Najbolje biznis klase

Autor: Poslovni.hr , 17. kolovoz 2007. u 06:30

U zadnjih godinu dana zrakoplovne tvrtke najviše su uložile u biznis klasu. No među top 10 nema ni jedne iz SAD-a

Nekada davno, prva klasa dobivala je svu slavu. Biznis klasa doživljavala se kao svijet između ekonomije i luksuza – kao Čistilište, ali s oraščićima. Ali u međuvremenu se razvila, naročito u posljednje vrijeme.“U posljednjih godinu dana biznis klasa napredovala je u mnogo luksuzniji proizvod”, kaže Edward Plaisted, šef Skytraxa, londonske tvrtke za ocjenu kvalitete zračnih luka i zrakoplovnih kompanija. “To je područje u koje kompanije ulažu mnogo vremena i novaca unaprijeđujući uslugu. Ono što sada imamo u mnogim biznis klasama nadmašuje ono što smo prije deset godina imali u prvoj klasi.” Biznis klasa je jedna od najvećih izvora dobiti zrakoplovnih kompanija. Istraživanje agencije AirGuide pokazuje da biznismeni čine 75 posto putnika biznis klase, dok imućniji turisti čine ostalih 25 posto. Prosječni korisnik biznis klase putuje između šest i 12 puta godišnje, zato kompanije doista igraju na kartu lojalnosti. A najbolji način za to je poboljšavanje usluge. Istraživanje deset najboljih biznis klasa provela je agencija Skytrax u periodu od srpnja prošle do lipnja ove godine, a rezultate je dobila kroz anketiranje korisnika, kroz upitnike i PR agencije. Zanimljivo je da ni jedna kompanija iz SAD-a nije dospjela među prvih deset. “Američke kompanije zaostaju u razvoju biznis klase”, objašnjava Plaisted opravdavajući to dijelom i “financijskim brigama nakon 11. rujna 2001.”.Naravno, sav taj luksuz nije jeftin. Jednosmjerna karta u biznis klasi europskog prijevoznika stoji 4808 dolara, povećanje od 13 posto u odnosu na prošlu godinu. Azijske kompanije vožnju u jednom smjeru zaračunava 4625 dolara, 15-postotno povećanje u odnosu na prošlu godinu.
(Forbes)

1. Singapore Airlines
Ova kompanija uvela je novu biznis klasu u studenom 2006. godine koja je kvalitetom premašila konkurenciju. Njezina 76 centimetara široka sjedala koja se pretvaraju u krevete najkomfornija su u industriji, s pravim jastucima i mekanim pokrivačima. Kupaonice su 50 posto veće od prosjeka, a jelovnik je sastavio Alfred Portale, kuhar newyorškog Gotham Bar & Grilla, a putnici dobivaju luksuzne komplete Givenchyja.

2. Virgin Atlantic
Virgin je dospio na drugo mjesto zbog svoje sjajne usluge na tlu. Putnici iz biznis klase, nazvane Viša klasa, dobivaju uslugu prijevoza do aerodroma u svim većim gradovima. Velike moderne čekaonice imaju čak i toplice koje pružaju usluge frizera i masaže. U avionu postoji bar, kreveti i terapeut koji masira vrat i ramena.

3. Cathay Pacific Airways
Ova kompanija je vrhunska u svim aspektima usluge, na tlu i u zraku. Putnici iz Hong Konga imaju zasebne sigurnosne telefonske linije i komforne salone sa stereo uređajima, brzom internet vezom i kuhinjom. U zrakoplovu, dvometarska sjedala koja se pretvaraju u krevet, s ekranom od 38 centimetara. Usluga? Fenomenalna.

4. Malaysia Airlines
Ova kompanija lani je zauzela deseto mjesto, da bi danas napredovala do četvrtog mjesta, zahvaljujući promjenama koje uključuju (na tlu) restaurant u salonu zračne luke u Kuala Lumpuru, zajedno s ekipom kuhara i konobara. U zraku, kompanija je odlično ocijenjena zbog hrane. Zadivljujuća su i komforna sjedala.

5. Air New Zealand
Ova kompanija predstavilaje svoju novi biznis klasu prije godinu dana. Pogodnosti uključuju sjedala dulja od dva metra, ekran od 25 centimetara i devet zabavnih kanala, vunene dekice i kuhinja koja naglašava sastojke i vina Novog Zelanda.




6. British Airways
Biznis klasa British Airwaysa zove se Club World i bila je prva koja je uvela krevete još prije deset godina. U posljednje vrijeme, sjedala su malo produžena i proširena. U avionu putnici dobivaju toaletni komplet Moltona Browna i mogu očekivati efikasnu, iako ne presrdačnu uslugu. Na tlu, masaže su dostupne u Molton Brown toplicama u velikim zračnim lukama.

7. Jet Airways
Ova indijska kompanija dobiva velike ocjene za svoje Bulgari toaletne komplete, krevete i ukusnu indijsku hranu. Jedan nedostatak: saloni na glavnim indijskim aerodromima su nekompletni i ne pružaju sve blagodati tipičnih salona biznis klase.

8. Qatar Airways
Putnici biznis klase imaju vrhunski terminal u Dohi koji omogućava lagan checking i boarding. Salon ima mramorne podove, fontane s vodoskocima, jacuzzi, sedam salona za masažu i restoran. Multijezično osoblje u avionu predstavlja preko 40 nacija i nudi najbolju uslugu od svih bliskoistočnih kompanija. Tu su kreveti, kao i vrhunska multimedijska zabava koja uključuje i satelitsku televiziju.

9. Qantas Airways
Qantas ima jednu od najboljih biznis klasa u zraku. Raskošna sjedala zovu se Skybeds i mogu se produžiti više od dva metra i proširiti na 70 centimetara. Ostala ponuda uključuje 25-centimetarski touchscreen s izborom više od 60 filmova, Ultraceutical toaletni pribor i ukusnu hranu koja uključuje rakove i kornjaču prženu u kokosovu mlijeku.

10. Etihad Airways
Osnovana prije samo pet godina u Abu Dhabiju, ova kompanija brzo je postala konkurentna među biznis klasama. Prednosti uključuju poliglotsko osoblje, multimedijsku zabavu, velika sjedala i ogroman meni koji uključuje azijske, europske i bliskoistočne specijalitete.




Komentirajte prvi

New Report

Close