Lutanje po bespućima hrvatske birokracije

Autor: Ksenija Rukavina , 27. travanj 2007. u 06:30

Kad izgubite dokumente, jedino što vam u tom trenutku pomaže su živci. Ni duhovitost vas neće poštedjeti administrativnog kaosa

Jedan od nesumnjivo najstresnijih trenutaka u životu je onaj kad shvatite da u vašoj torbici/džepu nema novčanika. Izgubljen ili ukraden, taj trenutak toliko će vam se usaditi u svijest da ćete poželjeti da je izmišljen stroj za povratak u prošlost kad je vaš novčanik bio tamo gdje ste ga ostavili sa svim dokumentima i karticama. Kad bjesomučno pretražite apsolutno svaki kvadratni centimetar svog stana, vikendice, auta, zavirite u kutke koje godinama ne provjeravate, nazivate sve s kojima ste prethodnog dana jeli, pili, družili se…, vrijeme je za akciju. Za takvu akciju prije svega treba strpljenja. Strpljenja jer ćete se naći u grotlu državne administracije, dugačkih redova, neljubaznih šalterskih službenica, a prije svega papira i dokumenata. A gdje god dođete, uvijek će vam nedostajati baš taj jedan najvažniji.

Prvo banka
Prvo što ćete u tom neugodnom trenutku napraviti jest nazvati info broj svoje banke na kojem ćete prijaviti nestanak debitnih i/ili kreditnih kartica. Ako ste među opreznijima, PIN ni jedne od tih kartica nećete držati u novčaniku, jer vam u suprotnome ni Bog neće pomoći. U takvim slučajevima jedino pali ako nestanak prijavite na vrijeme i bankovni službenici u ranoj fazi stanu na kraj novopečenom bogatašu. Ako ne uspijete, računajte na sigurni gubitak od nekoliko tisuća kuna, koje ćete morati podmiriti sami! E sad, kad konačno prijavite gubitak, dobro se raspitajte o proceduri koja slijedi. Ne nasjedajte na kratka objašnjenja i inzistirajte na detaljima jer ćete u suprotnom samo potrošiti svoje vrijeme. U svakom slučaju, onog trenutka kad prijavite gubitak, pomirite se s činjenicom da sljedećih nekoliko dana nećete moći baratati svojim teško stečenim novcem jer će vam izgubljeni računi biti istodobno blokirani. Posudite novac i pođite u najbližu policijsku postaju. Ne budite lakomisleni kao potpisnica ovih redova koju je nezainteresirana gospođa s info pulta u Petrinjskoj doslovno otjerala jer “nema prijavljeno prebivalište u Zagrebu”. Zakon jasno i glasno kaže da gubitak/krađu prijavljujete u mjestu gdje se to uistinu dogodilo. Gospođin neljubazni ton samo će vas stajati živaca, vremena i novca koji ionako nemate. U idealnom svijetu ne bih morala tražiti godišnji i blamirati se pred šefom dokazima o svojoj nepažnji. Uoči dolaska u svoju domicilnu policijsku stanicu svakako se telefonom dogovorite s gospođama koje gubitke obrađuju jer samo lijepa riječ i možda koja bombonijera mogu pomoći da se vaš slučaj obradi toga dana. I ne gubite glavu kad vam te iste gospođe kažu da ste gubitak trebali prijaviti tamo gdje se on dogodio?! E sad, vraćamo se na detaljne informacije iz vaše banke. Svakako na policiji tražite potvrdu o svim izgubljenim dokumentima vezanima uz banku jer ćete se u suprotnom iznervirati, izgubiti vrijeme i doći u opasnost za vas se strpa u zatvor jer glasno protestirate zašto vam to nitko nije rekao! Ako budete imali sreće, pa naletite na odgovorne policajce, oni će znati što činiti i bez obzira na to što je tog dana uhićena međunarodna skupina za krijumčarenje ljudi, izaći će vam u susret.

Tada se pobjedonosno pojavite u banci. Naravno oboružajte se strpljenjem i obavezno ponesite neki dokument s fotografijom makar i ZET-ov pokaz. Fotografija je sada jedini dokaz vašeg postojanja. I ne zaboravite da je banka na prvom mjestu tu da namiri svoj dio, pa se nemojte iznenaditi kad vam u prve tri minute naprave trajne naloge za naplatu kredita, a druge stvari (ne)namjerno zaborave. I raspitajte se kad vam misle poslati PIN jer bez njega vaš je tekući gotovo neupotrebljiv. Ako ste izgubili i zdravstvenu iskaznicu, trkom u prvu podružnicu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Tamo ćete također nabasati na službenike namrštenih lica. To je neobjašnjivi fenomen kojem se ne može doskočiti, pa tako ni u kom slučaju ne pokušavajte biti dovitljivi i vickasti jer će vaš smisao za šalu (unatoč nedaći koja vas je snašla) naići na nerazumijevanje. Dobit ćete papir, otrgnut iz bilježnice bez ikakvog pečata, koji će neko vrijeme predstavljati vašu zdravstvenu iskaznicu te upute što dalje činiti.

Narodne novine
Potom na red dolaze Narodne novine. Da bi vaši dokumenti uistinu postali nevažeći, morate predati i platiti oglas u NN-u. Ako niste u Zagrebu, oglas ćete predati faksom, i to na pošti. Ondje ponovno dolazite u milost i nemilost službenice koja je na tom radnom mjestu od pamtivijeka, pa smatra da ima pravo održati vam bukvicu da očito niste dovoljno pazili na svoje stvari te da zasigurno imate podosta novca kojim se razbacujete. Da biste ponovno postali građanin s osobnom i zdravstvenom iskaznicom, morate sačekati potvrdu da je NN vaš oglas objavio pa tek tada ponovno krenuti u nove avanture. Evo nas na početku priče u Petrinjskoj. Uoči dolaska obucite neprobojni prsluk ako ga imate pri ruci, jer pištolji policajaca oko te policijske postaje znaju čudnim čudom opaliti u nezgodno vrijeme. Uzmite broj i popijte kavu, sok, pojedite nešto, pogledajte okolne dućane jer ćete se načekati ako niste došli točno u 7,00 h. Kad dođete na red, sve ide vrlo brzo, jedino što se na novu osobnu čeka nekoliko tjedana. Ako ste baš pravi baksuz, kao i ja, upravo one sekunde kad dođete na red za novu zdravstvenu, puknut će server i ako ste zbog tog kasnili s posla, pripremite šefa da ćete isto učiniti i sutra. I uza sve te probleme, glavu gore, jer živčane stanice su jedine stanice koje se u organizmu ne obnavljaju!

Savjeti: Što kad izgubite dokumente

1. Nazovite banku da vam blokiraju sve račune i/ili kartice (zavisno od banke)
2. Na obližnjoj policijskoj postaji prijavite nestanak osobnim dokumenata, te ovjerite popis svih bankovnih kartica koje ste izgubili
3. Na HZZO prijavite nestanak zdravstvene iskaznice
4. Nestanak osobne i zdravstvene iskaznice objavite u Narodnim novinama
5. Nakon objave oglasa u Narodnim novinama uzmite rješenje da su vam dokumenti nevažeći
6. Kod poslodavca ili na zavodu za zapošljavanje ovjerite potvrdu za izdavanje zdravstvene iskaznice
7. S tom potvrdom otiđite u HZZO kako bi predali zahtjev za izradom nove kartice
8. U policijskoj postaji predajte zahtjev za izdavanjem nove osobne iskaznice
9. U poslovnici banke u kojoj su vam izdati svi računi dogovorite izradu zamjenskih kartica

Komentirajte prvi

New Report

Close