Izvucite najveću korist iz unutarnjih i vanjskih ideja i pobijedite

Autor: Sponzorirani članak , 24. rujan 2012. u 22:00
Henry Chesbrough

“Svaka je konobarica glumica u začetku, a svaki naplatitelj parkinga trenutno piše neki scenarij”.

"Svaka je konobarica glumica u začetku, a svaki naplatitelj parkinga trenutno piše neki scenarij," počinje svoje objašnjavanje legendarne mobilnosti radne snage u Hollywoodu Prof. Henry Chesbrough, izvršni direktor, Garwood centar za korporativnu inovaciju na sveučilištu UC Berkeley, Haas poslovna škola i redovni profesor u poslovnoj školi ESADE u Barceloni, u Španjolskoj. Hollywood već desetljećima inovira putem mreže partnerstva i saveza između studija, redatelja, agencija za traženje talenata, glumaca, scenarista, nezavisnih producenata i specijaliziranih kooperanata. Odličan je to primjer industrije koja je već neko vrijeme otvoreni inovator. Trenutno se razna poduzeća mogu naći na kontinuumu od načelno zatvorenih do potpuno otvorenih. Dakle, u kakvo to razdoblje zapravo ulazimo? Što je zapravo model otvorene inovacije? 

Prof. Henry Chesbrough, izvršni direktor, Garwood centar za korporativnu inovaciju na sveučilištu UC Berkeley, Haas poslovna škola i redovni profesor u poslovnoj školi ESADE u Barceloni, u Španjolskoj, objašnjava legendarnu mobilnost radne snage u Hollywoodu koja već desetljećima inovira putem mreže partnerstva i saveza između studija, redatelja, agencija za traženje talenata, glumaca, scenarista, nezavisnih producenata i specijaliziranih kooperanata. Odličan je to primjer industrije koja je već neko vrijeme otvoreni inovator. Trenutno se razna poduzeća mogu naći na kontinuumu od načelno zatvorenih do potpuno otvorenih. Dakle, u kakvo to razdoblje zapravo ulazimo? Što je zapravo model otvorene inovacije?

Velika razlika između zatvorene i otvorene inovacije leži u načinu na koji tvrtke štite svoje ideje. Poduzeća danas sve više preispituju načine na koje generiraju ideje i stavljaju ih na tržište. Služe se vanjskim idejama dok svoj unutarnji R&D (istraživanje i razvoj) optimiziraju izvan okvira aktualnog poslovanja. Prije je unutarnji R&D bio vrijedna strateška prednost, pa čak i značajna prepreka za ulazak konkurencije na mnoga tržišta. No industrijska poduzeća koja su nekoć bila vodeća danas se susreću s vrlo jakom konkurencijom mnogih tvrtki u začetku. Začudo, ove pridošlice jako malo ili skoro ništa ne istražuju same, nego “nove ideje lansiraju na tržište pomoću drugačijih procesa,” objašnjava prof. Chesbrough i dodaje: “U mnogim industrijama, logika koja podržava unutarnje usmjeren, centraliziran pristup R&D-u, zastarjela je. Korisno znanje postalo je rasprostranjeno.”

Nova logika otvorene inovacije koja prihvaća vanjske ideje i znanje u skladu s unutarnjim R&D-om pruža nove načine stvaranja vrijednosti. Stoga se otvorena inovacija temelji na krajoliku bogatim znanjem, koje treba odmah iskoristiti da bi tvrtki koja ga je stvorila pružilo vrijednost. Profesor Chesbrough, najpoznatiji po svom radu o otvorenoj inovaciji, terminu koji je uvelike popularizirao, a diči se i impresivnim postignućem da je rangiran na popisu Thinkers50, najpotpunijem globalnom rangiranju mislioca menadžmenta, stiže po prvi put u regiju jugoistočne Europe kako bi podijelio svoje znanje. Profesor Chesbrough bit će ugledni govornik na IEDC Godišnjem predsjedničkom forumu 19. listopada na Bledu u Sloveniji.

Načela zatvorene i otvorene inovacije

NAČELA ZATVORENE INOVACIJE
– Ako to sami otkrijemo, prvi ćemo to lansirati na tržište.
– Trebamo kontrolirati svoje intelektualno vlasništvo kako konkurencija ne bi profitirala od naših ideja.
– Da bismo profitirali od R&D-a, sami ga moramo otkriti, razviti i otpremiti.

NAČELA OTVORENE INOVACIJE
– Ne moramo biti izvor istraživanja da bismo od njega profitirali.
– Trebamo profitirati od tuđeg korištenja našeg intelektualnog vlasništva, a intelektualno vlasništvo drugih trebamo kupiti kad god time unaprjeđujemo svoj poslovni model.
– Vanjski R&D može stvoriti značajnu vrijednost. Unutarnji R&D potreban je da bi se zadržao dio te vrijednosti.

New Report

Close