Kako odabrati idealan klima uređaj

Autor: Promo , 15. srpanj 2019. u 08:51
Foto: promo

Sve što vas zanima o uređajima koji će ljetnu sparinu učiniti podnošljivom te koji će vam pružiti potrebnu toplinu tijekom zimskih mjeseci.

Klima uređaji su postali sastavni dio našeg života bez kojih ljetne mjesece ne možemo, a ni ne želimo zamisliti. Ljetne vrućine ponekad imaju posljedice po ljudsko zdravlje te se tako i povećava važnost klima uređaja koji postaju investicija vrijedna truda.Osim toga što za dobru klimu treba izdvojiti određenu veću svotu novca, ona i određuje koliko će nam u domu ili na radnom mjestu biti ugodno. 

Sve što trebate znati o klima uređajima:

  1. TIPOVI KLIMA UREĐAJA

Tipično, kada govorimo o klima uređajima, mislimo na fiksne klima uređaje koji se sastoje od vanjske i unutarnje jedinice. No, u posljednje vrijeme sve je veća popularnost pokretnih ili prijenosnih klima uređaja koji su cjenovno prihvatljivi te ne zahtijevaju nikakve građevinske radove prilikom montaže. Dovoljno je tek spojiti dovod svježeg zraka i prijenosni klima uređaj uključiti u struju.

PREDNOSTI FIKSNIH (KLASIČNIH) KLIMA UREĐAJA

  • veća energetska učinkovitost

  • veća efikasnost hlađenja i grijanja

  • veći broj dostupnih funkcija

  • napredniji i kvalitetniji filterski sustavi

  • mogućnost upravljanja klima uređajem putem pametnog telefona/tableta

PREDNOSTI PRIJENOSNIH (POKRETNIH ILI MOBILNIH) KLIMA UREĐAJA

  • ne zahtijevaju bušenje zidova niti druge građevinske radove

  • može se koristiti Airlock prozorski sustav

  • prihvatljiva cijena

MONO-SPLIT I MULTI-SPLIT KLIMA UREĐAJI

Osim ove podjele, fiksne klima uređaje dijelimo na MONO-SPLIT i MULTI-SPLIT sustave. Razlika je u tome što se mono-split klima sustav sastoji od jedne vanjske i jedne unutarnje jedinice, a kod multi-split sustava se na jednu vanjsku jedinicu može spojiti do osam unutarnjih jedinica.

2. UČIN (SNAGA) KLIMA UREĐAJA

Učin, odnosno snaga klima uređaja je veličina koja se u Europi izražava u kilovatima (kW). Što je ta brojka veća, to je klima uređaj jači te je sposoban klimatizirati veći prostor. U drugim regijama koristi se oznaka BTU (British Thermal Unit), a tipični učini klima uređaja 2,5 kW i 3,5 kW prebačeni u ovu jedinicu iznose 9000 BTU i 12.000 BTU. U slučaju da naletite na učin klima uređaja izražen u ovoj jedinici, na internetu postoje brojni konverteri koji će vam učin iz BTU prebaciti u kW.

U Hrvatskoj se najčešće ugrađuju uređaji učina 2,5 ili 3,5 kW. Tipičan raspon učina za stambenu namjenu seže od 2,0 kW pa sve do 14,0 kW.

3. KLIMA UREĐAJ ZA ODREĐEN BROJ KVADRATA

Kako bismo znali koji je klima uređaj potreban za klimatizaciju određenog prostora, potrebno je napraviti termodinamički proračun prostora. Taj proračun čini nekoliko vrlo bitnih parametara:

  • veličina prostora

  • namjena prostora (dnevni ili radni)

  • broj osoba koje borave u prostoru

  • oslobođena toplina (osobe, rasvjetna tijela i kućanski aparati)

  • položaj prostora, izolacija zidova, veličina staklenih površina

  • koristi li se uređaj samo za hlađenje ili za hlađenje i grijanje prostora

Postoje i jednostavniji načini za određivanje učina (snage) klima uređaja koji vam je potreban za klimatizaciju vašeg prostora, no jednostavan način u nekim slučajevima nije dovoljno precizan (npr. loša izolacija prostora, potkrovni prostor, velike staklene stijene). Ipak, može vam poslužiti kao polazišna točka prije konzultacija s ovlaštenim instalaterom klima uređaja.

4. ENERGETSKI RAZRED KLIMA UREĐAJA

Energetski razred klima uređaja bitan je faktor za sve veći broj kupaca jer direktno utječe na potrošnju električne energije. Preporučuju se uređaji sa što je moguće višim energetskim razredom (A++ ili A+++) jer s njima, u odnosu na prosječne klima uređaje, godišnje možete uštedjeti i do 1400 kuna. S obzirom na to da se klima uređaj prosječno koristi oko 15 godina, govorimo o ukupnoj uštedi od oko 21.000 kuna.

Više informacija o klima uređajima potražite na klimatizacija.hr portalu, gdje možete i pregledati najveću ponudu klima uređaja u Hrvatskoj.

New Report

Close