Imanje Pirak – doživljaj u zmajevom gnijezdu

Autor: Veljko Barbieri , 20. studeni 2014. u 22:00
Damir Špehar/PIXSELL

Uz sobe uređene u etno stilu, Pirak nudi tri sale koje mogu ugostiti 130 gostiju u ljetnim i proljetnim mjesecima, a 80 u zimskim i jesenskim.

Poznate su mnoge bajke o zmajevima, strašnim krilatim čudovištima koja rigaju vatru. No postoje i priče o dobroćudnim zmajevima – zaštitnicima ljudi. Malo se zna o tim zmajevima, osim da su zaštitnici ljubavi i pravi ljubitelji dobrog zalogaja i dobre kapljice. Znaju oni zasjesti s ljudima za stol i uživati u probranim jelima.

Takva bajka svakodnevno se odvija i u seoskom domaćinstvu Prirak, u preuređenom starom čardaku u Svetom Vidu nadomak Čazme. Uz vrhunska izvorna jela u ovom domaćinstvu, nadahnjuju nas dahom starine, stari namještaj, posude i slike iz riznice ovog kućanstva izrađeni su vrijednim rukama predaka. No na prvom mjestu su okusi i mirisi, obitelji Pirak i njihove vješte kuharice Mirjane Zrims, okusi domaći i izvorni koji kuljaju iz lonca, s ražnja, iz kotla i pećnice, šuljaju se iz vinograda ili obližnje šume. Mijenjaju se iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, iz godišnjeg doba u godišnje doba. Moto je ovog bajkovitog domaćinstva: “Što se uzgoji u vrtu i dvorištu ili dozrije u prirodi – to popunjava jelovnik”.  Zmajevo gnijezdo u starom čardaku otkriva također duh moslavačke tradicijske kuće i soba u kojima još živi dah prošlih vremena, ali spreman zadovoljiti sve suvremene potrebe.

Uz sobe uređene u etno stilu, Pirak nudi tri sale koje mogu ugostiti 130 gostiju u ljetnim i proljetnim mjesecima, a 80 u zimskim i jesenskim. Ovo je pravo mjesto za bijeg od svakodnevice s obitelji ili za organizaciju team buildinga na kojima ćete otkriti sve čari i ljepote prirode i, naravno, gastronomije, koja se svojim jelima diči u Zmajevom gnijezdu u Svetom Vidu.

Recepti

Moslavačka juha (za 4 osobe)

U 1,5 l – 2 l pilećeg temeljca dodajre sitno nasjeckane 2 mrkve, 5 dkg celera, 2 krumpira narezana na kockice. Kad je povrće kuhano ubacite mješavinu šumskih gljiva (vrganji,lisičice, crne trube,maglen,količina i omjer gljiva po želji) Sve tada lagano prokrčkajte pa začinite solu,paparom i 2 sjeckana režnja ćešnjaka. Pred sam kraj kuhanja dodajte brašno razmućeno sa vrhnjem. Tada još kratko prokuhajte i umješajte 1 malu žličicu octa. Prije posluživanja ukrasite svježim peršinovim listom.

Naopake sarme (za 4 osobe)

Dobro posolite i popaprie 4 juneća odreska. Potom ih rastegnite i na sredinu raspodjelite oko 20 dag kiselog pirjanog kupusa i 5 dag sjeckanog špeka. Svaki odrezak s nadjevom smotajte u roladu i zatvorite čačkalicom. Obrašnite tada mesne sarme. Posebno ispirjajte podlogu od po 1 ribane mrkve, 10 dag korijena od celera i 1 sjeckanog crvenog luka. Na nju položite mesne sarme i zajedno kuhajte podijevajući mesnim temeljcem sve dok se sve ne sprožme i ne omekša. Služite s prilogom po volji.

Komentirajte prvi

New Report

Close