Inženjerski smo vrh, ali nažalost kupovna moć Hrvata je mala

Autor: Marta Duić , 23. ožujak 2018. u 08:03
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Građevinom se bavi 15 godina, a stalnim uvođenjem novih tehnologija opstali su na tržištu.

Zagrebačka tvrtka Alfa stan građevinarstvom se bavi već 15 godina. Kako kažu, kad su pokretali tvrtku željeli su Zagreb oplemeniti stambenim prostorima u skladu s najvišim standardima.

“Tržište nekretnina se probudilo nakon dugogodišnje krize. Poučeni tom krizom i problemima koje je uzrokovala, kupci su danas puno oprezniji. Više se educiraju prilikom kupnje stana, kupuju od poznatih i provjerenih investitora, prate trendove, poznaju opremu, traže sigurnost za svoj novac. To je tražilo i od nas da se mijenjamo stoga smo uveli novitete u naš način poslovanja”, objašnjava direktor Dean Šparavec.

Baš zato su oformili poseban tim koji rade na održavanju objekata te kontinuiranim obilascima osiguravaju kupcima dugotrajnu kvalitetu njihovih nekretnina. “Također, prvi smo u Hrvatskoj za prijevremene uplate osigurali kupcima bankarske garancije kako bi njihov novac bio u potpunosti siguran”, ističe Dean Šparavec.

 

230 stanova

realizirala je u 15 godina rada tvrtka alfa stan

Tim tvrtke čine većinom mlađi visokoobrazovani stručnjaci, inženjeri iz područja građevine i još dvadesetak zaposlenika koji pokrivaju poslove prodaje, računovodstva i financija, uredskog poslovanja.

“Pomno biramo i istražujemo lokacije na kojima želimo graditi kao i projekt koji bi lokaciji najbolje odgovarao. Za svaki od projekata provodimo arhitektonski natječaj, pa tako uz niz originalnih idejnih rješenja dobivamo i uvid u to kako su različite arhitektonske kuće doživjele samu lokaciju i njezine osobitosti. Biramo idejno rješenje koje nam se čini optimalno za određenu lokaciju”, tvrdi Dario Jurić, voditelj projekata tvrtke Alfa stan.

Iza tvrtke Alfa stan se tako nalazi niz uspješno završenih projekta najmodernije stanogradnje na Laništu, Knežiji i Jarunu, a izraženo u brojkama riječ je o više od 230 stanova.

Uvijek isti problem

“Postoji četiri, pet investitora na hrvatskom tržištu stanogradnje koji uspijevaju držati korak sa zapadnoeuropskim zemljama. Inženjerski smo apsolutno dorasli svim izazovima struke, ali kao i uvijek, problem je novac. Koliko god da smo sposobni izvesti i najzahtjevnije projekte, nažalost kupovna moć prosječnog Hrvata je mala”, izdvojio je probleme Mate Mustapić, direktor tvrtke Alfa stan.

Kruna dosadašnjeg rada je projekt stanogradnje “Alfa stan Jordanovac – Home of the future”, četiri vile s po tri stana. Primjena novih materijala i opreme, inovativna rješenja te sustav održavanja odrednice su ovog projekta. Na projektu je radilo 30-ak tvrtki izvođača radova te 40-ak inženjera. Četiri zgrade gradile su se dvije godine, iako je cijeli project pripreman čak šest godina.

Kreativni dvojac koji stoji iza cijele priče su arhitekti Luka Korlaet i Svebor Andrijević iza kojih su projekti poput Stambeno-poslovne zgrade Veslačka, Ban centra i Vodospremnik Zabok.

“Stanovi imaju više etaža i prostornu kvalitetu malih obiteljskih kuća te su trostrano ili četverostrano orijentirani, što ih – u kombinaciji s velikim otvorima – čini dobro osvijetljenima. Zelenim krovovima i vrtovima željeli smo se odmaknuti od klasičnog koncepta stanovanja te pružiti privilegiju življenja u kući s vlastitim zelenim oazama mira”, pojašnjavaju idejni začetnici projekta Luka Korlaet i Svebor Andrijević. U zgradi je sustav grijanja i hlađenja omogućen je preko dizalica topline, a sustav rekuperacije omogućuje stalnu izmjenu zraka u prostoru bez energetskih gubitaka i pročišćuje ga od alergena i peludi.

‘Snimaju’ nove lokacije

Kako kažu, u njihovom je poslu ključno osluškivati tržište i biti kontinuirano prisutni. “Normalno je da konkurencija postoji, dapače, zdrava konkurencija je poticajan faktor koji čini da svi skupa napredujemo u polju djelatnosti i pomičemo granice standarda. Osim tekućih projekata u Veslačkoj ulici i na Jordanovcu, trenutno biramo između nekoliko atraktivnih lokacija za nove projekte. Vidjet ćemo koja će se od njih pokazati kao dobitna kombinacija˝, otkrio je Mustapić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Samo u Hrvatskoj, projekt od 12 stanova koji se priprema 6 godina. U drugim zemljama za 6 godina naprave novi grad.

New Report

Close