Kako okajati grijehe pivarske industrije

Autor: Sandra Krstev Barać , 23. lipanj 2010. u 22:00

Pivarska industrija opterećena je mnogim ekološkim grijehovima: velikom potrošnjom vode i energije, metanom koji nastaje kao nusprodukt, zagađenjem zbog transporta

Pivo je bez sumnje tijekom ljetnih vrućih mjeseci jedno od najpopularnijih alkoholnih pića. Osim što okrepljuje, pivo pogoduje i zdravlju, naravno ako se konzumira u razumnim količinama.

Osim opće poznatog smirujećeg učinka na stresom pogođene živce, djeluje antiseptički, potiče cirkulaciju krvi te djeluje diuretički smanjujući rizik od bubrežnih kamenaca. No, u sve ekološkiji orijentiranom svijetu mora se priznati da proizvodnja piva i nije aktivnost od povoljnog učinka na okoliš. Najbolji primjer pruža količina vode koja se troši pri proizvodnji. Naime, prosječno je za proizvodnju 1 litre piva potrebno potrošiti 6 litara vode što ušasava prijatelje okoliša. Osim velike potrošnje vode i ogromna potrošnja energije te ispuštanje velikih količina stakleničkih plinova, što pri berbi sirovina što pri transportu, ‘’grijesi’’ su koji terete pivsku industriju.

Ekološki pionir New Belgium
Ipak ekološka svijest proizvođača se polako budi. Od malih koraka poput smanjene upotrebe ambalaže do velikih poput primjerice izgradnje pivovara na solarnu energiju, održiva proizvodnja i razborito korištenje prirodnih resursa put je koji odabire sve više pivovara. Trend je to koji je započeo u Sjevernoj Americi poglavito u manjim pivovarama sklonijim promjenama, a polako se širi i na ostatak svijeta. Hrvatsko tržište još nije krenulo u tome smjeru, a i hrvatski proizvođači za sada ne pokazuju sklonost takvom konceptu, no može se očekivati da budućnost donosi i takva ulaganja. Do tada, slijedi pregled nekih od najznačajnijih ekološki orijentiranih pivskih brendova na svijetu. New Belgium, malena pivovara smještena u američkom gradu Coloradu, jedan je od pionira ekološkog pristupa proizvodnji piva. Tako se u samom procesu para koja nastaje zagrijavanjem sirovina reciklira, a energija se dobiva solarnim putem. Drvo koje se koristilo za izgradnju svih dijelova pivovare dobiveno je od drveta ‘‘ubijenog’’ određenim vrstama kukaca radije nego sječom. Nadalje i sama voda koja se koristi u procesu proizvodnje se reciklira, a metan koji nastaje pri proizvodnji se upotrebljava kao alternativni izvor energije. Kao da to nije dovoljno, pivovara New Belgium donira 1 % svih svojih prihoda projektima koji su prijateljski nastrojeni okolišu.

Pivovara Steam Whistle
Ova je kanadska pivovara šampion na području recikliranja i nastojanja da smanji otpad. Njihov je logo otisnut direktno na staklene boce smanjujući time upotrebu papira i toksičnih boja. Sva je ambalaža načinjena od recikliranih materijala, a i same boce se recikliraju. Nadalje, ostaci sirovina se šalju lokalnim farmerima gdje se koriste kao stočna hrana. Dodatno, svi transportni kamioni koriste isključivo 100 % biodizel kao gorivo. Kada je riječ o održivoj proizvodnji u Steamwhistleu su otišli i korak dalje. Naime, pri procesu proizvodnje koriste alternativnu metodu hlađenja – hlađenje vodom iz dubine jezera Ontario u čijoj su blizini smješteni. Posebnim cijevima izvlače ledenu vodu iz dubine jezera te ju vraćaju natrag u jezero nakon što obavi svoju zadaću hlađenja. Sustav je toliko učinkovit da čak i klimatski uređaji u tvornici koriste vodu iz jezera.

Long Trail
Pivovara smještena u Vermontu u pravom je smislu ekološka pivovara. Osim recikliranja svih izvora energije koje potroši u procesu proizvodnje i davanja ostataka sirovina lokalnim farmerima, Long Trail je poznat po vlastitoj proizvodnji biodizela za transport od svih ostataka koji nisu iskorišteni. Pivovara ulaže i u Cow Power projekt čija je svrha proizvodnja alternativne energije, ali i davanje financijske potpore neovisnim proizvođačima mlijeka koji su pod velikim udarom korporativnih farmi.




Pivo Lambic bez konkurencije
Kada je riječ o održivoj proizvodnji piva, može se reći da je belgijsko Lambic pivo van konkurencije. Od davne 1400. godine kada je prvi put proizvedeno pa sve do danas način nastanka piva Lambic nije se znatnije izmijenio. Naime, ovo pivo nastaje spontanom fermentacijom točnije izlaganjem smjese pšenice i ječma zraku i to u doba godine kada divlji kvasci ‘‘putuju’’ zrakom. Bez ikakvog uplitanja ljudi, smjesa se ostavlja na zraku da ‘‘priroda učini svoje’’, a rezultat je pivo osebujne, često vrlo kisele arome. Budući da se na proces proizvodnje apsolutno ne utječe, okus je teško predvidjeti, a i razlikuje se iz godine u godinu s obzirom na vremenske (ne)prilike. Neki od proizvođača ‘’lambic’’ piva su Belle-Vue (u vlasništvu In Beva), Brasserie Cantillon, De Keermaeker, Mort Subite, 3 Fonteinen i Timmjermans.

Oprema za kućne pivovare
Organski sastojci, reciklirane boce i ambalaža, minimalni transport i transport koristeći biogorivo te prirodne kulture su elementi koji doprinose ekologiji piva. Pokret održive proizvodnje piva je najviše zaživio u SAD-u, a tome svjedoči i portal BrewPubZone.com gdje znatiželjnici mogu saznati sve o malim pivovarama, pubovima, restoranima i festivalima koji imaju predznak eko. Odvažni pivoljupci mogu na ovom portalu čak i kupiti opremu za domaću proizvodnju omiljenog napitka. BrewPubZone.com je za sada ograničen samo na područje SAD-a, ali kako se širi ekološka svijest za očekivati je da će ekološki pivski nektar zavladati cijelim svijetom.

Komentirajte prvi

New Report

Close