Ivan Aralica kroz Mesićev lik progovara o komunističkom mentalitetu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. prosinac 2012. u 17:16
Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Knjiga “Mentalni komunist” akademika Ivana Aralice, u kojoj autor kroz lik bivšeg predsjednika Stjepana Mesića progovara o komunističkom mentalitetu “koji je preživio i nakon što je sistem nestao”.

Knjiga "Mentalni komunist" akademika Ivana Aralice, u kojoj autor kroz lik bivšeg predsjednika Stjepana Mesića progovara o komunističkom mentalitetu "koji je preživio i nakon što je sistem nestao", predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika.

Društveni sistemi mijenjaju se preko noći, ali mentalitet traje stoljećima, naslijedan je i neće se moći tako lako izbrisati, rekao je Aralica na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljena njegova nova knjiga objavljena prije tjedan dana.

Aralica je proteklih godina objavio nekoliko romana s ključem, "Ambra", "Fukara", "Svetinka", "Puž" u kojima je pisao o istoj temi, a iako su pravi identiteti protagonista bili zamijenjeni pseudonimima došlo je do reakcija u kojima su Araličini romani nazvani "političkim pamfletima".

Sukobio se s Mesićem protiv kojega kao čovjeka, ustvrdio je Aralica, nema ništa, i da se on sam nije prepoznao njegovo ime niti sada ne bi spominjao. Najjednostavnije je reći da je to moj obračun s Mesićem, no kako je tu i niz drugih osoba u naslov sam stavio sam problem, rekao je.

A problem je, napominje Aralica, u mentalitetu komunizma, sistema nastalog na mržnji i zavisti, o kojemu je pisao još i tada, u romanima "Okvir za mržnju" i "Psi u trgovištu", u kojemu je "kroz lik Sulejmana zapravo pisao o Titu". S "Ambrom" sam 2000. počeo pisati cikus o komunističkom mentalitetu na obrascima iz suvremenog života, dodao je.

Za svako djelo Aralica skuplja opsežan materijal, na temelju kojega je nastala i nova knjiga, no kaže da još nije iscrpio temu, nije obradio pojam partijske ćelije kao obrasca današnjeg političkog života, komunističkih rukovodilaca, stranačkih frankcija i komesarstva.

Aralica je ustvrdio da ni devedesetih, u vrijeme kada je blisko surađivao s predsjednikom Franjom Tuđmanom, u politici nije bilo puno drugačije nego danas, no smatra da je bilo više demokratičnosti u profiliranju kadrova. Iako me percipiraju kao da pripadam HDZ-u, nikada nisam bio njezin član, nije me zanimalo napredovanje u hijerarhiji, istaknuo je Aralica, dodavši da mu je bez obzira na sve HDZ i danas najsrodnija stranka jer ima osnivača kojemu duhovno pripada.

Zvonimir Despot, direktor nakladničke kuće "Despot Infinitus" koja je objavila "Mentalnog komunista", izvijestio je da je prva naklada knjige već rasprodana i tiskaju se novi primjerci, ukupno njih više od deset tisuća, no nije nije želio govoriti o broju prodanih primjeraka.

Ta "knjiga bez ključa" izašla je u pravom trenutku, oslobađajućom presudom Gotovini pala je Mesićeva politika zadnjih godina, a roman stavlja 'točku na i' toj politici, ustvrdio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close