Imanje Lojzekova hiža u srcu zagorske idile

Autor: Veljko Barbieri , 04. prosinac 2014. u 21:59
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

U obnovljenoj izvornoj staroj kući, podignutoj u zagorskom stilu, obitelj Grdan je ugnijezdila restoran za 150 osoba koji isijava toplinom i izvornim domaćim ugođajem.

Smještena u zelenoj idili Gusakovca, između Marije Bistrice i Gornje Stubice, Lojzekova hiža pravi je izbor za opuštanje od ubrzanog ritma suvremene svakodnevice i mjesto za vrhunski gastronomski doživljaj. U obnovljenoj izvornoj staroj kući, podignutoj u zagorskom stilu, obitelj Grdan je ugnijezdila restoran za 150 osoba, koji isijava toplinom i izvornim domaćim ugođajem. U takvom ambijentu oživljavaju gotovo zaboravljeni recepti i jela “iz kuharice naših baka” koji, praćeni zavodljivim mirisima i okusima, kuljaju iz kuhinje na stolove restorana ovog iznimno privlačnog seoskog imanja. Tu izvornu gastronomsku ponudu prati široka paleta domaćih vina iz obiteljskog podruma, uz domaće rakije, likere i prirodne sokove, koji se, osim u restoranu, mogu kupiti kao suveniri i sjećanje na boravak u Lojzekovoj hiži. Međutim Lojzekova hiža nije samo restoran. Imanje raspolaže i dvoranom za poslovne susrete sa svim potrebnim sadržajima za 50 sudionika, tradicionalno uređenim sobama opremeljenim po svim suvremenim standardima te nudi svakodnevno opuštanje po okolnim pješačkim i biciklističkim stazama u idiličnom ambijentu i jedinstvenoj prirodi.

Domaćini će vas uputiti i na posjet obližnjim turističkim, vjerskim i kulturnim lokalitetima po kojima je Zagorje poznato i izvan Hrvatske. Tako, nakon team buldinga ili poslovnog sastanka, imate priliku da prije nekog od primamljivih jela koje će vam ponuditi vaši domaćini, otkrijete vama nepoznatu stranu Zagorja, među tajnovitim brežuljcima, šumama i livadama u kojima još žive bića iz bajke, vilenjaci i izješe patuljci koji nevidljivi motre, očekujući trenutak kada će i oni sjesti za vaš stol i pogostiti se istinskom gozbom. Pa kad se nakon gurmanskog doživljaja opustite u ovom pravom zagorskom imanju, i vi postajete dio starih legendi, priča i jelovnika okupljenih pod krovom Lojzekove hiže.

Recepti

Punjeni Lojzekov odrezak

4 teleća odreska od oko 25 dag istucite na dasci s batom za meso, pa po svakome rasporedite 1 plošku domaće šunke, 1 žlicu mladog kravljeg sira i po 1kiseli krastavac. Posolite i popaprite ta smotajte u roladice. Svaki odrezak tada umočite u 4 tučena jaja, pa u krušne mrvice i pohajte u rastobljenoj svinjskoj masti dok ne dobiju zlatno žutu boju. Služite s prilogom po volji.

Vrganji “Lojzekova hiža”

Na rastopljenoj svinjskoj masti propirjajte 1 sjeckani crveni luk i 2 režnja češnjaka pa kad sve zastakli ubacite 1/2 kg krupnije sječenih vrganja, posolite i popaprite te pustite da gljive puste vodu. Tada vrganje prelijte smjesom od 1 jaja u kojem ste razmutili 1 dl mlijeka i 1 žlicu domaćeg kiselog vrhnja tw 10 dag kukuruznog brašna. Pustute da se sve zapeče, pa služite vrganje vruče posute sa 1 prstohvatom sjeckanog peršina.

Komentirajte prvi

New Report

Close