Mali vodič za šoping u Turskoj – bez ovoga se ne vraćajte kući

Autor: Agencija VLM , 12. svibanj 2014. u 15:29
Thinkstock

Ljubazni ali pomalo lukavi prodavači na sve načine će pokušati pridobiti vašu pažnju i uvesti vas u trgovinu, a vi – usprkos tome – ne trebate zaboraviti na cjenkanje..

Otkrivamo vam što je to što možete kupiti samo u Turskoj, ali i ono što u ovoj zemlji možete naći jeftinije nego bilo gdje drugdje na svijetu-

Šareni izlozi su pravi raj za oči. Turisti najčešće kupuju ručno rađene tepihe od vune i svile, marame koje mogu biti savršen poklon, a zadivit će vas mnogobrojni predmeti od oniksa i veliki izbor nakita od srebra i zlata. Ljubazni ali pomalo lukavi prodavači na sve načine će pokušati pridobiti vašu pažnju i uvesti vas u trgovinu, a vi – usprkos tome – ne trebate zaboraviti na cjenkanje.

Početna cijena je obično dvostruko viša od realne. Na svakom koraku ćete vidjeti plavo oko (nazar boncuğu). Nazar u prijevodu znači gledanje, a, prema vjerovanju, plavo oko štiti od uroka svakoga tko ga nosi. Nemojte se iznenaditi ako vam ga neki prodavač pokloni u obliku privjeska ili narukvice.

Smatra se da ga ne trebate sami sebi kupiti, već vam ga netko treba pokloniti, jer će u tom slučaju zaštita od uroka biti stvarno djelotvorna.

Znači ono s čime definitivno morate otići jesu ručno rađeni tepih od vune i svile, keramika s tradicionalnim motivima, začini i čajevi te neki zlatni nakit po nevjerojatno povoljnim cijenama te predmeti od kože.

Komentirajte prvi

New Report

Close