Na zabavan način učili o poduzetništvu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 24. svibanj 2018. u 22:00
Martina Tompić 'osvijestila' je svoju viziju budućnosti

Cilj projekta bio je mladima pomoći u otkrivanju njihovih talenata te ih time ujedno i ohrabriti da osnuju vlastita poduzeća.

Čak 250 mladih nezaposlenih osoba s područja Zagreba i Karlovca posljednjih je nekoliko mjeseci imalo priliku sudjelovati na projektu Most prema uspjehu, posvećenom društvenom poduzetništvu, za čije su održavanje zaslužni udruga Oaza, Razvojna agencija Zagreb, CEDRA, udruga Carpe Diem i Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).

Radilo se o seriji od 86 besplatnih stručnih radionica za mlade od 18 do 30 godina, usmjerenih na razvoj vještina potrebnih za zapošljavanje te poduzetničkih vještina s posebnim fokusom na društveno poduzetništvo, stručnim posjetima društvenim poduzetnicima u Zagrebu, Karlovcu i Mađarskoj, prilici za suradnju s mentorima na razvoju vlastite poduzetničke ideje te sudjelovanju na konferencijama. Ukupna vrijednost ovog projekta nešto je veća od 731 tisuće kuna, a provodio se od sredine prošle godine, zaključno sa sredinom svibnja 2018.

Kako su istaknuli organizatori, cilj je bio mladima pomoći u otkrivanju njihovih talenata, a time ih ujedno i ohrabriti da osnuju vlastita poduzeća. "Projekt je specifičan po tome što kreće od osvještavanja mladih o vlastitim talentima, intrinzičnim pokretačima i želji za pokretanjem poduzeća. Kroz radionice smo ih savjetovali da prvo upoznaju sebe i svoje vještine, a onda i kako pokrenuti poduzetničku ideju, te kako će ta ideja utjecati na zajednicu u kontekstu društvenog poduzetništva", komentirao je Filip Brničević iz Oaze.

 

250 mladih

nezaposlenih osoba s područja Zagreba i Karlovca učili su o društvenom poduzetništvu

Društveno je poduzetništvo, naime, koncept održivog poslovanja s jasno izraženim elementima društvene odgovornosti, kao što je zapošljavanje teže zapošljivih skupina, poslovanje s posebnom brigom za okoliš, odnosno ona vrsta rada kojoj je osim profita cilj i šira društvena dobrobit. Ili, kako je to formulirao Ranko Milić iz Clustera za eko-društvene inovacije i razvoj (CEDRA), društveno je poduzetništvo izvrstan model ekonomskog i društvenog aktiviranja mladih tako da se njihove temeljene potrebe, interesi i talenti stave u funkciju i na korist šire zajednice.

"Bilo mi je iznimno zadovoljstvo vidjeti ove mlade ljude i njihovu želju da pokrenu sebe, ali i svoje okruženje projektima i pothvatima koji imaju ekonomsku, ali i društvenu i ekološku održivost", pojasnio je Milić. 

Jedna od polaznica projekta, 30-godišnja Martina Tompić iz Brdovca, ovom vrstom rada na sebi više je nego zadovoljna. "Edukacija je trajala otprilike tri mjeseca, a obuhvatila je više etapa kroz koje smo prolazili. Počeli smo tehnikama osobnog razvoja, te naučili kako otkriti svoje talente i strasti, kako ih razlikovati, nadopuniti, poboljšati, kako spoznati što bi trebali raditi u životu, pa sve do teorije o samome poduzetništvu, oblicima, primjerima, osobinama vođa i kako biti uspješan vođa ili dio tima, te sve važnosti vezane uz to.  Proširila sam znanje o poduzetništvu kroz zabavniji i puno pristupačniji način od onog u školi, gdje nas ubiti mnogo toga nisu niti naučili. Prolazili smo kroz razne zanimljive igre, rasprave, interaktivne zadatke, a sve to uz super radne materijale koji su nam olakšali što individualniji pristup", otkrila je za Poslovni dnevnik.

Tompić se, inače, bavi izradom nakita i drugih rukotvorina, a projekt Most prema uspjehu joj je, kaže, pomogao u osnaživanju vizije vlastite budućnosti. "Dobila sam i dodatni poticaj te shvatila da nema odustajanja kad si okružen takvim entuzijastima i pozitivnim ljudima koji su primjer i podrška kakvu možda ranije nismo imali", dodala je na kraju razgovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close