Kosteliću za pobjede 317.000 ‘švicaraca’

Autor: Goran Čop , 27. siječanj 2011. u 22:00

Glavninu prihoda, mjerljiv u milijunima kuna godišnje, Ivici Kosteliću donosi ugovor o generalnom sponzorstvu s Raiffeisen grupom

Ivica Kostelić ekspresno juri prema osvajanju Velikog kristalnog globusa, najveće skijaške titule. Pritom prezentira rijetko viđenu superiornost, samo u siječnju je kao pobjednik utrka čak šest puta ishodovao intoniranje Lijepe naše. Pred prvim pratiteljom u generalnom poretku Svjetskoga kupa, Švicarcem Silvanom Zurbriggenom, bježi golema 432 boda.

Oporavak u toplicama
Iako je u dosadašnjih 13 godina karijere profesionalnog skijaša već uštedio lijepog novca, ove godine nemilice tuče rekorde i na poslovnom planu. Samo od ovosezonskih nagrada na utrkama Svjetskoga kupa uprihodio je 317.000 švicarskih franaka, odnosno nešto više od 1,8 milijuna kuna. Natjecateljska godina nije počela besprijekorno. Nakon osvojenog trećeg mjesta i 15.000 CHF u slalomu finskog Levija zaredao je niz prosječnih ostvarenja, s pozicijama između 10. i 20. mjesta. Tada je Ivica Kostelić povukao maestralan potez, preskočio novu gnjavažu u Bormiju i zaputio se na rekuperaciju u Daruvarske toplice. Tamošnji stručnjak, doktor Božidar Egić, doveo mu je u red kralježnicu i sva ranije operirana bolna mjesta i 2011. je rođen novi Kostelić – onaj kojeg su brižnici već pospremili u rezalište najednom je privatizirao Svjetski kup. Na urnebesnom skijaškom hepeningu u Münchenu Ivica je porazbacao konkurenciju, uzeo prvo mjesto i ček na 40 tisuća CHF. Na domaćoj Medvednici mu je drugo mjesto u slalomu donijelo 21 tisuću CHF, u švicarskom Adelbodenu je za pobjedu u slalomu dobio 40.000 CHF a za peto mjesto u veleslalomu pripalo mu je dodatnih 5000 franaka. U nedalekom mitskom Wengenu za pobjedu u slalomu dobio je 33.000 CHF, za kombinaciju još 33.000 franaka. Proteklog vikenda postigao je teško oboriv rekord u Kitzbühelu, pobijedio je u superveleslalomu (50.000 CHF) i kombinaciji (40.000 CHF) te uzeo srebro u slalomu (33.000 CHF). U noćnoj utrci slaloma na stazi Planai u Schladmingu Ivica je bio peti i uprihodio dodatnih 5000 franaka nagrade.

Bonusi za pobjede
Neslužbeno se računa da je proračun Ivice Kostelića za ovu sezonu oko 600.000 eura, od čega se plaćaju troškovi za Ivicu i njegov tim- trenera Antu Kostelića, dva servisera, dva pomoćna trenera, fizioterapeuta, testnog vozača i neizostavnog direktora alpske reprezentacije, Vedrana Pavleka. U onim danima kad je Janica Kostelić bila strah i trepet za svoje suparnike proračun Hrvatskog skijaškog saveza je znao dotaknuti tri milijuna eura- ove, recesijske godine ukupan je iznos točno milijun eura manji. Zahvaljujući Ivičinoj sportskoj renesansi vješti pregovarač Pavlek je spasio stvar. Obnovljen je jak ugovor s VIP-om i potpisan novi s Raiffeisen grupom, koja je postala i glavnim sponzorom. Za svoj logo i prepoznatljive boje na Kostelićevoj natjecateljskoj kacigi te bannere na opremi nisu iskrcali manje od četiri milijuna kuna godišnje, s napomenom da bi svota mogla biti i udvostručena s obzirom na stimulacijske bonuse u slučaju Ivičinih vanserijskih rezultata. Kao vodič može poslužiti informacija da je Milka svoje mjesto na Janičinoj kacigi u slučaju pobjede dodatno nagrađivala sa 100.000 eura. Ne značajno manji je zasigurno i Ivičin ugovor s Fischerom za korištenje njihovih skija, vezova, štapova i pancerica.

Intergalaktička popularnost

Ivica doslovce postao zvijezda
Skijaški se šampion posebice razveselio VIP – ovu iznenađenju. Taj je GSM operater sredio da se jedna zvijezda u zviježđu Gavran nazove njegovim imenom, a darovali su mu i tri jutra zemlje u Lunarnim Alpama na Mjesecu, parcelu smještenu između Hladnog mora i Mora kiša.

Komentirajte prvi

New Report

Close