Le Monde: Hrvatska je jedina zemlja na svijetu s predsjednikom skladateljem

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. prosinac 2012. u 18:00
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Država u kojoj je glazba na vlasti, Hrvatska je jedina zemlja na svijetu u kojoj je predsjednik Republike ujedno i skladatelj, piše u srijedu francuski dnevnik Le Monde u tekstu posvećenom Ivi Josipoviću i u povodu predstavljanja hrvatske kulture u Francuskoj.

Država u kojoj je glazba na vlasti, Hrvatska je jedina zemlja na svijetu u kojoj je predsjednik Republike ujedno i skladatelj, piše u srijedu francuski dnevnik Le Monde u tekstu posvećenom Ivi Josipoviću i u povodu predstavljanja hrvatske kulture u Francuskoj.

Sa svojih 4,5 milijuna stanovnika Hrvatska zauzima skromno mjesto na karti svijeta, piše list i podsjeća da je ta zemlja smještena između Sredozemlja i Srednje Europe bila udarna vijest 90-ih godina pri raspadu bivše Jugoslavije.

Međutim, Hrvatska koja se predstavlja francuskoj javnosti kroz Festival Hrvatske u Francuskoj "mogla bi se okititi šok-sloganom: zemlja u kojoj je glazba na vlasti", piše Le Monde u svom online izdanju.

Bogatstvo hrvatske glazbe ogleda se u brojnim glazbenim školama, folklornim skupinama, klapama, zborovima i orkestrima i "Hrvatska je jedina zemlja u svijetu u kojoj je predsjednik Republike ujedno i skladatelj", piše dnevni list.

Josipović nije amater sakosfonist poput Billa Clintona ili harmonikaš nedjeljom kao što je bio Valery Giscard d' Estaing, već državnik u tradiciji kralja Davida, pruskog kralja Friedricha Velikoga ili pijanista i skladatelja Ignaca Paderewskog, predsjednika Poljske nakon Prvog svjetskog rata, piše Le Monde.

"Uvijek sam se pitao kako uspijeva sve to odjednom", citira list Josipovićeva prijatelja i skladatelja Berislava Šipuša koji ističe predsjednikovu ozbiljnu, brzu i inteligentnu stranu.

Josipović je i pravnik, sveučilišni profesor, moderator između Zagreba i Beograda, autor je dvadesetak djela, bio je hrvatski predstavnik pri Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu te je vodio glazbeni Bijenale, nabraja Le Monde i napominje da je Jospovićevu kandidaturu za predsjednika osim njegove stranke podržalo civilno društvo i brojni umjetnici.

Svoju je izbornu kampanju temeljio na borbi protiv korupcije i pomirbe u regiji, a danas se zauzima za to da "kultura bude u središtu europskog projekta" i zato je važno u vrijeme recesije očuvati financijska sredstva u proračunu za kulturu, smatra Josipović.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Prije smo imali predsjednika sto prica viceve,a sada ovoga sto svira qrcu. Rezultat ni ne moze biti bolji nego sto je.

Napokon jedan predsjednik kojeg se ne moramo sramiti.
Još da u borbi protiv korupcije poradi malo na sramotnim zakonima ZAMP-a i nametu na medije… Možda tada stvarno budemo država muzike, a ne da glazba (ZAMP) bude na vlasti.

New Report

Close