Krajančić Pošip Intrada 2008. nastavlja tradiciju

Bijelo vino Hrvatske koje je već 1967. godine bilo zaštićeno

Iz godine u godinu Krajančićev Pošip odaje razmjere vrhunskog bijelog vina. Za najizbirljivije, tu je lumbardski Grk koji nažalost često nema čak i nekim solidnim vinotekama. Ime pošipa najvjerojatnije dolazi od riječi šip što znači vrh, šiljak. Svojim šiljastim oblikom bobice podsjećaju na vrh izdužene strane mašklina (krampa). To je jedna od najstarijih i najcjenjenijih izvornih sorti bijeloga grožđa i prvo bijelo vino Hrvatske koje je već 1967. zaštićeno i proglašeno čuvenim (bila je to ‘legendarna’ Pošip Smokvica).

Na stranu sad što već od XIII st. Korčula ima svoj status koji je među ostalima uređivao i obradu vinograda i trgovinu vinom. Brend Pošip opstao je sve do danas - za enofile sinonim za fantastično bijelo vino krajnjega juga. Kiselina je ključ za Pošip, usudili bismo se reći. Krajančićev Pošip je težak i gusto se ljulja u čaši u kojoj ostavlja trag,visokog je alkohola (redovito malo iznad 13%), punog i osebujnog okusa. Tercijarno voće, suhe marelice, svježe i suhe smokve, zrela breskva, to su arome koje će vas preplaviti. Takvo vino zahtijeva umjerenu kiselinu koja će spriječiti da vino bude tromo. Umjereno povišena i stalna kiselost čini ga uvijek svježim, ali i zahvalnim za čuvanje i arhiviranje. Snažno, ali ne i teško vino. Zbog ograničene proizvodne površine, ali većinom i takvih terena koji nisu pristupačni industrijskoj mehanizaciji. Pošip je uvjek bio na cijeni, a Krajančić nastavlja tu slavnu tradiciju.

Činjenice

Najbolje pristaje uz: sva jela od ribe, školjaka i bijelog mesa, a Gastro.hr preporuka je topli toast i sezonska salata sa feta sirom, maslinovim uljem i aceto balasmicom
Temperatura serviranja: 10-12° C
Cijena: oko 100 kn

Komentari (1)
  • Vinski
    Vinski 12:52 14.2.2010.

    najbolji pošip sa Korčule, definitivno.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!