Lani 33 posto više oglasa za zaposlenje

Autor: Poslovni dnevnik , 02. siječanj 2017. u 22:00
Za rad na neodređeno 60 posto oglasa/B. Filić/PIXSELL

Najtraženija zanimanja srednje stručne spreme – konobar, prodavač i kuhar.

U 2016. na portalu MojPosao objavljeno je više od 31.000 oglasa, što je 33 posto više nego godinu dana prije, a najtraženija zanimanja bila su konobar, prodavač i kuhar, priopćio je u ponedjeljak taj portal.

Najveća ponuda oglasa zabilježena je u djelatnosti turizam i ugostiteljstvo (20 posto), prodaji ili trgovini (17 posto), proizvodnji i zanatskim uslugama (13 posto), dok je najveća potržanja bila u djelatnosti prodaje ili trgovine (26 posto životopisa), administrativnim zanimanjima (18 posto životopisa) te turizmu i ugostiteljstvu (17 posto životopisa).  S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2016. je objavljeno ukupno 60 posto oglasa za rad na neodređeno, što je gotovo isto kao i u 2015. kada se u 59 posto oglasa nudio rad na neodređeno, navodi se u priopćenju.

Ugovor na određeno se u 2016. nudio u 53 posto oglasa, dok su se honorarni djelatnici tražili u 6 posto oglasa, a 3 posto oglasa se odnosilo na studentske poslove. Za stalnije posao bilo zaintresirano 50 posto tražitelja posla, a trećina ih je bila zainteresirana i za rad na određeno (29 posto).  Za honorarni posao bilo je zainteresirano 11 posto tražitelja posla, a za sezonski njih 9 posto.

"Rezultati istraživanja neznatno odstupaju od prethodnih godina, što dokazuje da se hrvatsko tržište rada već nekoliko godina suočava s trendom koji će se nastaviti i u budućnosti, a to je deficit radnika u građevinskom, IT i turističkom sektoru", istaknuo je direktor portala MojPosao Igor Žonja komentirajući situaciju na tržištu rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close