Iz obiteljskog biznisa niknuo je turistički dragulj

Autor: Marta Duić , 09. listopad 2015. u 09:00
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

U zimu 2005. otvorili su i restoran, a već u ljeto iduće godine primili su svoje prve goste u novoobnovljene kućice te su na sjevernoj strani brijega izgradili sportsko igralište.

Turistički biser Zagorja  Vuglec breg obiteljski je biznis, kompleks koji je prerastao u pravu oazu za posjetitelje željne prirode i odmora vodi Mario Vuglec s ocem Borisom.

"Goste koji k nama dolaze na odmor ujutro budi cvrkut ptica, tijekom dana kušaju naše eno-gastro specijalitete i borave na svježem zraku baveći se raznim sportskim aktivnostima ili jednostavno odmaraju uživajući u pogledu na okolne brege. Naši gosti istinski uživaju u tom spoju prirode i ugostiteljske ponude", ponosno priča Mario Vuglec koji s ocem Borisom vodi turistički kompleks Vuglec  Tijekom godine zapošljavaju 20-ak  djelatnika, čiji broj varira ovisi o sezoni i obujmu posla, a u njega je uključena i cijela obitelj.

Marijeva majka Ksenija radi kao računovođa i brine se o nabavi robe za kuhinju, u upravi radi kolegica Anita i sestrična Ines koje su zadužene za prodaju restoranskih i smještajnih kapaciteta i brinu se za sve potrebe gostiju od dogovaranja i dolaska, do boravka i njihovog odlaska. U ostatku Vuglec breg tima su kuhari i konobari, djelatnici na održavanju okoliša i obrade vinograda te dvije spremačice. "Ideja je potekla od mog oca koji se rodio, proveo prekrasno djetinjstvo i odrastao na ovome brijegu. Nakon dugo godina u građevinskoj branši odlučio je investirati u zapušteno imanje, koje bi inače postalo još jedan napušten i zaseok Hrvatskog zagorja", prisjeća se Mario.

 

18milijuna

kuna uložila je dosad obitelj Vuglec u svoj turistički kompleks

Dio sadašnjeg imanja već je bio u vlasništvu obitelji, a odluka o kupnji preostalog dijela zemljišta pala je 2000. godine kada su počeli okrupnjivati zemljište. Tri godine kasnije zasadili su prve nasade vinograda i počeli graditi turističko selo obnavljajući stare ruševne kuće i gospodarsku zgradu u kojima se danas nalaze sobe, restoran, vinarija i dvorane za seminar. U zimu 2005. otvorili su i restoran, a već u ljeto iduće godine primili su svoje prve goste u novoobnovljene kućice te su na sjevernoj strani brijega izgradili sportsko igralište s umjetnom travom i rasvjetom. "Investicija je bila približno 18 milijuna kuna za što smo dio osigurali iz vlastitih izvora, dio iz kreditnih linija, a godišnje bilježimo prosječan rast od oko 15 posto", pojasnio je Vuglec.

Velik dio ponude baziraju na sezonskim namirnicama jer su onda najbolje kvalitete i okusa. Svi znamo da zagorska kuhinja ima pregršt specijaliteta poput domaće purice ili patke koju ova obitelj  za svoje goste priprema u krušnoj peći i poslužuje uz domaće mlince s umakom od pečenja. Ujesen oko Martinja neizostavna delicija na njihovim stolovima je guska iz krušne peći poslužena s dinstanim crvenim zeljem i heljdinom kašom. Dio jesenske ponude su gljive, jela od buće ili kestene, a zimi nude čvarke, meso iz banjice, buncek i krvavice s dinstanim zeljem i restanim krumpirom. "Specijalitet kojeg nudimo cijelu godinu su zagorske štrukle, koje pripremamo u glinenoj posudi zapečene sa kiselim vrhnjem, a gosti ih posebno hvale.

Budući da su kuharice i kuhari iz Zagorja, specijalitete u kuhinji spravljaju prema receptima naših baka. Svi gosti koji nas posjete dobrodošli su u našu vinariju na degustaciju vina i pjenušaca na koje smo izuzetno ponosni", poručuje Vuglec. Kao i mnoga slična obiteljska imanja, i Vuglec breg organizira team buildinge, ali drukčija od standardnih ponuda. "Te programe slažemo tako da na naše redovne poslove kao što su berba grožđa, priprema zagorskih štrukli ili pravljenje i pečenje kruha u uz dodatak drugih aktivnosti povežemo u cjelinu i postavimo kao zadatak natjecateljima. Bitno je da se opuste, povežu kao tim i pritom dobro zabave, a to se svakako kasnije dobro odražava u odnosima kolega unutar radne atmosfere", veli Vuglec. 

Uskoro i wellness centar

Rješenje za hladne zagorske zime

Vuglec nam je otkrio nam je i neke planove za budućnost ovog obiteljskog imanja. "Prvi korak koji planiramo u skoroj budućnosti jest povećanje smještajnih kapaciteta. Nakon toga krećemo u izgradnju malog wellness centra s bazenom čime bismo zaokružili ponudu, a u zimskim mjesecima, kada vrijeme ne dopušta aktivnosti na otvorenom time bismo našim gostima ponudili dodatnu uslugu", kaže Vuglec. Budući da ovo imanje godišnje posjeti minimalnio 30 kampera, u planu im je izgradnja i malog kampa u podnožju Vuglec Brega. "Naravno, ideja za proširenje ponude još je mnogo, no smatramo da treba ići korak po korak te stalno održavati i podizati kvalitetu", zaključio je Vuglec.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ne znam postati, uvijek nešto zeznem.

Upišite u GOOGl …britanska obitelj u Međimurju…i dobit ćete
nevjerojatnu priču o obitelji DANIELS , koja je / pazi ovo/ došla iznenada
u Međimurje 2009 u vrijeme najveće krize tršišta kapitala….kupila malu kućicu i napravila nali posao iz toga..

Znakovito je to, da su / ona računovotkinja a in IT industrija/ došli u potragu za mirnim životom, daleko od svih…okolina im je pomogla da se snađu.
Danas su , bez ičega, uspjeli nadvladati ovu našu lijenu i neinventivnu
sredinu, pogledajte njihove stranice …i mišljenje o hrvatima..
..od bijega iz UK…gdje su vjerojatno sve izgubili…započeli su
novi život.

Respekt!
[emo_palacg]

New Report

Close