Mjesec je nekad bio dio Zemlje?

Autor: Poslovni.hr/HRT , 18. listopad 2012. u 12:02
EPA

U studiji objavljenoj u časopisu Science, Sarah Stewart i Matija Ćuk kažu da njihova teorija objašnjava zašto Zemlja i Mjesec imaju sličan sastav.

Dvoje harvardskih znanstvenika u novoj studiji sugeriraju da je Mjesec nekada bio dio Zemlje koji se od nje odvojio nakon gigantskog sudara s drugim nebeskim tijelom.

U studiji objavljenoj u časopisu Science, Sarah Stewart i Matija Ćuk kažu da njihova teorija objašnjava zašto Zemlja i Mjesec imaju sličan sastav. Zemljina rotacija bila je puno brža u vrijeme nastanka Mjeseca i dan je trajao samo dva-tri sata, navodi se u studiji. S tolikom brzinom vrtnje, veliki udar mogao je lansirati dovoljno Zemljina materijala da se formira Mjesec, kaže to dvoje znanstvenika.

Prema njihovoj teoriji, Zemlja je poslije postigla sadašnju brzinu rotacije zahvaljujući gravitacijskoj interakciji između njezine orbite oko Sunca i Mjesečeve orbite oko Zemlje.

Njihova teorija obrnuta je od vodeće teorije, koja kaže da je Mjesec nastao od materijala divovskog tijela koje je udarilo u Zemlju. Stewart je profesorica planetarnih znanosti na Harvardu, a Ćuk je astronom s Instituta SETI, neprofitabilne organizacije za vođenje istraživačkih i obrazovnih projekata koji se odnose na ekstraterestrijalni život.

Komentirajte prvi

New Report

Close