Misija britanskog učitelja je održati nekad popularan Yugo

Autor: Agencija VLM , 17. rujan 2014. u 09:35
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Osnovao je Udrugu vlasnika Zastave i Yuga 2010. kada je otkrio da na britanskim prometnicama vozi tek 25 yugića.

Mnogima omiljeni automobil, Yugo Koral 45 u '80.-ima kada je napravljen, postao je općepoznat. Nastao u Jugoslaviji bio je najjeftinije vozilo na svijetu koje si je svatko mogao priuštiti. Zbog toga ih je u Jugoslaviji bilo mnogo, a na zapadu je bio raritet (za strano tržište napravljeni su jači i raskošniji modeli).

Postao je slavan kad je upravljajući njime jedna vozačica sletila s mosta u Michiganu. Legenda kaže da ju je otpuhao vjetar jer je auto bio lagan, što naravno nije bilo točno. Nakon toga bilo je sve manje 'yugića' u Americi, a 90-ih kreće rat u bivšoj državi. Dileri su potom, da bi mogli izdavati garancije za dotad prodana vozila, skidali dijelove s neprodanih yugića. Ipak, Srbija je ta vozila proizvodila sve do 2008., piše m.europe.wsj.

Fasciniran Yugićem je i Phil Dust, britanski učitelj znanstvenih predemeta, u taj se model vozila zaljubio kad je tražio automogil za svoga sina na eBayu. Tada je kupio prvog, a sada ih ima četiri. Osnovao je Udrugu vlasnika Zastave i Yuga 2010. kada je otkrio da na britanskim prometnicama vozi tek 25 'yugića'.

Njegova posljednja akvizicija je žuti Yugo 311 koji je stajao u garaži jedne vozačice 28 godina. Kupio ju je za 150 funti, dao kemijski očistiti, odveo na servis i zamijenio kočnice.

Njegov je moto: 'netko mora brinuti za te automobile jer će u suprotnom nestati zauvijek'.

Komentirajte prvi

New Report

Close