Još jedan odvjetnik postao pokrovitelj stripa

Autor: Tatjana Tadić , 04. srpanj 2014. u 18:07
Dražen Ivanić/Tomislav Miletić/PIXSELL

Dražen Ivanić cijeli je život želio pročitati sve epizode ove uzbudljive priče, pa je otkupio originalne table stripa o Nipperu i postao mu izdavač.

Promocija drugog albuma stripa Nipper, priče o dječaku koji svladava sve teške prepreke u djetinjstvu i postaje profesionalni nogometaš, bit će održana danas.

Objavljivanje šest knjiga tog stripa bit će ispunjenje želje da doznaju kako završava priča o Nipperu Lawrenceu mnogim dječacima koji danas imaju 40 plus godina, budući da strip na ovim prostorima nikada nije objavljen "do kraja". A sve mogu zahvaliti zagrebačkom odvjetniku Draženu Ivaniću, koji se zajedno s bivšim grafičkim urednikom Hrvatskog vojnika upustio u uzbudljivi poslovni pothvat izdavanja šest knjiga stripa Nipper. Tako ispada da zagrebačku stripovsku scenu podupiru dva odvjetnika: Dražen Ivanić i Marijan Hanžeković koji je veliki prostor u Radničkoj ulici ustupio za otvaranje velike striparnice Lastan. "Bio sam sportski fanatik i za košarku i nogomet i onda mi je ta priča o klincu koji pokušava postati profesionalna zvijezda bila prefenomenalna i poistovjetio sam se s njim", pojašnjava Ivanić svoj prvi susret sa "sirotim" Nipperom koji živi za nogomet.

A razlog zašto je ta priča toliko životna možda leži u činjenici da je scenarij stripa pisao je zagriženi sportaš, Tom Tully, koji je igrao kriket i nogomet. "Vjerovatno je Tully lik Nippera skrojio prema nekom sirotom klincu kojeg je poznavao a koji je sanjao o nogometnoj karijeri", kaže Ivanić. Kad danas iščitava Nippera, Ivanić kaže i kako je riječ o odličnim prikazima britanskog društva. A doznao je i kako je izuzetno zanimljiv autor stripa Francisco Solano Lopez, čovjek čiji se život promijenio zbog njegove umjetnosti. Do 1955. godine kada je upoznao scenaristu Hectora Germana Oesterhelda radio je kao crtač i karikaturist, a onda su 1957. počeli objavljivati strip "El Eternaute", priču o vanzemaljcima koji osvajaju Zemlju. Strip je bila očita alegorija na događaje u Argentini: naime, vojna hunta Eduarda Lonardija upravo je svrgnula s vlasti Juana Perona, a informacija o subverzivnom striup brzo se proširila na Zapad, pa je nova vlast Oesterhelda i Solana prognala iz Argentine.

Bio je uhapšen i Solanov sin , a i kuća mu je zapaljena te je dva-tri puta je morao bježati iz zemlje. Solano odolazi u Španjolsku pa u Britaniju  ipočinje surađivati s britanskim izdavačima. Zapravo je Solano bio zaslužan što je svijet upoznao argentinske autore stripa budući da ih je "outsourcao".Čitateljima koji su formativne godine proveli uz strip o Nipperu ovo neće biti samo sentimentalno prisjećanje, već napokon prilika da doznaju kako priča završava, budući da će Ivanićeva izdavačka Strip non stop d.o.o. u šest knjiga napokon objaviti priču do kraja. Ivanić je 1978. godine imao osam godina kada je pročitao zadnju objavljenu epizodu koja je završavala riječima "Nipper je još dugo igrao nogomet, a priču o njemu možda ćete jednom pročitati do kraja…".

Stoga se poveselio kada je Slobodna Dalmacija 1994. napravila reprint stripa, međutim ni tada nisu objavljene epizode od 1978. do 1983. Na jednoj od promocija prve knjige Dražen Ivanić je doznao i zašto je u Slobodnoj Dalmaciji bilo toliko nelogičnosti u priči – naime, izdavač je slažući priču želio sakriti činjenicu da je Nipper izlazio u nastavcima: isprva po tri a potom tri table, pa su često jednostavno izrezali prvi kadar stripa. Najveća nelogičnost koja se dogodila bila je u priči kada Nippera love i smještaju u sirotište, a u idućoj epizodi živi u udomiteljskoj obitelji. Kako bi ilustrirao koliko je bilo propusta u kontinuitetu, Ivanić navodi da su na 172 objavljene table pronašli čak 136 nikada objavljenih kadrova. Zanimljivo je i to da odvjetnik Ivanić, premda je sam nabavljao originalne table, sadržaj zadnje dvije knjige nije pročitao u kontinuitetu. "Pročitat ću ih kada ih objavimo", kaže, i tako još malo odgađa ispunjenje svoje dječačke želje.

Komentirajte prvi

New Report

Close