Istarski vinari ne odriču se terana, traže pomoć države

Autor: Saša Paparella , 11. prosinac 2014. u 22:01
Zbog slovenskog svojatanja vinske sorte naši proizvođači financijski trpe

Naši su vinari u nezgodnoj poziciji – imaju teran spreman za tržište, a zbog sukoba oko imena ne mogu ga prodavati.

U Zagrebu je održana konferencija o teranu, čiji su ciljevi bili pokazati ujedinjen i odlučan stav istarskih vinara oko prava korištenja imena teran, predstaviti karakteristike te sorte i njegova dva stilska izričaja – svježi i odležani teran.

Konferencija je organizirana na inicijativu udruga Vinistre.Nikola Benvenuti, njezin predsjednik, govorio je o problematici imena teran, naglasivši da je ono dio tradicije i kulture Istre i da ga se istarski vinari neće odreći. "Došli smo reći kako se osjećamo. Ova situacija nije naš izbor i konflikt nije u našoj istarskoj prirodi. Sa Slovencima smo uspostavili jako dobru suradnju na različitim projektima kao što su Parenzana te Malvasia tour Istra. Na našoj vinskoj izložbi Vinistra se već 15 godina ocjenjuju autohtone malvazije, terani i refoški bez granica. Tako svi zajedno postajemo prepoznatljiviji na širem tržištu, a onda je u travnju lani, u Sloveniji s polica povučen teran proizveden u Istri", podsjetio je Benvenuti.

 

Domaći enolozi

I znanstveni radovi potvrđuju da je teran već 730 godina dio istarske povijesti i kulture

Napominje da je ta situacija, koja traje već godinu i pol dana, dovela vinare u nezgodnu poziciju- imaju teran spreman za tržište, a zbog sukoba oko imena ne mogu ga prodavati, pa trpe i financijski i gospodarski. "Nadamo se mirnom rješenju koje bi svima omogućilo da na boci slobodno pišu 'teran' i prodaju svoje vino. Istarski vinari nemaju ništa protiv da Slovenci koriste ime teran, ali žele da ga i oni sami mogu slobodno koristiti", kazao je Benvenuti i istaknuo nekoliko činjenica o ovome vinu.

Dvostruka mjerila 
"Teran je sorta grožđa koja se nalazi na našoj nacionalnoj listi sorata, talijanskoj liste te listi OIV-a, dakle međunarodno je priznata. Teran i refošk su dvije različite sorte. Talijanski se teran i dalje normalno prodaje na policama za što imamo dokaze i to govori dosta o slovenskoj politici prema nama. Napokon, sorte kao takve ne mogu se štititi. Slovenska zaštita u potpunosti neutemeljena i obmanjuje potrošače", tvrdi Benvenuti.U nastavku konferencije profesor Agronomskog fakulteta Edi Maletić je predstavio zaključke znanstvenog rada kojim je nedvojbeno dokazano da su teran i refošk dvije različite sorte: "Teran bi mogao biti puno starija sorta, kojoj se tek posljednjih 150 godina počeo pridavati i naziv refošk.

Mogući razlog je velika morfološka sličnost. U Sloveniji se ova sorta očito pogrešno deklarira, koristi se sinonim refošk, a zapravo se radi o sorti teran".Predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, Franko Lukež, prezentirao je činjenice iz znanstvenih radovima Marijana Bubole. Ti radovi potvrđuju da je teran već 730 godina dio istarske povijesti i kulture, a prvi spomen terana datira iz davne 1284. Zvjezdana Blažić, zamjenica ministra poljoprivrede govorila je o aktualnoj situaciji i kazala da su slovenski pregovarači izvijestili o izričitom stavu tamošnjih vinara da situacija s imenom terana ostane kakva jest, tako da Slovenija koristi stečenu pravnu poziciju. No, rekla je da ipak postoje naznake da će ishod ipak povoljno završiti za hrvatsku stranu.

'Načina ima'
Svoj doprinos raspravi dao je i g. Milan Antolović, pročelnik odjela za poljoprivredu Istarske županije koji je naveo primjere dobre suradnje između dviju regija, istaknuvši slučaj s istarskim pršutom. "Dakle, načina ima pa istarski vinari traže da hrvatska vlast reagira i pronađe rješenje", zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close