Japanski gastronomski spektakl u Zadru

Autor: Poslovni.hr , 13. siječanj 2017. u 09:31
Foto: Press

Zadrani i svi drugi gosti i posjetitelji grada uživat će tijekom pet dana.

Treću godinu uzastopno veljača u Zadru bit će u znaku „Tuna, Sushi & Wine Festivala“, jednog od najprestižnijih zimskih festivala u Hrvatskoj. I ove će godine TSWF od 1. do 5. veljače ponuditi sve ono što ga je u turističkom, gastronomskom i kontekstu kulturne razmjene, još od prvog izdanja 2015. godine, obilježilo i uvrstilo među top gastronomske i turističke događaje u posezoni. Evo i zašto: vrhunski japanski masterchef Toshihiro Nakatsuji – čiji kulinarski show u Japanu pobožno prati više od 16 milijuna televizijskih gledatelja! – demonstrirat će drevno ceremonijalno rezanje tune iz zadarskih tunogojilišta, a asistirat će mu sushi majstori iz japanskih restorana u Hrvatskoj. Masterchef Nakatsuji drugi put dolazi u Zadar, što je za japanske prilike vrlo neobično i prilično laskavo za sam događaj, prije svega oduševljen doživljajem s prošlogodišnjeg TSWF-a i entuzijazmom kojega su pri spravljanju sushija pokazali učenici zadarske turističke i ugostiteljske škole.

Gala večer u „Arsenalu“, kao završni dio spektakla, ponudit će uz egzotični spektakl rezanja tune na poseban način ili čuveni Maguro Kaitai Show, i koncerte dviju velikih pjevačkih zvijezda: ekstravagantnog Jacquesa Houdeka i japansku jazz pjevačicu Minami Kayoko.

Naravno, Zadrani i svi drugi gosti i posjetitelji grada uživat će tijekom pet dana „Tuna, Sushi & Wine Festivala“ još i u izložbama fotografija, radionicama origamija, posjeti tunogojilištima, prezentaciji tradicionalnih japanskih borilačkih vještina zadarskih sportskih klubova te u već uobičajenom tjednu prigodne ponude specijaliteta od tune u najboljim zadarskim restoranima. Također, šefovi biranih zadarskih i hrvatskih restorana imat će priliku u programu „Tuna, Sushi & Wine festivala“ upoznati se s tisuću godina starom japanskom tradicijom spremanja sushija te vještinama sushi majstora iz Japana, a edukacijskom dijelu programa prisustvovat će i učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru.

Od ideje nekadašnjeg veleposlanika Japana u Republici Hrvatskoj Keiji Idea koji je inicirao festival, do trećeg izdanja u veljači 2017. godine, TSWF ima isti početni cilj sadržan u spoju i razmjeni iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana zajedno s gastronomskim doživljajem.

TSWF organiziraju Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s Gradom Zadrom, Japanskim Veleposlanstvom u Republici Hrvatskoj, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom i NPO JCEA Japanskim-hrvatskim Društvom razmjene.

Više o festivalu na linku: www.sushifest.zadar.travel

Dalmatinski sushi u Japanu

Nadahnut tradicionalnom japanskom kuhinjom i sushijem vrhunski hrvatski šef Damir Tomljanović spremio je dalmatinski sushi koji je masterchef Toshihiro Nakatsuji javno predstavio na japanskoj televiziji. Tako je zadržavajući duh tradicije i izvornog japanskog jela te ga obogaćujući za nove detalje, hrvatska verzija sushija najbolje ilustrirala duh razmjene i suradnje, odnosno samog zadarskog festivala. Kao simbol gastronomije, tisućljetne tradicije i posvećenosti detaljima, drevna japanska kuhinja Washoku nalazi se na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine.

Program „Tuna, Sushi & Wine Festivala“ 2017.

1. veljače: otvorenje „Tuna, Sushi & Wine Festivala“; izložba fotografija „Izlov“ u Gradskoj loži Zadar. Posjet tunogojilištima.

2. veljače: stručni program i edukacija pripreme tradicionalnih japanskih jela u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar; predavanje o jadranskoj tuni u sklopu izložbe „Izlov“; origami radionica u Arheološkom muzeju Zadar.

3. veljače: edukacija u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar.

4. veljače: jutro tuna specijaliteta na Narodnom trgu;

koncert „Funky Sister's“; prezentacija i promocija „Kali tuna“, „Pelagos“, „Jadran Tuna“ i „Kraljevski vinogradi“; košarkaški turnir; prezentacija japanskih borilačkih vještina na Forumu, Kyudo klub „Yumi“, Aikido klub „Zadar“, Kendo klub „Ouka“. Arsenal, gala večer; predstavljanje novog branda „ToroCro Maguro & WineCro“.

5. veljače: origami radionica u Arheološkom muzeju Zadar; izložba fotografija „Izlov“ u Gradskoj loži Zadar.  

Komentirajte prvi

New Report

Close