Istiniti događaji kao ‘light motiv’ Zagreb film festivala

Autor: Saša Paparella , 09. listopad 2014. u 22:01
Suorganizator Zagreb film festivala Boris T. Matić/Davor Višnjić/PIXSELL

Među glavnim likovima filmova koji će se prikazati ove godine naći će se partijanerica u 60-ima, pljačkašice banaka, devetogodišnji blizanci, serijske ubojice….

Na ovogodišnjem Zagreb film festivalu, koji počinje 19. listopada, više od polovice filmova u dugometražnoj sekciji inspirirano je stvarnim događajima.

Prikazat će se puno sudskih drama, kao i filmova čiji su glavni junaci djeca, najavio je Boris T. Matić na tiskovnoj konferenciji koja je povodom 12. ZFF-a održana u četvrtak u zagrebačkom kinu Europa. Među sedam filmova utemeljenih na stvarnim događajima dvostruki je pobjednik Sundancea "Ritam ludila" u režiji Damiena Chazellea, priča o usponu mladoga jazz bubnjara u okrutnom svijetu glazbenog konzervatorija. Francuski "Party Girl" film je o partijanerici koja se na pragu 60-ih konačno poželi skrasiti, te "Happy Endings" hrvatsko-američkog direktora fotografije Darka Šuvaka, inspiriran domaćom pričom o pljačkašici banaka. Na istinitim događajima temelji se i etiopska drama "Hrabra djevojka", film o djevojčici koja nehotice ubije svog silovatelja pa je osude na smrt.

U bloku posvećenom djeci prikazat će se hrvatska koprodukcija "Ničije dijete" Vuka Ršumovića, te Cure Andreje Štake, priča s elementima misterije o dvije djevojčice. Film "Laku noć, mamice" u Zagreb, koji je Matić nazvao "prvim horrorom prikazanim na ZFF-u", stiže iz producentske radionice austrijskog provokatora Ulricha Seidla. Priča je to o iz perspektive devetogodišnjih blizanaca čiji se odnos s majkom počinje mijenjati nakon njezina povratka s plastične operacije. Islandsko-norveški "O konjima i ljudima" Benedikta Erlingssona prikazuje ljudske slabosti iz životinjske perspektive, a recentni pobjednik Venecije "Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju" kultnog švedskog apsurdista Roya Anderssona izruguje se nad zapanjujućim nedostatkom empatije kod ljudi.

Petnaest dokumentarnih filmova pokriva širok spektar tema i osebujnih protagonista. U programu su dva sportska dokumentarca na teme hokeja i šaha. Sudskim postupkom bavi se film "Presuda u Mađarskoj" koji prati napeto suđenje serijskim ubojicama Roma, a sudska bitka protiv nikotinskog diva Phillp Morrisa tema je "Kraljeva cigareta" koji funkcionira kao gangsterski film u kojem se mali loši momci bore s velikim lošim momcima. U natjecateljskom programu hrvatsku će premijeru doživjeti i osvajač Srca Sarajeva "Goli" redateljice Tihe K. Gudac. Program "Ponovno s nama" donosi ostvarenja u režiji proslavljenih autora čiji su prvijenci prikazani na proteklim izdanjima festivala – Andreja Zvjaginceva, Xaviera Dolana, Antona Corbijna, Taike Waititija te Ronit i Shlomija Elkabetza, a najavljena je radionica na temu raščišćavanja autorskih prava, u suradnji s jednim od vodećih europskih centara za pitanja medijskog prava i ekonomije.

Okrunjena publika

Stiže i danska kraljica 

U suradnji s nizom danskih institucija i HAVC-om, ZFF ove godine prikazuje čak 15 danskih filmova u programu, a najavljen je i program "Danes go south" namijenjen filmskim profesionalcima. Ove godine festival dobiva i kraljevske goste – sve jaču suradnju hrvatskih i danskih filmaša svojim će dolaskom na hrvatsku premijeru filma "Itsi Bitsi" pozdraviti danska kraljica Margareta II i njezin suprug princ Henrik. Taj dansko-hrvatski film u režiji Olea Christiana Madsena donosi priču o mladom danskom pjesniku koji zbog slobodoumne aktivistice postaje buntovnik. Film "Veliki bucanj" Sorena Ballea priča je o ribaru umornom od života koji se zaljubljuje u ambicioznu biologinju, a glumi ga Henrik Birch, hrvatskoj publici poznat iz serija "The Killing" i "Borgen".  

Komentari (1)
Pogledajte sve

lajt/leitmotiv dolazi od njemačke riječi “leiten” što znači voditi.
“light motiv” ne znači ništa. zar nitko nije pročitao naslov prije nego je išao u tisak ?!

New Report

Close