Jakovčić: Istraživačko-inovacijski program EU-a nazvati po Tesli

Autor: Objava za medije , 06. prosinac 2017. u 14:57
FOTO: Press

Tesla, kao jedan od najvećih umova dvadesetog stoljeća, zaslužuje da istraživačko-inovacijski program Europske unije bude nazvan njegovim imenom, istaknuo je eurozastupnik Ivan Jakovčić (IDS/ALDE), domaćin konferencije „Tesla u Europskom parlamentu“ koja je održana u Bruxellesu.

U svojstvu domaćina skupa Jakovčić je predsjedniku Europske komisije Junckeru uputio pismo s prijedlogom da se jedan od većih istraživačko-inovacijskih programa koje pokreće i financira Europska unija nazove po Nikoli Tesli.

„Velika mi je želja da Tesla bude priznat u europskim institucijama. Zato pozivam Europsku komisiju da jedan od znanstveno-istraživačkih programa EU-a ili jednu od europskih institucija koja se bavi tehnologijom i inovacijama nazove po Tesli. To je glavna poruka s ove Konferencije“, kaže Jakovčić.

Teslina genijalnost u Europi je premalo poznata, dodaje Jakovčić.

„Europske institucije ali i europsku javnost treba senzibilizirati oko značaja i znanstvenih postignuća Nikole Tesle. Jer Tesla je, na prvom mjestu, europski izumitelj koji je veliku karijeru napravio u Sjedinjenim Državama. Vjerujem da će predsjednik Juncker podržati naš prijedlog i argumente koje govore u prilog tomu da u europskim programima i institucijama Tesla dobije mjesto koje zaslužuje“, zaključio je Jakovčić.

„Tesla je bio predvodnik Druge industrijske revolucije. Bez Tesle svijet bi danas bio puno mračniji. Sada smo usred Četvrte industrijske revolucije koja će, u sljedećih dvadeset godina, svijet promijeniti više nego što se promijenio u posljednjih deset tisuća godina. Kao i u Teslino doba, moramo stavljati naglasak na izvrsnost kao ključ uspjeha“, rekao je na skupu u Europskom parlamentu državni tajnik za znanost Tome Antičić.

„Tesla je na ovoj Konferenciji predstavljen i promoviran sa svojim kvalitetama i vrijednostima koje je zastupao te sa svojim otkrićima koja su promijenila svijet“, poručio je ravnatelj Instituta za biokemiju II. Goetheova sveučilišta u Frankfurtu Ivan Đikić.

U sklopu Konferencije predstavljen je specijal Večernjeg lista „Nikola Tesla- čovjek koji je izumio 20. stoljeće“.

„Magazin koji smo objavili naš je pokušaj da državni aparat i cijelo društvo potaknemo na brendiranje Tesle kao dijela hrvatskog nacionalnog identiteta“, naglasio je  zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Mislav Šimatović.

Komentirajte prvi

New Report

Close