MBA programi poslovnih škola ključ su uspješne poslovne budućnosti

Autor: Marta Duić , 08. kolovoz 2014. u 14:30
Fotolia

Preko tisuću profesionalaca iz cijelog svijeta koji imaju iskustva sa zapošljavanjem onih koji su završili MBA programme.

Business insider proveo je peto po redu godišnje istraživanje najboljih svjetskih poslovnih škola. Koliko je MBA program koji vas košta dvije godine vašeg života i 150.000 američkih dolara doista isplativ? Uz povećanje globalne konkurencije i tešku situaciju na tržištu rada, poslovna škola mogla bi biti ključ vašeg uspjeha i za vaš put prema naprijed. Naravno ako odaberete pravu poslovnu školu.

Za potrebe istraživanja ispitali su preko tisuću profesionalaca iz cijelog svijeta koji imaju iskustva sa zapošljavanjem onih koji su završili MBA programe kako bi mogli odrediti najbolju poslovnu školu. Sudionici istraživanja ocijenili su ugled diplomanata iz najboljih poslovnih škola u svijetu na skali od 1 do 5 , točnije od loših do izvrsnih.

Gotovo 60 posto ispitanika izjavilo da je ima MBA ili neki sličan poslovni stupanj. Ispitanici rade u različitim područjima, uključujući financije, tehnologiju, consulting, medije i marketing  i još mnogo grana.  Većina ispitanika smatra da je MBA iznimno važan u poslu na kojem rade, svega je 5 posto izjavilo kako smatra ga nevažnim.

Oko 37 posto ispitanika izjavilo je mreža kontakata ono najvrednije što su dobili od svoje  poslovne škola, dok je 43 posto ispitanika izjavilo je da su vještine i znanja najvažnija stvar koju su stekli zahvaljujući MBA programu.

U nastavku donosimo popis 25 najboljih poslovnih škola prema istraživanju Business insider te detaljan opis onih koje su ušle među 10 najboljih.

Harvard University (Harvard  Business School)

Harvard je ocijenjen s 4.34 od 5 mogućih za diplomski ugled sveučilišta. US News & World Report rangirali su Harvard i Stanford kao najbolje poslovne škole u SAD-u, a čitatelji Business insidera dali su status pobjednika Harvardu. Bila je to gusta utrka, Harvard je pobijedio Stanford s razlikom od  svega 0,04. Gotovo 60% sudionika istraživanja ocijenili su  Harvard izvrsnim čime je i zaslužio prvo mjesto. Školarina i naknade za Harvard iznose 95.100 $.

Stanford University (Stanford Graduate School of Business)

Stanford je ukrao prvo mjesto Harvardu  2012 godine, ali je zato ove godine ostao bez prestižne titule prvog mjesta. Ipak, gotovo jedna trećina ispitanika ocijenila je Stanford kao vrlo dobar. Kad su prijave na Stanford u pitanju, selektivniji su od Harvarda. Naime oni su u 2013.godini prihvatili samo 6,8% od podnositelja zahtjeva, u odnosu na Harvard koji ima stopu prihvaćanja od 11,3%. Školarina i naknade za Stanford iznose 99.435 $.

University of  Pennsylvania  (Wharton School)

Poznat po svojem uzornom preddiplomskom poslovnom programu – jednim od najselektivnijih u SAD-u – Wharton   je skočio devet mjesta u odnosu na prošlogodišnju listu. Studenti također imaju koristi od najvećih globalne studentske mreže koja broji  gotovo 100.000 diplomanata. Samo 2% ispitanika ocijenilo je Wharton kao nekvalitetnu škole. Školarina i naknade  iznose 97.542 $.

Massachusetts Institute of  Technology (Sloan  School of Management)

Više od 92% onih koji su na Sloan MBA školi za menadžment dobiva ponudu za posao u roku od tri mjeseca nakon diplome i to od uglednih tvrtki. Sloan je  prošle godine bio 7. na listi. Školarina i naknade iznose 92.827 $.

University  of Chicago (Booth  School of Business)

US News & World Report  visoko je rangirao ovo sveučilište. Na Business insidera listi Booth je  skočio za impresivnih 20 mjesta u odnosu na prošlogodišnju listu najboljih poslovnih škola. Booth nudi četiri različita MBA programa: za puno radno vrijeme, večernji, vikendom te izvršni. Školarina i naknade iznose 94.933 $.

Columbia  University (Columbia Business School)

Columbia je možda pala za dva mjesta na ovogodišnjem popisu, ali ostala je na stabilnom broju 8 na US News& World Report . Columbia djeluje oko poduzetničke filozofije i nudi brojne resurse za poduzetnike, od mentorstva do popusta na zajedničke poslovne prostore diljem New Yorku. Školarina i naknade za ovaj program iznose 96.468 $.

Northwestern University  (Kellogg School  of Management)

Globalni program Kellogg škole za menadžment ima pet međunarodnih lokacija – Hong Kong, Tel Aviv, Toronto, Vallendaru / Koblenzu i Peking.- što je 85% studentskog tijela iskorištava tijekom mnogih kolegija. Kellogg također nudi jednogodišnji ubrzani MBA stupanj. Školarina i naknade iznose 88.807 $

London School of Economics and Political Science

London School of Economics nudi MBA program, poznat kao LSE – magisterij iz menadžmenta. 28%  njihovih diplomanata ulazi u bankarstvo i financije, nakon završenih stupnjeva njihovog programa. Budući da je London središte za financije ova škola nudi mnogo. Školarina i naknade za cijeli stupanj iznosi 80.247 $

London  Business School

London Business School, popeo se s broja 29 prošle godine na 9. mjesto ovogodišnje liste. Ponosni su nosioci trećeg mjesta najboljih poslovnih škola na listi Financial Timesa. Školarina i naknade za cijeli stupanj iznose  109.567 $.

Dartmouth  College (Tuck School of Business)

Tuck je skočio za tri mjesta na ovoj poslovnoj ljestvici i stavljen je na broju 9 na US News& World Report. Nakon završetka poslovne škole u New Englandu vaša prosječna početna plaća kretat će se od oko 115.000 $, uz potpisivanje bonuse od gotovo $ 30,000. Školarina i naknade iznose 93.550 $.
 

TOP 25 – Najbolje poslovne škole

Harvard University

Stanford University

University of Pennsylvania

Massachusetts Institute of Technology

University of Chicago ( Booth)

Columbia University

Northwestern University (Kellogg)

London School of Economics

London Business School

Dartmouth College ( Tuck)

Yale University

University of California – Berkeley (Haas)

Oxford University ( Said )

Duke University (Fuqua)

INSEAD ( Institut Europeen

d´Administation des Affaires)

New York University ( Stern)

Cornell University ( Johnson)

University of Michigan ( Ross)

Cambridge University ( Judge)

University of California – Los Angeles ( Anderson)

University of Virginia ( Darden)

Carnegie Mellon University ( Tepper)

HEC Paris ( Ecole des Hautes Etudes Commerciales)

University of Texas – Austin (McCombs)

University of North Carolina – Chapel Hill (Kenan – Flagler)

Komentirajte prvi

New Report

Close