Menadžerima u dobroj formi više se vjeruje

Autor: Poslovni dnevnik , 18. siječanj 2013. u 17:35
Vježbanjem se popravlja držanje i jača samopouzdanje/FOTOLIA

Važno je izgledati fit želite li (p)ostati menadžer. Ljudi na kojima je vidljivo da imaju slabost prema hrani ne djeluju kao sposobni vođe, piše WSJ.

Istraživanje neprofitne udruge Center for Creative Leadership pokazalo je kako malo veći podbradak ili deblji struk jako utječu na dojam o nečijim medadžerskim sposobnostima. Na deblje menadžere s takvim predrasudama gledaju i podređeni, i kolege na istoj hijerarhijskoj poziciji ali i top menadžment, pokazala je studija koje je CCL provodio od 2006. do 2010. godine na 757 direktora. 

Ocjena liderskih vještina

Liderske osobine menadžera s tjelesnim indeksom BMI ispod 25 njihove kolege ocijenjenili su boljima od onih čiji indeks tjelesne mase ukazuje na pretilost. Deblji menadžeri dobili su bolje ocijene samo za vještine komunikacije.  Ipak, treba napomenuti i kako su svih 757 menadžera bili u boljoj tjelesnoj kondiciji od američkog prosjeka. Hranili su se zdravije, manje su pili alkohol i pušili te više vježbali i općenito vodili više računa o svom zdravlju od. Polovica njih su za sebe mislili da naginju pretilosti i bili su spremni redovitije vježbati. Stručnjaci koji su proveli studiju naveli su i kako su rezultati o percepciji kompetentnosti vođa bili jednaki za sve industrije. Biti u formi kao imperativ za uspjeh u poslu novijeg je datuma prema riječima Ane Dutre, stručnjakinje za ljudske potencijale. Prema njezinim riječima donedavno je vrijedilo pravilo kako menadžeri moraju ostavljati dojam da na poslu izgaraju, da tvrtki posvećuju svo vrijeme i da su u potpunosti spremni žrtvovali privatan život. Odricanje od slobodnih vikenda, godišnjih odmora i zanemarivanje obiteljskog života trebalo je inspirirati ljude koji su im podređeni i davati im signale kako i oni trebaju život podrediti tvrtki i poslu. Danas se pak traži da menadžeri imaju ispušni ventil i da ga znaju uklopiti u tjedni raspored.

Slika kompanije
Dutra podsjeća i na činjenicu kako je slika menadžera i slika njegove kompanije. Navodi i nekoliko je primjera iznenadne smrti menadžera kratko vrijeme nakon što su preuzeli vodeće pozicije u kompanijama: Jim Cantalupo iz McDonald'sa umro je od posljedica srčanog udara, direktor Coca-Cole Roberto Goizueta, koji je bio pušač, od raka pluća, što je je utjecalo na percepciju njihovih tvrtki u javnosti kao onih koje ne promiču zdrav život. Osim toga, svaki menadžer treba biti spreman u svakom se trenutku izložiti javnosti: davanju izjava za novine ili televiziju, nastupati pred većim auditorijem ili brzo uskakati na sastanke. I premda treba potcrtati kako percepcija nečijih sposobnosti nema ništa sa njihovom stvarnim menadžerskim sposobnosti, u stvarnosti se može dogoditi da manje sposoban stručnjak dobije bolju poziciju samo zato što vikendom vozi bicikl.Međutim, stručnjaci upozoravaju i kako percepcija vlastitog izgleda ima utjecaj na držanje i nastup, pa time i na uspjeh na hijerarhijskoj ljestvici. Umjesto skrivanja tijela u bezličnim džemperima zato je bolje vježbati, nositi odjeću dobrog kroja i zračiti samopouzdanjem.

 

Dojam

Misli li on na posao ili slatkiše

Debljina je tabu tema na poslu, ali na nesvjesnoj razini svi na nju reagiraju. "Kako će biti predan poslu ako se ne može suzdržati ni od slatkiša?", možda se pitaju poslovni partneri. Nakon radionice koju je organizirao Center od Creative Leadership jedan je menadžer priznao kako se šokirao kada je na video snimci prezentacije ugledao svoj veliki podbradak. I sam je shvatio u kakvoj su situaciji njegovi sugovornici: možda umjesto da ga slušaju, pomisle 'ovom čovjeku treba kardio trening'.          

Komentirajte prvi

New Report

Close