Među najskupljim stadionima nema Ptičjeg gnijezda

Autor: Radojka Ramić , 14. kolovoz 2008. u 06:30

Iako je stajao 500 milijuna dolara, stadion za Olimpijske igre u Pekingu ne ulazi ni među deset najskupljih stadiona svijeta

Isto kao što je sigurna stvar da se Olimpijske igre održavaju svake dvije godine, tako je sigurna i činjenica da se svaki projekt izgradnje novog stadiona vidi kao prilika da se nadmaši sve ostale. Nacionalni stadion u Pekingu, centar ovoljetnih Olimpijskih igara, pun je restorana, kafića i trgovina kako bi uslužio procijenjenih pola milijuna gledatelja tijekom Igara. Stadion koji je dizajnirala slavna švicarska arhitektonska kompanija Herzog&de Meuron, dobio je ime Ptičje gnijezdo zbog svoje karakteristične strukture potpornja s vanjske strane.

Ali stadion je pri dnu ljestvice po troškovima izrade, s izrazito jeftinih 500 milijuna dolara – nedovoljno i za ulazak na listu deset najskupljih stadiona na svijetu. A viša cijena ne bi nužno bila ni dobra stvar. Dok veći proračuni mogu stvoriti stadione koji privlače pažnju i ostavljaju trajni dojam, također mogu ostaviti i desetljeća dugova.Na primjer, Montrealov fiskalno kontroverzni stadion za Olimpijske igre 1976. godinama je otplaćivao kamate, a napokon je isplaćen tek u 2006. godini. Ukupna cijena, pretvorena u današnje dolare, iznosila je 1,4 milijarde, a od toga su više od 900 milijuna dolara činile kamate. Ali to još nije dovoljno za prvo mjesto na ljestvici najskupljih stadiona na svijetu. Ta titula ide novom i poboljšanom Wembleyju koji je otvoren 2006., a stajao je nevjerojatnih 1,5 milijardi dolara. Ipak, Britanci su za svoje novce dobili kvalitetu, za razliku od Montrealova stadiona, koji se uglavnom ne upotrebljava od kada su se Exposi zaputili u Washington DC kako bi postali Nationalsi. Wembley je već domaćin Engleskog nacionalnog nogometnog tima i prošle je jeseni bio domaćin prve Engleske regularne NFL utakmice. Wembley će uz to biti i domaćin Olimpijskom nogometnom turniru 2012. godine.Popis najskupljih svjetskih sportskih terena napravljen je razmatranjem troškova izgradnje i velikih projekata renovacije od 1950. godine. Ukupni troškovi su izračunani prilagođavanjem za inflaciju i nakon toga pretvaranjem u američke dolare. Dok instaliranje pojedinačnih sjedećih mjesta na stadionu može stajati i do 200 dolara, povećanje kapaciteta je rijetko razlog za pretjerane troškove gradnje, bez obzira što su troškovi betona i čelika znatno porasli posljednjih godina, tvrdi Kevin Reichard, izdavač Arena Digesta i Ballpark Digesta. Madison Square Garden savršen je primjer. Sama arena je mala, ali u završnim troškovima izgradnje je uključena željeznička stanica Pennsylvania, jedno od najprometnijih transportnih čvorišta Sjeverne Amerike. Na listi je također i Chicagov Soldier Field zahvaljujući svom nedavnom preuređenju iz povijesnog mjesta američkog nogometa u moderni, super stadion, projektu koji je na kraju stajao popriličnih 714 milijuna dolara. Visoki troškovi su uglavnom bili rezultat kupovanja zemljišta i gradskih zakona, tvrdi Reichard. Ali ono što također podiže troškove je činjenica da se stadioni trude ponuditi što je više moguće udobnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close