Ležerniji pristup vježbanju učinkovitiji od svakodnevnog odlaska u teretanu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. veljača 2013. u 15:29
Guliver/Thinkstock

Znanstvenici sa sveučilišta Alabama i Birmingham okupili su 72 starije žene koje nisu prije toga vježbale i podijelili ih u nekoliko skupina koje su se razlikovale po vrsti i učestalosti vježbanja.

Američko istraživanje pokazuje da ležerniji pristup vježbanju umjesto gotovo svakodnevnog odlaska u teretanu ili na druge vrste vježbanja može imati bolje učinke na zdravlje, prenosi New York Times. Za potrebe istraživanja, objavljenog u časopisu Exercise & Science in Sports & Medicine, znanstvenici sa sveučilišta Alabama i Birmingham okupili su 72 starije žene koje nisu prije toga vježbale i podijelili ih u nekoliko skupina koje su se razlikovale po vrsti i učestalosti vježbanja.

Jedna je skupina dva puta tjedno dizala utege ili izvodila vježbe izdržljivosti poput džogiranja i vožnje biciklom, druga četiri puta tjedno, a treća šest puta tjedno. Tijekom četiri meseca intenzitet vježbanja povećavao se u sve četiri skupine sve dok žene nisu prosječno dnevno po 40 minuta džogirale ili dizale utege. Praćena je razina citokina u krvi koji je povezan s razinom stresa, a koji pokazuje izlaže li se tijelo pretjeranim fizičkim naporima.

Do kraja istraživanja sve su žene imale podjednako bolju formu i izgubile su na težini no skupine koje su vježbale dva ili četiri puta tjedno bile odmornije i snažnije nego skupina koja je vježbala šest puta tjedno i osjećala se prosječno iscrpljenije i umornije za svakodnevne aktivnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close