Jedna žlica za 800.000 mirisnih molekula

Autor: Tomislav Tadić , 25. ožujak 2010. u 22:00

Uz pomno osmišljenje espresso mješavine dolazi i znalački oblikovan pribor

Lavazza, najveći svjetski proizvođač espresso kave, predstavila je Espoon – jednostavnu, ali briljantnu ideju za istinsko uživanje u svim okusima kave.

Riječ je o žličici s rupom, čiju ideju potpisuje kuhar i dizajner istraživačkog centra Lavazze Davide Oldani, koji je u laboratoriju za istraživanja i inovacije došao do svoje originalne ideje. Iako se na prvu pomisao dobiva dojam kako je riječ o još jednom “običnom”, ali novom kuhinjskom pomagalu i nečemu jednostavnom, riječ je zapravo o revolucionarnom i inovativnom izumu. Jeste li znali da je miris espresso kave sačinjen od čak 800 hlapljivih molekula zarobljenih u jednoj šalici kave i kako bi se sačuvale sve nijanse okusa i mirisa kave, treba je piti na temperaturi ne nižoj od 60 do 65 Celzijevih stupnjeva? Espoon zapravo čini evoluciju za pripremu najbolje kave kako bi se sačuvala sva njezina najbolja svojstva, odnosno izbjeglo korištenje “običnih” žličica koje mijenjaju ta svojstva i okus. On omogućuje polagano topljenje svih krema kave i najbolje prožimanje svih mirisa i okusa, a kada se njome miješa šećer, sprečava se i brzo hlađenje omiljenog napitka.

“Kada sam kreirao Espoon, izgled je morao biti podređen funkciji, žličica je najprije morala biti funkcionalna, a tek potom estetski privlačna”, kaže Oldani. Marcello Arcangeli, voditelj razvoja novih proizvoda Lavazze i direktor istraživačkog centra, kaže da je kreativnost oduvijek bila osnova svih njihovih poslovnih poteza koji imaju za cilj pružiti vrhunsku kavu i širiti kulturu talijanskog espressa u svijetu. Svi ljubitelji Lavazza espressa tako od sada mogu u omiljenim kafićima isprobati Espoon i sami uvidjeti razliku u okusu njihove omiljene i u svijetu čuvene kave istinskoga talijanskog brenda.

Komentirajte prvi

New Report

Close