Moralić će proizvoditi travnički sir

Autor: Gorden Knezović , 03. travanj 2007. u 06:30

Moralićevi partneri u BiH su Sarajevska pivovara te Elektrobosna Jajca koja će uskoro pokrenuti proizvodnje

Enver Moralić, vlasnik njemačke tvrtke Komoplex u Frankfurtu te Božjakovine i Kutjeva u Hrvatskoj, posjetio je glavni grad BiH Sarajevo gdje je razgovarao s većinskim vlasnikom Sarajevske pivovare Hilmom Selimovićem i njegovim sinom, vlasnikom grupacije MIMS Mujom Selimovićem. Za sarajevsko Oslobođenje, koje je u većinskom vlasništvu Sarajevske pivovare, Moralić je u opširnom intervjuu rekao kako je došao ulagati u BiH najviše iz sentimentalnih razloga jer je podrijetlom iz Bosne. “Kako sam rođen u BiH i kako su tu moji korijeni, želja za poslovnom orijentacijom u rodnoj zemlji najviše je sentimentalne prirode. Želio bih na neki način nastaviti ono što su moji djedovi započeli”, rekao je Moralić za Oslobođenje dodavši kako je ulaganja u BiH veliki izazov. Njegovi poslovni partneri u BiH su Sarajevska pivovara te Elektrobosna iz Jajca u kojoj očekuje pokretanje proizvodnje jer je to poduzeće važno za BiH. Namjerava ulagati u poljoprivredu. Kaže kako ga najviše zanima ovčarstvo, odnosno proizvodnja travničkog sira i proizvodnja zdrave hrane za koje, smatra, u BiH postoje velik mogućnosti.

Moralić je rekao kako već godinama surađuje sa Sarajevskom pivovarom i Klasom. Svoja ulaganja u BiH Moralić je najavio za oko godinu dana. Rekao je i kako BiH ima kvalifiirane radnike, ali da nema sposobnih menadžera koje će, kako je rekao, angažirati iz inozemstva. Moralić je rođen u Banjoj Luci gdje je završio osnovnu i srednju školu nakon čega je preselio u Zagreb gdje je studirao i počeo raditi. Iz Zagreba se preselio u Njemačku. Posljednjih pet-šest godina kaže kako je poslovno najviše u Hrvatskoj. Bosanskohercegovačkim poslovnim ljudima prepuručio je ulaganje u druge zemlje, a kao najzanimljiviju državu za ulaganje izdvojio je Kazahstan rekavši kako je to jedna od najbrže razvijajućih zemalja Europe kojoj treba nova tehnologije, zemlja s velikim financijskim mogućnostima, a kako je u njoj većinsko muslimansko stanovništvo, ulaganja iz BiH bi i zbog toga bila dobro primljena.

Avaz optužuje Selimoviće za krađu

Medijski rat između Fahrudina Radončića, vlasnika Avaza, i Selimovića, vlasnika MIMS-a, Sarajevske pivovare i Oslobođenja, nakon što su Selimovići ustvrdili da je štetno povezivanje Radončića s Miroslavom Miškovićem, ponovno se razbuktao. Tvrdi se kako se u Oslobođenju objavljuju protiv Avaza ‘neskrivene poruke mafijaškog tipa’ te optužuje Selimoviće da su ‘ukrali Sarajevsku pivovaru od države ne plativši joj niti jednog feninga’, a da ona vrijedi gotovo 250 milijuna eura.




Komentirajte prvi

New Report

Close