Koliko vrijede najbolji nogometaši

Autor: Ozren Podnar (VLM) , 23. rujan 2012. u 22:00
Lionel Messi (Foto: Epa)

Kao da mu je idol lik iz filma ‘Wall Street’, biznismen Gordon Gekko, Ronaldo se povodi istim geslom ‘it’s never enough’ (nikad nije dovoljno)

Jedan od dva najbolja i najpopularnija svjetska nogometaša nije zadovoljan uvjetima pod kojima radi u Real Madridu. Za razliku od Barcelonina Lionela Messija, koji djeluje kao da mu je pomalo neugodno zbog luksuza i slave kojima je okružen, Ronaldo je nedavno izazvao institucijsku krizu u svojem klubu izjavivši da je zbog nečega “tužan”.

Španjolski su izvjestitelji, koji dnevno prate Real i portugalskog igrača, jednoglasno zaključili da 27-godišnji napadač “tuguje” jer njegova plaća u klubu nije dovoljno veća od plaća suigrača. S plaćom u Real Madridu od 14 milijuna eura bruto, odnosno 10 milijuna neto, Ronaldo je za samo pola milijuna ispred Brazilca Kake, čiji je učinak znatno manji od njegova. Što bi onda trebao reći novi realovac Luka Modrić s neto plaćom od 4,5 do 5 milijuna eura? Drugi razlog Ronaldova nezadovoljstva su nedovoljne počasti koje mu ukazuju suigrači. Primjerice, ne promiču dovoljno glasno pred medijima ideju da Ronaldu treba pripasti Fifina Zlatna lopta, najvažnije međunarodno priznanje za nogometaša.

Dok je ovaj problem upravi kraljevskoga kluba bilo lako riješiti naredbom igračima da u svakoj prilici veličaju lik i djelo Cristiana Ronalda, pitanje povišice malo je složeniji zahvat. Madridski mediji poput El Paisa i Marce naslutili su da Realov predsjednik Florentino Perez namjerava utješiti svojega najvrednijeg zaposlenika dizanjem plaće na između 15 i 16 milijuna eura neto godišnje, što odgovara brutu od između 21 i 22,5 milijuna. S tim bi dohotkom Ronaldo bio drugi najplaćeniji nogometaš na svijetu, iza Kamerunca Samuela Eto'a, koji igra u egzotičnom Anžiju iz Mahačkale, u ruskoj republici Dagestan na obroncima Kavkaza. Dok je Anži privatno vlasništvo ruskog milijardera i ulagača Sulejmana Kerimova, prema Forbesu teškog 7,8 milijardi dolara, Real je udruga građana i unatoč sve većim godišnjim prihodima po financijskoj moći zaostaje za “igračkama” superbogatih naftaša i burzovnih mešetara. Zato Madriđani neće lako podnijeti dodatni trošak na radnu snagu, makar se ona zvala Cristiano Ronaldo. Može li si Real priuštiti tako skupog igrača? Predsjednik Perez vjeruje da može i da će se Portugalac u konačnici isplatiti.

Tko vodi u ‘novčanoj ligi’

Real i Barcelona najljući su rivali u svjetskom sportu, a njihova je strast zarazila navijače diljem globusa. Suparništvo na terenu odražava se i na bilancama. Ta dva kluba zauzimaju dvije vodeće pozicije na ljestvici najvećih zarada u svjetskom nogometu, a Real ima prednost od 29 milijuna eura. To su podaci za zadnju obrađenu sezonu, 2010./11., koje je prikupio Deloitte u svojem istraživanju Football Money League (Nogometna novčana liga). U toj je sezoni Real Madrid fakturirao 479,5 milijuna eura, devet posto više nego godinu prije, a Barcelona 450 milijuna eura, povećavši prihod za 13 posto u odnosu na 2009./10. Od Realovih prihoda 123,6 milijuna potječe od ulaznica (četiri posto manje nego prethodne sezone), 183,5 od televizijskih prava (porast od 16 posto) i 172,4 od oglašavanja, sponzorstava i robe s klupskim znakom (skok od 14 posto).

Ronaldova nazočnost, smatraju u Madridu, pomoći će daljnjem povećanju prihoda od ove posljednje tri stavke. Tako je Real sedmu godinu zaredom klub s najvišim prihodima na svijetu, a ponovi li plasman i u sezoni 2011./12., izjednačit će se s Manchester Unitedom, koji je vladao osam sezone, od 1996./97. do 2003./04. U usporedbi s Realom, drugoplasirana Barcelona zarađuje 110,7 milijuna od ulaznica, 183,7 milijuna od televizijskih prava i 156,3 milijuna od oglašavanja, sponzorstava i robe sa znakovljem. Barcelona će još jedanput biti najveći Realov suparnik za prvo mjesto, jer će joj se za 2011./12. uračunati 30 milijuna eura na ime sponzorstva od katarske Qatar Foundation te 3,5 milijuna eura od pobjede na Svjetskom klupskom prvenstvu u prosincu 2011.

Iza dva španjolska sportska i financijska diva na Deloitteovoj tablici svrstali su se “uobičajeni sumnjivci” – Manchester United, Bayern, Arsenal, Chelsea, Milan, Internazionale, Liverpool i Schalke 04, koji zatvara top 10. Kao što se među momčadima za sportski i financijski primat natječu Real i Barcelona, tako se na sličan način suočavaju njihove perjanice Ronaldo i Messi. Argentinac Messi (25) slovi kao najbolji igrač zadnjeg desetljeća, a prema mnogima i u povijesti. No Ronaldo je nešto uspješniji na ekonomskom planu. Forbes je nedavno objavio istraživanje u kojemu je rangirao najbolje plaćene sportaše uzimajući u obzir sva primanja, uključujući od sporta i od sponzorstava. Cristiano, koji od sponzorstava zarađuje više nego od igranja nogometa, zasad gleda u leđa samo veteranu Davidu Beckhamu, no zaostatak od tri milijuna eura nije nedostižan. S očekivanom povišicom u Realu, Portugalac bi postao najplaćeniji svjetski nogometaš po svim osnovama, iako bi i dalje zaostajao za Eto'om glede primanja samo od nogometa.

Beckham ipak kralj zarade

Beckham može biti na zalasku karijere, ali se na njega i dalje lijepi novac. Bivši kapetan engleske reprezentacije ima skupocjene ugovore s Adidasom, Samsungom, Burger Kingom, H&M-om i drugima, a od nogometa zarađuje manje od četvrtine svojih primanja. Iako je ovjenčan s više momčadskih i pojedinačnih trofeja od konkurencije, Lionel Messi po Forbesovim izvorima prima blizu tri milijuna eura manje od Cristiana. Među njegovim sponzorima su Adidas, Dolce&Gabanna, Herbalife, PepsiCo i Play Station. Ronaldo je 2009. godine postao najskuplji nogometaš svih vremena, kad je Real za njega platio Manchester Unitedu odštetu od 96 milijuna eura. Španjolci su znali da u njemu nisu dobili samo genijalnog igrača, već i marketinški isplativu, globalno omiljenu pop-zvijezdu. Zahvaljujući ponajviše njemu, Real je sklopio poslove poput osmogodišnjega sponzorskog ugovora s Adidasom vrijednog 42 milijuna eura godišnje.

I sam je Ronaldo unovčio svoj talent pa godišnje ubire 17 milijuna eura od sponzora kao što su Castrol, Nike, Armani i Konami. Da još ima prostora za poboljšanje marketinškog dijela prihoda pokazuje njegova rekordna popularnost na društvenim mrežama. Skupio je 47 milijuna poklonika na Facebooku, a na Twitteru je sa 12 milijuna inferioran jedino Beckhamu. Za Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini Ronaldo je privukao najviše komentara na Twitteru – 270.000 – iako je njegov Portugal ispao u polufinalu od Španjolske. Ne bude li Real voljan ili sposoban udovoljiti njegovim prohtjevima, Ronaldo će se prikloniti još izdašnijem isplatitelju: Manchester City i Paris SG sa svojim naftaškim vlasnicima jedva čekaju namamiti marketinšku zlatnu koku u svoje redove.

Top 10 nogometaša s najvišim prihodima

Prema istraživanju Forbesa, David Beckham iz američkog LA Galaxyja i pretkraj karijere je nogometaš s najvećim prihodima po svim osnovama, uključujući plaću i nagrade od nogometa i sponzorske ugovore. Cristiano Ronaldo drži drugo mjesto, no uz povišicu u Realu izbio bi na čelo. U poretku svih sportaša Beckham je osmi, a Ronaldo deveti, dok prvih osam mjesta zauzimaju boksači Floyd Mayweather (1.) i Manny Pacquiao (2.), golferi Tiger Woods (3.) i Phil Mickelson (7.), košarkaši LeBron James (4.) i Kobe Bryant (6.) i tenisač Roger Federer (5.).

1. David Beckham (LA Galaxy) – 36,3
2. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) – 33,5
3. Lionel Messi (Barcelona) – 30,9
4. Wayne Rooney (Manchester United) – 19,22
5. Kaka (Real Madrid) – 16,4
6. John Terry (Chelsea) – 13,8
7. Yaya Toure (Manchester City) – 13,8
8. Fernando Torres (Chelsea) – 13
9. Frank Lampard (Chelsea) – 13
10. Steven Gerrard (Liverpool) – 12,6
Napomena: Svi iznosi neto u milijunima eura

Top 10 nogometaša s najvišim plaćama

Kamerunac Samuel Eto'o ima najveću “golu” plaću od svojega nogometnog kluba. Cristiano Ronaldo je frustriran, jer je na “skromnom” devetom mjestu, ali nada se da će se probiti barem na drugo mjesto uz predviđenu povišicu.

1. Samuel Eto'o (Anzhi Makhachkala) – 20
2. Zlatan Ibrahimović (Paris SG) – 14,5
3. Wayne Rooney (Manchester United) – 13,8
4. Yaya Toure (Manchester City) – 13
5. Sergio Aguero (Manchester City) – 12,5
6. Didier Drogba (Shanghai Shenhua) – 12
7. Fernando Torres (Chelsea) – 10,8)
8. Dario Conca (Guangzhou) – 10,6
9. Lionel Messi (Barcelona) – 10,5
10. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) – 10

United vredniji od Reala

Dok je Real klub s najvećim godišnjim prihodima, Manchester United je na čelu ljestvice sportskih klubova po kriteriju tržišne vrijednosti. Prema istraživanju Forbesa, najuspješniji engleski klub u posljednjih četvrt stoljeća vrijedan je 1,8 milijardi, a španjolski je prvak drugi sa 1,53 milijarde eura. Barcelona je s vrijednošću od 1,07 milijarde treća među nogometnim klubovima, ali osma u ukupnom poretku, računajući sve sportove. Ostali najvredniji nogometni klubovi isti su oni koji najbolje kotiraju na tablici prihoda, iako ne u istom redoslijedu: Arsenalova tržišna vrijednost procijenjena je na 1,05 milijardi, Bayernova na milijardu, a Milanova na 800 milijuna. Europski prvak Chelsea jedini je preostali nogometni klub u Forbesovom top 50 s vrijednošću od 621 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close