tradicionalnom godišnjem pregledu svjetskih gradova s najvišom kvalitetom života, po istraživanju Mercer Consultinga, Zürich je obranio prvo mjesto osvojeno u protekle dvije godine

Analitičari su ocijenili 215 gradova po kategorijama kao što su kvaliteta zraka, prometna zagušenost, opskrbljenost robom i osobna sigurnost. Gradovi iz srednje i sjeverne Europe, Kanade i Oceanije prošli su bolje od, primjerice, gradova Sjedinjenih Država i južne Europe. Tri grada u kojima se najbolje živi su Zürich, Beč i Ženeva, dok su iduće dvije pozicije zauzeli Vancouver (Kanada) i Auckland (Novi Zeland). Slijede tri njemačka grada, Düsseldorf, München i Frankfurt, daljnji dokaz trijumfa germanske kulture, kojoj pripadaju i dva prvoplasirana.

Razvikani gradovi poput Londona, New Yorka, Madrida ili Tokija nisu se izborili za prostor među prvih 25, a od razmotrenih gradova na dnu je, očekivano, Bagdad. Mercer priznaje da visoka kvaliteta života ne znači istovremeno pregršt uzbuđenja i zabave. “Mnogi od gradova s najvišim ocjenama su ‘pospani’ gradovi. Kad bismo ih vrednovali po kvaliteti noćnog života, neki od njih sigurno ne bi kotirali ovako visoko”, primijetila je Rebecca Powers, jedna od autorica istraživanja. Gradovi s najmanje pogodnosti za život su, od 211. do 214. mjesta, N’Djamena (Čad), Kartum (Sudan), Brazzaville (Kongo) i Bangui, a fenjer je i ove godine zauzeo Bagdad iz općepoznatih razloga. Zacijelo bi analiza koja bi uzela u obzir još svjetskih gradova našla i lošija mjesta od Bagdada, no i ovaj je uzorak dovoljno velik da bi ga se moglo smatrati reprezentativnim.Rang-lista je sastavljena na temelju bodova, koji su dodjeljivani u usporedbi s New Yorkom, gradom koji za Mercer predstavlja “zlatni standard” i koji je ocijenjen s okruglih 100 bodova. Zürich je prikupio 108 bodova, a ratom zahvaćeni Bagdad 13,5. Podaci su ponajviše prikupljani između rujna i studenog 2007., ali su dopunjavani da bi se uzele u obzir moguće promjene okolnosti.

Europa govori njemački
Švicarska i Njemačka, svaka sa po tri predstavnika među najboljih deset gradova, na čelu su europske i globalne kolone. Švicarsku zastupaju Zürich, Ženeva i Bern, a Njemačku Düsseldorf, München i Frankfurt. Visoko su plasirani Kopenhagen (11.), Amsterdam (13.), Bruxelles (14.) i Luxembourg. Prag je najbolje plasirani istočnoeuropski grad, na 71. mjestu, a iz iste regije prate ga Budimpešta (74.), Vilnius (78.), Ljubljana (82.), Varšava (85.) i Riga (89.). Unutar Europske unije najskromniji je analizirani grad Sofija 117., koja se u odnosu na 2007. popela za jedno mjesto. Od istočnoeuropskih gradova najslabije je plasiran bjeloruski Minsk, 183., s vrlo skromnih 49,4 boda, što je više nego dvostruko slabije od “šampiona” Züricha (108). Zagreb je na početku druge stotice svjetskih gradova, nakon što je 2007. bio 107., 2006. 111., a 2005. 113. Mnogo je više mjesto hrvatski glavni grad zauzeo na paralelnoj rang-listi najskupljih gradova planeta: ovdje je čak 49., ispred mnogih mjesta Europske unije. Kanadski gradovi predvode američki dio liste. Kanadski je Vancouver, svrstan na 4. mjesto, najudobniji grad za život u obje Amerike, a još tri kanadska, Toronto (15.), Ottawa (19.) i Montreal (22.) nadmašuju najjačeg predstavnika Sjedinjenih Država. A i taj, Honolulu (28.), nije na kontinentu, već na Havajima. San Francisco je 29., što je možda pretjerano visok plasman znamo li da se nalazi na izrazito trusnom području Bay Aree. Boston (37.), Chicago i Washington (oba na diobi 44. i 45. mjesta) ispred su New Yorka, na 49. mjestu.San Juan (72.) u američkom protektoratu Portoriku zadržao je počasno mjesto najbolje plasiranog grada Latinske Amerike, a blizu mu je Montevideo, na 76. poziciji. Najgora je egzistencija stanovnika Port au Princea u vječno nemirnom Haitiju (202.). Port au Prince zaostaje za najugodnijim gradom regije, Vancouverom, za dva i pol puta (39,8 prema 107,6 bodova).

Afrika doista ‘crna’
Najslabiji plasmani rezervirani su za afričke lokacije pa je “perjanica” crnog kontinenta, južnoafrički Cape Town, samo 80. Johannesburg je skliznuo sa 90. na 94. mjesto, no i takav je raj na zemlji u usporedbi s većinom drugih afričkih gradova. Na ovom je kontinentu smješteno 19 od 25 najslabije rangiranih mjesta, uključujući Lagos (198.), Port Harcourt (207.) i Bangui (214.). Dva od devet najlošije plasiranih gradova nalaze se na Bliskom i Srednjem istoku, jemenska Sanaa (207.) i Bagdad (215.). Iračka je prijestolnica istovremeno i grad s najnižim nivoom osobne sigurnosti. Najkvalitetniji je azijski grad Singapur (32.), koji je napredovao za dva mjesta u odnosu na 2007., dok Tokio zaostaje za tri mjesta. Hong Kong (70.) ima prednost u odnosu na ostale kineske gradove, dok je Peking (116.) zadržao mjesto iz 2007. unatoč golemim naporima na uljepšavanju i čišćenju grada uoči Olimpijskih igara.U Indiji, uz Kinu drugoj članici “kluba milijarde”, grad broj jedan je Bangalore, na skromnom 140. mjestu, dok je Bombaj 142. U ostalim dijelovima Azije, Kuala Lumpur je rangiran kao 75., Taipei 84., a Seul 86. Oceanija je uvjerljivo pripala Aucklandu, koji je peti na globusu i sedam mjesta iznad drugog novozelandskog grada, Wellingtona. Između njih je, na 10. mjestu, Sydney, a nije daleko ni Melbourne.

Luksemburg najsigurniji
Gdje su najmanji izgledi da će vas netko orobiti na cesti, provaliti vam u stan ili vas oteti radi pljačke bubrega? Plasman na tablici sigurnosti određen je i temeljem kriterija unutrašnje stabilnosti zemlje i odnosa s drugim zemljama. Najveći spokoj uživaju građani Luksemburga, iza kojega su na diobi drugog do petog mjesta također europski gradovi Bern, Ženeva, Zürich i Helsinki. Luksemborg je skupio sjajnih 131,4 boda, dok je na dnu ljestvice sigurnosti od europskih gradova Moskva s bijednih 37,7 bodova. U SAD su najsigurniji San Francisco, Houston i nekadašnji sinonim za kriminal, Chicago, poravnani na 53. do 55. mjestu, daleko ispod kanadske petorke Calgaryja, Montreala, Ottawe, Toronta i Vancouvera, koji dijele od 22. do 26 mjesta. Sigurnost kanadskih gradova Mercerovi stručnjaci tumače niskom stopom kriminala i stabilnim političkim okruženjem.Na američkom kontinentu najveća opasnost prijeti građaninu Bogote (207.), a život, zdravlje i imovina najmanje vrijede u Nairobiju (212.), Karachiju (213.), Kinshasi (214.) i Bagdadu (215.). Kao država, u najtragičnijem je položaju Pakistan s tri grada među najgorih 25 (Lahore 192., Islamabad 203. i Karachi 213.).




Komentirajte prvi

New Report

Close