Matrični pisač Epson daleko od umirovljenja

Autor: Jason Mačković , 01. travanj 2010. u 22:00

Na tržište došao pisač namijenjen industriji

Nakon četrdesetogodišnje povijesti matričnih pisača Epson i dalje na tržištu nudi svoje modele u toj kategoriji. Tako je predstavljen i najnoviji model matričnog pisača LQ-1290. Opće mišljenje prosječnoga kućnoga korisnika je da je takvoj tehnologiji mjesto u ropotarnici, ne imajući pri tome na umu da takvi pisači i dalje imaju vrlo široku primjenu u raznim poslovnim, industrijskim, znanstvenim i drugim djelatnostima u kojima su potrebne velike količine jeftinog ispisa, a u kojima kvaliteta ispisa grafičkih elemenata nije prioritet.

Pouzdan, brz, fleksibilan
Epson LQ-1290 je pouzdan, brz i fleksibilan 24-iglični matrični pisač širokog formata radnog vijeka 20.000 radnih sati i ispisa glave pisača od 400 milijuna znakova što ga činim pogodnim za srednje i velike količine ispisa. Obje karakteristike jamče neprekidan rad i smanjenu potrebu za održavanjem, povećavajući produktivnost uz smanjenje ukupnih troškova. Brzina ispisa je do 480 znakova u sekundi za rad pri gustoći ispisa od 10 znakova po inču ili do 576 znakova u sekundi pri gustoći od 12 znakova po inču u najbržem načinu rada. Za one koji zahtijevaju još i veću produktivnost, naročito za složenije fontove kao što je font Arabic, Epson nudi opciju Print Speed Enhancer preko upravljačkog programa koji brzinu ispisa stavlja na sasvim novi nivo. Pisač podržava sve vrste papira, rola, omotnica, naljepnica, višedijelnih papira, čime je moguće ispisati i do pet kopija istovremeno. Umetanje papira moguće je izvršiti sa tri strane, sprijeda, straga i sa strane, a posjeduje i dva skladišna prostora koji dopuštaju umetanje dviju veličina papira, čiju kontrolu na izlazu rade dvije vodilice.

Nabaviti dodatan kontroler
Jedan od bitnih čimbenika na konačne troškove je i trajnost ribona (trake s bojom) koji je dostatan za ispis do 15 milijuna znakova i time smanjuje vremenski interval izmjenjivanja. Instalacija je pojednostavljena korištenjem standardnog USB sučelja, dvosmjernoga paralelnog porta koji se jako rijetko može naći na današnjim matičnim pločama kao integrirano rješenje pa će možda biti potrebno nabaviti dodatan kontroler za takvo sučelje. Tu je još i podrška za mrežni rad. Upravljački programi dostupni su za Windows operativne sustave Windows 2000/XP/Vista/7. LQ-1290 bi se u trgovinama trebao pojaviti od travnja prema preporučenoj cijeni od 1140 eura uz 12-mjesečno jamstvo, s mogućnošću dodatnog produljenja za 36 mjeseci.




Komentirajte prvi

New Report

Close